Didim Derneği yönetim kurulu, Akbük’te GZ Madencilik tarafından kurulması planlanan mermer ocağı kırma eleme tesisi için düzenlenecek olan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı öncesinde bilgilendirme toplantısı yaptı. Atatürk Bulvarı üzerinde gerçekleşen toplantıya Didim Derneği üyeleri ve çevreciler katıldı. Bilgilendirme toplantısında yapılması planlanan mermer ocağı kırma eleme tesisinin Akbük’e büyük ölçüde zarar verebileceği ifade edildi.

Didim Dernegi Mermer Ocaklarinin Etkilerini Anlatti 467562 04Db241Cdcc99B69E7C047Fc83698D6C

ORMAN SADECE AĞAÇLARDAN OLUŞMAZ

Didim Derneği Başkanı Filiz Hekimoğlu tarafından slayt sunumu eşliğinde gerçekleştirilen sunumda maden yönetmeliğinde mermer ve taş ocaklarının yerine değinildi. Mermer ve taş ocağı kurmak isteyen şirketlerin her seferinde ağaçlandırma yapacakları gündeme getirmesine karşı bilgilendirme yapan Dernek Başkanı Hekimoğlu, ormanların sadece ağaçlardan oluşmadığını ifade ederek, “Öncelikle orman bir ekosistemdir. Kendine özgü iklimi, toprağı, topografyası, yetişme ortamı vardır. orman ekosistemini karakterize eden canlı türü ağaçtır. Ancak orman sadece ağaçlardan oluşmaz, yüzlerce bitki çeşitleri, çalılar, ağaççıklar, mantarlar vardır. Yüzlerce görülen ve görülmeyen hayvan türleri vardır. ülkemiz ormanlarında uluslararası antlaşmalarla koruma altında olan/ olmayan ama bir yaşamı barındıran ayı, kurt, karaca, geyik gibi memeliler, kuşlar, böcekler, mikroorganizmalar gibi çok sayıda canlı türü bir arada yaşar.” dedi.

Aydın'da 1 ilçe, 6 şüpheli Aydın'da 1 ilçe, 6 şüpheli

Hekimoğlu, ekosistem dengesinin bozulduğunu ve çevresine çok büyük ölçüde zarar vereceğini belirterek, “Çünkü benzer yaşanılan örnekler göstermektedir ki bu faaliyetler ile bölgedeki yaşam alanları artık eski sağlığında olmaz. Doğa büyük zarar görür önce orman ve bitki örtüsü sonra da toprak katmanı ortadan kalkar. Bölgede tarihin derinliklerinden gelen morfolojik yapı bozulur. Arazi çıplak kalır ve artık ekosistem dengesi eskisi gibi olamaz bozulan ekosistem çevresine etkiler varsa yakınlarındaki tarım alanları zarar görür.” dedi.

Bilgilendirme toplantısı slayt sunumunun ardından soru cevap şekliyle devam etti.

Didim Dernegi Mermer Ocaklarinin Etkilerini Anlatti 467562 87976A9F7C09118A26195Ffa4337B316

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN