Egeport Kruvaziyer Limanı’nda, Güvercinada mendireğinde ve Notestik sitesi plajında 2 Caretta caretta İribaş Deniz Kaplumbağası ve bir Chelonia mydas Yeşil Deniz Kaplumbağası ölü olarak bulundu.

Yapılan incelemelerde Caretta carettanın boynundan kasti olarak vurulduğu anlaşıldı. Diğer Caretta carettanın ve Juvenil Yeşil deniz Kaplumbağasının ise gırgır-trol teknelerinin hedef dışı av olarak ağlara yakalandığı ve su yüzeyini çıkıp nefes alamadıklarından dolayı öldüğü görüldü.

Her iki türden alınan doku ve keratin örnekleri, DNA çalışmalarının yapılması için Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, kaplumbağalar ise mikroplastik araştırmaları için Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) gönderildi.

SAYILARI HER YIL ARTIYOR

Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, denizel biyoçeşitlilik açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi’nin önemli canlı türlerinden birinin deniz kaplumbağaları olduğuna dikkat çekti. 2011 yılından bu yana etçil bir tür olan Caretta caretta İribaş Deniz Kaplumbağaları her geçen yıl artarak Kuşadası kumsallarında da yuva yaparak beslenmelerini körfezde gerçekleştirdiğini ifade eden Sürücü, otçul bir tür olan Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağalarının özellikle juvenil olanları deniz çayırları açısından zengin olan Kuşadası Körfezi’nde beslendiklerini dile getirdi.

Caretta Carettayi Zipkinla Vurmuslar 454222 35Bee2Cb6B119C5E5118949E22Ba7Dd6

GIRGIR AVCILIĞINA AB STANDARDI GELMELİ

Sürücü, “Denizden ekmeğini çıkaran insanların, denizlerin asıl sahipleri olan bu canlıların yaşaması ve deniz ekosisteminin daha sağlıklı olması için dikkatli ve hassas davranmaları gerekmektedir. Ayrıca denizlerimizin nadir canlılarının olumsuz etkilenmemesi için, özellikle plastik naylon poşet vb. atıklar suya atılmamalı ve gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Gırgır ve trol teknelerinin daha dikkatli olmaları ve uyarılmaları için ilgili kurumlara başvuracağız. Deniz kıyısından 50 metreye kadar olan derinlikler biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin olup, özellikle oksijen deposu olan deniz çayırları, balıklar ve deniz kaplumbağaları gibi canlılar için hayati önem taşır. Bu nedenle gırgır avcılığının AB standartları olan 50 metreye çıkarılması hem sürdürülebilir balıkçılık için hem de deniz ekosisteminin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır” dedi.

Caretta Carettayi Zipkinla Vurmuslar 454222 47A1F0A6B34913F3A68567569Dbc7935

Kaynak: HABER MERKEZİ