Para ve emtia piyasaları, ABD'deki gelişmelerin yönünü belirlemeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine ne zaman gideceği konusundaki fiyatlamalar özellikle altın piyasasını etkiliyor.

Altın fiyatları, Fed'in faiz oranlarını düşürme olasılığının arttığına dair işaretlerin etkisiyle geçtiğimiz günlerde sert bir yükseliş gösterdi. Ons altın fiyatı dün akşam saatlerinde 2119 dolara kadar yükseldi. Bu seviye, ons altının en son 4 Aralık tarihinde 2148 dolara kadar yükseldiği seviyelere yaklaşmış durumda.

GRAM ALTINDA REKOR ÜSTÜNE REKOR

Ons altındaki sert yükseliş, yurt içinde gram altın fiyatının rekor üstüne rekor kırmasına neden oluyor. Cuma günü 2105 lira seviyesine kadar yükselen gram altın, yeni haftanın ilk işlem gününde bir kez daha rekor kırdı.

NEDENİ BELLİ OLDU

Dün akşam saatlerinde 2150 lira seviyesini gören gram altın, önemli bir eşiği daha aşmış durumda. Özellikle ons altındaki ani hareketlenmeler ve dolar/TL'deki yukarı yönlü seyir, gram altın fiyatının rekor kırmasına yol açıyor.

GRAM ALTIN İÇİN ÇARPICI TAHMİN!

IKON Menkul tarafından yapılan gram altın analizine göre, gram altın fiyatlarındaki gelişmeler değerlendirildiğinde şu görüşler ortaya konulmuştur:

"Dolar kurundaki istikrarlı yükselişin bu hafta biraz daha hızlanmasıyla birlikte, ons altın dolar cinsinden Cuma gününden bu yana sert bir yükseliş yaşadı ve 2147 seviyesine kadar yükseldi. Ons altının durumu bir yana, gram altının kendi teknik analizine odaklandığımızda, kısa vadeli trendin izlenmesinde 8 haftalık ortalamanın önemli olduğu görülüyor. Bu ortalama, Ekim 2023'ten bu yana izlenen trendi yansıtmaktadır ve şu anda 2011 seviyesindedir. Haftalık kapanışlar 2011 liranın altında gerçekleşmediği sürece, mevcut trendin devam edeceği öngörülmektedir."

PİYASADA SON DURUM NE?

Haftanın ikinci işlem gününe 2116 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda yükselerek 2125 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 2110 dolar, en yüksek ise 2125 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN 2160 LİRAYI DA AŞTI

Güne 2148 liradan başlayan gram altın 2166 lira seviyesine kadar yükselerek rekor kırdı. Gram altında gün içerisinde en düşük 2142 lira seviyesi test edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ