Serbest piyasada dolar 32,2270 liradan, Euro 34,9070 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 32,2250 liradan alınan dolar, 32,2270 liradan satılıyor. 34,9050 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 34,9070 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 32,1990 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 34,9430 lira olmuştu.

Dolartl Rekor Seviyeye Yaklasiyor 457247 Ccbc64Dee93E767A656B1Ffd9E968306

Kredi kartı borcu olanlar, bu haber sizi ilgilendiriyor! Zorlu dönem başlıyor... Kredi kartı borcu olanlar, bu haber sizi ilgilendiriyor! Zorlu dönem başlıyor...

KÜRESEL PİYASALAR'DA SON DURUM

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi zamanlamasına dair belirsizlikler devam ederken, risk iştahını törpüleyen bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın geri kalanında ABD'den açıklanacak veriler ve Fed yetkililerinin yapacakları sözlü yönlendirmelerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırması bekleniyor.

Dünya genelinde enflasyonla mücadele kapsamında, önemli merkez bankalarının uyguladığı şahin politikaların sona erdiğine dair kesin bir kanaat oluşmuş durumda. Ancak, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor.

Analistlere göre, bu belirsizlik, makroekonomik verilerden alınan sinyallerle azalabilir. ABD'de yarın açıklanacak büyüme verileri ve cuma günü Fed'in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları, bankanın gelecek adımlarına dair ipuçları verebilir.

Bunun yanı sıra, Fed yetkililerinin yapacakları sözlü yönlendirmeler de yakından takip ediliyor. Dünkü açıklamalar, bazı Fed yetkililerinin temkinli sinyaller vermesiyle birlikte, para piyasalarında Fed'in haziranda ilk faiz indirimine gitme olasılığının yüzde 67'ye düştüğü görüldü.

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, dayanıklı mal siparişleri piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış gösterirken, Conference Board Tüketici Güven Endeksi martta hafif bir düşüşle 104,7'ye geriledi.

Fed, geçen yıla ait yıllık denetlenmiş bilançosunu yayımladı ve bu süreçte 114,3 milyar dolarlık bir zarar kaydetti. Mevduat kurumlarının rezerv bakiyelerine yönelik faiz gideri 176,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, repo operasyonlarına ilişkin faiz gideri ise 104,3 milyar dolar oldu.

Tahvil piyasalarında dar bantta hareket devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24 seviyesinde yatay bir seyir izliyor. Altının ons fiyatı ise önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 2.179 dolardan işlem görüyor.

Dolar endeksi dün dalgalı bir seyir izledikten sonra şu anda 104,3 seviyesinde bulunuyor.

ABD'deki petrol stoklarındaki belirgin artışın petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskıladığı görülürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1 düşüşle 85,2 dolardan günü tamamladı. Şu anda ise önceki kapanışa göre yüzde 0,4 düşüşle 84,9 dolardan işlem görüyor.

ABD'li teknoloji devi Apple'ın hisseleri, Çin'deki iPhone sevkiyatlarının şubat ayında yıllık yaklaşık yüzde 33 düşmesinin ardından yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global'in ABD ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda, iş gücü piyasasının sağlam kalması nedeniyle ABD'de ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,5 olması öngörüldü.

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,42, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif bir seyirle başladı.
 

Editör: Cemre UZUN