Nazillili hurdacının bayrak hassasiyeti! Çöpe atılan Türk Bayrağını aracına astı... Nazillili hurdacının bayrak hassasiyeti! Çöpe atılan Türk Bayrağını aracına astı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya tütünsüz günü etkinliklerinin tütün zararlarına ilişkin farkındalığın artmasına katkı sağlamasını diliyorum. Bunun için de tabii özellikle Tuğba kardeşime çok teşekkür ediyorum. Bu konuda verdiği mücadele için. Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz." dedi.

"TÜTÜN ENDÜSTRİSİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR"

Tütün şirketlerinin insanları zehirleyerek her yıl kazançlarına kazanç kattıklarını belirten Erdoğan, "Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına, kazancına kazanç eklemektedir. Sigaranın bütün bu zararlarına rağmen tütün endüstrisi büyümeye, her yıl yedi yüz milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE HER YIL 85 BİN İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR"

Türkiye'de her yıl 85 bin kişinin bu nedenden dolayı yaşamını yitirdiğini vurgulayan Erdoğan, "Aslında sayılar, sorunun ne kadar büyük boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Dünya genelinde her gün 20 bin kişi, sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor." dedi.

Erdogandan Sigaraya Karsi Kanun Talimati Ingiltere Modeli Geliyor 477927 01158D2964Eb89C3D9E409C4859B2Ee7

Sigara ile hem şahsi olarak hem de hükümet olarak uzun yıllardır mücadele ettiklerini belirten Erdoğan, "Sigara paketlerine el koyduk ve sahiplerinden bırakacaklarına dair söz aldık. Üzerine isimlerini ve tarihi yazdırarak, Cumhurbaşkanlığı makamında özel bir bölümde sergiledik. Düzenlediğimiz etkinliklerle gençlerimizi sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirmeye özen gösterdik. Kapalı alanlarda sigara içme yasağından para cezalarının artırılmasına ve yüksek vergi uygulamasına kadar birçok önemli adım attık. Sigara paketlerinde sağlık uyarılarının daha belirgin ve etkili olmasını sağladık. Elektronik sigaranın çeşitli yollarla ülkemize girmesi için yoğun bir mücadele veriliyor. Kaçak girişler de maalesef söz konusu, ancak gümrüklerimiz bu konuda başarılı bir mücadele veriyor." ifadelerini kullandı.

SİGARAYA KARŞI YENİ KANUN SİNYALİ

İspanya'dan gelen Stella isimli öğrenci, ülkesinde tütün mamullerinin kullanımına yönelik çıkarılan yasadan söz etti. İspanya'da, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerinin temizlenmesi konusunda aktif sorumluluk üstlenmelerini zorunlu kılan çevre düzenlemelerinin getirildiğini anlattı. Stella, "Bu düzenlemeler, izmaritlerin toplanmasını ve uygun şekilde işlenebilecek tesislere taşınmasını da kapsıyor. Sürdürülebilirlik ve sorumluluğu teşvik eden bu tür girişimleri desteklemenin zamanı geldi." dedi.

Stella'nın sözleri üzerine Erdoğan, "Çok teşekkür ediyorum. İspanya'da Sayın Başbakan Pedro Sanchez'den bu kanun metnini isteyeceğim." ifadelerini kullandı.

"İNGİLİZ MODELİNİ ÇALIŞIN" TALİMATI

Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye gelen 15 yaşındaki bir öğrenci de ülkesinde yakın zamanda yürürlüğe giren yasadan bahsetti.

2009 yılı ve sonrasında doğan kişilerin yasal olarak sigara veya elektronik sigaraya ulaşmasını yasaklayan bir yasa olduğunu belirten öğrenci, "(Yasa) Birleşik Krallık Avam Kamarası tarafından onaylandı. Bu, yasa dışı olacağı için tütün temelli hastalıkların büyük ölçüde azalacağı anlamına geliyor. Bu daha sağlıklı bir topluma yol açabilir ve fonların tütün temelli hastalıklar yerine diğer hastalıklara yönlendirilmesine yardımcı olabilir." diye konuştu.

Tasarının kabul edilmesinin, pasif içicilik riskini ve tütün temelli kirliliği önemli ölçüde azaltacak olmasının önemine vurgu yapan öğrenci, "Ülkedeki insanların sağlığını iyileştirecek ve küresel olarak sigara tomurcuklarından kaynaklı kirliliği ve çöpü azaltacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekirse yasa ile ilgili Birleşik Krallık'la iletişim kurulabileceğini belirtti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut da yasanın buraya da adapte edilebileceğini belirterek, "2009 yılında doğan çocuklar, artık sigarayı alamayacak ya da herhangi bir tütün ürününü alamayacak. Çok güzel bir kanun, çocukları korumak adına. Biz bunu çalışalım inşallah." diye konuştu.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Evet, çalışalım" dedi.

​​​​​​​

Kaynak: HABER MERKEZİ