Günümüzde pek çok insan alternatif tıp ve organik besinlere yöneliyor. Bu mucizevi besinlerden biri olan bamya tohumunun faydaları da çokça araştırılıyor.

Bamya tohumu nedir, nasıl tüketilir? Bamya tohumu hakkında tüm merak edilenleri sizin için yanıtladık…

Bamya Tohumu Faydalari 4

Bamya Tohumu Nedir?

Bamya, ülkemizde sebze olarak bilinip pişirilmesine rağmen aslında meyve familyasından gelmektedir. Tüylü ve yapışkan yapısı nedeniyle pek seveni olmasa da, kendisinin ve tohumlarının oldukça yararı bulunmaktadır.

Bamya meyvesi yeteri kadar olgunlaştıktan sonra, içerisindeki küçük yuvarlak parçacıklar koyu kırmızı veya kahverengi bir renk alır. Bunlara da literatürde bamya tohumu denilmektedir.

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya tohumunun faydaları son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biridir. Bamya tohumu, içerisinde birçok vitamin ve besin değeri barındırmaktadır.

Bahsi geçen bamya tohumu faydaları nelerdir sorusunun cevabı ise aşağıdaki gibidir:

·        İçerdiği kalsiyum ve demir dışında B, C ve K vitaminlerini de barındırmakta olan bamya tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

·        Bamya tohumu, yüksek kolesterolü makul bir seviyeye indirmektedir. Çünkü bamya tohumu vücutta sindirimin gerçekleştiği sırada emilmez, aksine dışarı aktarılmasını sağlayan jele benzeyen bir madde içermektedir.

·        Bamya tohumu faydaları arasında göz sağlığını korumak da yer almaktadır. İçerdiği A vitamini ve beta-karoten, göze bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları önlemekte ve retinayı korumaya yardımcı olmaktadır.

Aydın’da acil sağlık hizmetleri görüşüldü Aydın’da acil sağlık hizmetleri görüşüldü

·        Bamya tohumu ne işe yarar sorusunun en klasik cevaplarından biri de B vitamini sağlamasıdır. Bamya tohumu tüketen kişiler, tohumun içerdiği B vitamini sayesinde; unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ve stres ile daha kolay başa çıkılabilmektedir.

·        Bamya tohumu tüketmek kilo vermekte de etkilidir. İçerdiği besin ögeleri bağırsakları rahatlatmakta ve metabolizmayı hızlandırmaktadır.

·        Son yıllarda bamya tohumu diz ağrısı ilişkisi de merak edilmektedir. Bamya tohumu K vitamini içermektedir. Bunun sayesinde, eklemler arasındaki sıvıyı yoğunlaştırmakta ve eklem aşınmalarını engelleyen bir sıvı oluşturmaktadır. Böylece diz ağrılarına iyi gelmektedir.

·        Karaciğerinin sağlığını düşünen kişilerin bamya tohumu tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü bamya tohumu, içerdiği besin değerleri ile karaciğeri korumaktadır.

·        Bamya tohumu yüksek oranda antioksidan içermektedir. Bunun sayesinde insülin direncini azaltmakta ve kan şekerini düzenlemektedir. Böylelikle bamya tohumu faydaları arasında, diyabete olan yararlı etkisinden de söz edilmektedir.

·        Bamya tohumu neye iyi gelir dersek bamya tohumu, astım ve bronşit hastalarının derdine de deva olmaktadır. Bahsedilen tarif ise bal, zeytinyağı ve bamya tohumu karışımından oluşmaktadır.

·        Bamya tohumu, kırmızı- beyaz et veya baklagiller gibi yüksek protein içermektedir. Bu nedenle vejetaryen veya veganlar için önemli bir protein kaynağıdır.

Not: Bamya tohumunun birçok faydası olsa da herhangi bir sağlık sorununda önce uzman bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Bamya Tohumu Faydalari 1

Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Günlük olarak yaklaşık 9-10 adet bamya tohumu tüketilmesinde fayda olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Birçok yararı olan bamya tohumu, farklı yollar ile tüketilebilmektedir.

Bamya tohumu tüketim seçenekleri şu şekildedir:

·        Bamya tohumu öğütülerek yemeklere, etlere, hamur işlerine baharat olarak kullanılabilmektedir.

·        Benzer şekilde bamya tohumunun özü çıkartılarak, yağ olarak salatalarda kullanılabilmektedir.

Bamya tohumu yağı faydaları arasında yaralara ve kanamaya iyi gelmesi de sayılabilmektedir. Çünkü bamya tohumu K vitamini içerir ve bu yüzden kemik güçlenmesine, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır.

·        Farklı bir şekilde bamya tohumu; yoğurt, ayran, su gibi besinlerle karıştırılarak yenilebilmektedir. Bamya tohumu yutmak bir miktar zor olduğu için, bu şekilde tüketildiğinde yutması da kolaylaşmaktadır.

·        Faydalarında bahsettiğimiz gibi bamya tohumu, zeytinyağı ve bal karıştırılarak maksimum verim alınabilmektedir.

·        Son olarak bamya tohumu çayı demlenebilmektedir. Ayrıca belirtmekte fayda vardır ki; tohumlar kaynatılarak değil, kaynamış suya salınarak çayı demlenmelidir.

Bamya Tohumu Faydalari 5

Bamya Tohumu Ne Kadar Tüketilir?

Birden çok faydası ve tüketme şekli olan bamya tohumunun fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Uzmanlara göre bamya tohumu günlük olarak ortalama 9-10 adet tüketilmelidir.

Bamya Tohumu Nerede Bulunur?

Bamya meyvesi genellikle Karadeniz İkliminde Mayıs, Ilıman İklimlerde Haziran aylarında yetişmektedir. Tohumlarını kullanmak için olgunlaşması beklenen meyvenin dalında bir miktar büyümesi gerekmektedir.

Birçok faydası bulunan bamya tohumunun satışı ise; aktarlarda, büyük marketlerde ve internet sitelerinde gerçekleşmektedir.

Bamya Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Bamya tohumu faydaları saymakla bitmese de, her besin gibi bazı yan etkileri vardır. Çünkü bamya tohumu ciddi oranda besin değeri içermektedir

Bu olumsuz etkiler yaygın olmamakla birlikte genelde alerjik bünyelerde meydana gelmektedir. Yine de her ihtimale karşı, bamya tohumunun doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

Olası yan etkilerden bahsedecek olursak; kızarıklık, kaşıntı, nefes darlığı ve burun tıkanıklığı olarak sıralayabilmekteyiz. Bamya tohumu tüketiminin ardından bu etkilerin herhangi birini yaşayan kişilerin doktora başvurması önerilmektedir.

Bamya Tohumu Faydalari 3

Bamya Tohumu Kilo Aldırır Mı?

Bamya tohumu faydaları oldukça fazla olsa da, kadınların aklında kalan bir soru işareti bulunmaktadır: Bamya tohumu kilo aldırır mı? Gelin bu soruya beraber bir cevap bulalım.

Bamya tohumu kilo aldırmaktan ziyade kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Çünkü içerdiği lif miktarı, tüketildiği takdirde tokluk hissini arttırmaktadır. Bunun dışında bamya tohumunun kalorisi de oldukça düşüktür.

 

  

Muhabir: Ömer ARAZ