Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden birisi olan Koçarlı’da Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, artezyen sulamasında, sulama birliklerinin çiftçilerden ücret talep etmesine tepki gösterdi. Geçen yıl devlet destekli artezyen sulamasında dönüm başına çiftçilerden ruhsatlı kuyularda yapılan yüzde 50 indirimle birlikte 30 lira, ruhsatsız kuyularda da uygulanan yüzde 75 indirimle birlikte 73 lira ücret alındığını hatırlatan Güneş, bu yıl ise artezyen suyu ücretinin devlet desteksiz olduğunu ve yaklaşık 290 liraya çıkarıldığını dile getirdi.

CHP'li Bülbül’den sağlık sistemi tepkisi “Aydın’da çökmüş durumda” CHP'li Bülbül’den sağlık sistemi tepkisi “Aydın’da çökmüş durumda”

Ciftcilerden Artezyen Su Ucretine Tepki Hizmet Yok Ama Ucret Talebi Var 470064 199Be8B8E9B0A2925B73520Ba7B619922

"AKLA MANTIĞA SIĞAN BİR ŞEY YOK"

Sulama birliklerinin artezyen sulamasında çiftçilere hiçbir hizmet vermediğini öne süren Başkan Güneş, “Sulama birliklerinin kanal suları için çiftçilerden para istemesini anlayabiliyoruz. Çünkü kanal suyu için elektrik harcıyor, pompa düzeneği kuruyor, bir dünya çalışanı var. Bunun ücreti, ürüne göre değişmekle birlikte 520 lira, 530 lira, 490 lira. Bu suya, sadece pahalı diyebiliriz. Ancak artezyen sulamasında, akla mantığa sığan bir şey yok. Neden mi? Kuyuyu çiftçi açtırıyor, pompasını ve borusunu koyduruyor, elektriğini çektiriyor, eve göre daha pahalı olan elektriğin faturasını ödüyor. Tüm masraflarını çiftçinin yaptığı artezyen suyu için sulama birlikleri dönümde yaklaşık 290 lira ücret istiyor. Bu ücret için sulama birliğin verdiği hizmet ne? Yok” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerden artezyen sulama suyu ücretine çok büyük tepkinin olduğunu anlatan Taner, artezyen sulaması için çiftçilerden ücret alınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: EMRAH DİNÇER