Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı (EKODOSD) Bahattin Sürücü etkinlik hakkında yaptığı açıklamada, ‘12 yıl önce yaptığımız etkinlik sonrası körfez kıyılarında ne gibi değişimler yaşanmış incelemelerde bulunduk’ diyerek, ‘Balık çiftlikleri açığa alındıktan sonra, denizin daha temiz hale geldiğini ve suların daha berrak olduğunu gördük. Yeşille mavinin buluştuğu bir parkurda, kızılçam ağaçlarının altından, zeytin ağaçlarının arasından, kuş seslerinin cıvıltıları eşliğinde keçiboynuzu, ardıç, kocayemiş, defne, menengiç ve meşeleri inceleyerek, kır çiçeklerini fotoğraflayarak harika bir havada yürüdük. Geçmiş yıllarda dünya yatçılarının önemli uğrak yerlerinden biri olan doğa harikası kıyılara balık çiftlikleri kurulduğunda, yatların körfeze girmediklerini, çiftliklerin deniz ekosisteminde nasıl değişimler yarattığını anlattık’ dedi.

Ekodods Kiyi Kirliligine Dikkat Cekti 454765 622564575Bbaa86841D5C549249Fdda8

12 YILIN ARDINDAN DEĞİŞEN HİÇ BİR ŞEY OLMAMIŞ

12 yıl geçmesine ve balık çiftlikleri açığa alınmasına rağmen yaklaşık 5 km.lik kıyı şeridinde olumlu yönde hiçbir değişikliğin olmadığını, aksine bazı koyların daha da kirlendiğini tespit ettik. Balık çiftliklerinden denize atılan balık yemi torbaları, yeşil renkteki halatlar, ipler, plastik poşetler, naylonlar, strafor köpükler, süngerler, petler, kullanım eşyaları vb. her türlü atığın kıyıları doldurduğunu gördük.
Rüzgarın da etkisiyle kıyılardan uçuşan çöplerin makiliklerin, çalıların içini doldurduğunu, eski kireç ocaklarının içlerin dolu olduğunu, ormanlık alanın içlerine kadar taşındığını tespit ettik. Sualtında ne kadar çöp toplandığını bir araştırma olmadığından bilemiyoruz. Bakir kıyılara vuran Yunusların ve C.carettaların denize atılan atıkları yutarak, sindirim ve boşaltım sistemlerini tıkamasından dolayı öldüklerini düşünüyoruz.

BALIK ÇİFTLİKLERİNİN ATIKLARI HEM DENİZİ HEM KARAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yöredeki çobanlarla konuştuğumuzda, otlattıkları ineklerin yeşil renkteki halat ve ip parçalarını ot sanarak yemesinden dolayı bazılarını kaybettiklerini bazılarının da hastalandıklarını söylediler. Balık çiftliklerinin atıklarının hem deniz ekosistemini hem de karadaki hayvanları olumsuz etkilediğini ve cennet gibi kıyıları kirlettiklerini gördük. Bu kıyıların temizlenebilmesi için yerel yönetimlerle birlikte yüzlerce insanın günlerce temizlik yapması gerekir. Temizlense bile balık çiftliklerinden gelmeye devam eden atıklar aynı şekilde hem denizin dibini hem de kıyıları kirletmeye devam edecektir. Ayrıca kirletenlerin bilindiği bu atıkları niçin başkaları temizlemek zorunda kalsın.

Ekodods Kiyi Kirliligine Dikkat Cekti 454765 847D832F24Fc22Afa7C7C35C5B4D401C

DENİZİN VE DENİZ KENARLARININ KİRLETİLMEMESİ İÇİN ÖNLEMLER ALINMALI

Muğla Valiliği ve Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu bölgede bir inceleme yaparak, kıyıları bu hale getirenleri tespit edip, gerekli yaptırımları uygulayarak, kirleten şirketlere temizletmeli ve denizin ve kıyıların kirletilmemesi için önlemler almalıdır. Ege’nin en güzel kıyılarından biri olan Kazıklı Körfezi’nin güzelliğine hayran kaldık, kıyılarının hoyratça kirletilmesini üzüldük. Etkinliğimizin son durağında geçmiş yıllarda küçük bir balıkçı köyü olan Akbük’e geldik. Düzde kalan arazileri yetmediğinden, etrafını saran tepelerde pıtrak gibi çoğalan ve daha yükseklere doğru devam eden konutlarla koca bir şehre dönüştüğünü hayretle gördük.

Çine'de geri sayım! Çine'de geri sayım!

Ekodods Kiyi Kirliligine Dikkat Cekti 454765 6013Bc18Aed53A623634C93Eda8Dcb13

Ekodods Kiyi Kirliligine Dikkat Cekti 454765 0Cf0F917Cd2A68E8406B43Fb061D64E6

Kaynak: AYLİN ESER