Şu anda odaya kayıtlı üye sayısının yaş ortalamasının 59 olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, “Tedbir alınmalı. Üreticinin elinden tutunmalı ve gençler için tarım cazip hale getirilmeli.” dedi.
Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, Ege Bölgesi’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da genç nüfus, tarıma yönelmiyor. İncir, kestane, zeytin, pamuk, çilek, enginar, kiraz, bamya başta olmak üzere çok sayıda ürünün yetiştiği kentte, gençlerin tarıma yönelmemesi gelecek adına endişe oluşturuyor. Gençlerin tarım dışındaki sektörlere daha çok yöneldiğini ifade eden Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, söz konusu durumun nedenlerini SES Gazetesi’ne anlattı.

“ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYORLAR”


Aydın’ın tarım kenti olmasına rağmen genç nüfusun tarıma çok fazla yönelmediğini kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Odamıza kayıtlı üyelerin yaş ortalaması 59. Bu durum da ilimizde gençlerin tarıma yönelmemesinin bir göstergesi. Kentimizin nüfusu şu anda 1 milyon 100 binin üzerinde. Bu nüfusun yüzde 50-60’ı tarımla uğraşıyor. Ancak genç çiftçiyi çok fazla göremiyoruz. Ne yazık ki gençlerimiz, çiftçilik yapmak istemiyor. Gençlerimizin tarıma yönelmemesinin çeşitli nedenleri var. Bunların başında gelecek kaygısı geliyor. Önünde dede ve babası olan gençlerimiz, bu işe girmek istemiyor. Kendi ayakları üzerinde duramıyor. Kendi üzerinde kayıtlı işletme ya da tarla yok. Bu anlamda şehirlere gelerek asgari ücret karşılığında çalışıyorlar.” diye konuştu.

Aydinda Gencler Tarima Yonelmiyor 456710 E5645A89Fb534Fa3F1B6Afd0D206557E

“GENÇLERİMİZİN ÇİFTÇİLİKLE İLGİLİ BEKLENTİSİ YOK”


Sosyal güvenliğin ikinci bir neden olduğunu ifade eden Kendirlioğlu, “Şu anda tarım bağkurunun bir aylık maliyeti 7 bin lira. Yıllık 84 bin lira maliyet yapıyor. Muaviyet belgesi alıyor. Tarım bağkurundan muaf oluyor. 20-25 yıl sonra ise bu durum sıkıntıya dönüşüyor. Sosyal güvencenin olmaması gençlerimiz için büyük yara. Toplumsal statü de bir başka etken. Köylerdeki sosyal hayatın zayıflığı nedeniyle gençler, şehirlere giderek asgari ücret karşılığında çalışmak istiyor. Bu gibi durumlardan dolayı geleceğin mesleği olan çiftçilikle ilgili gençlerimizin bir beklentisi yok. Bu yaşanan süreç, siyaset üstü bir durum. Gençlerimizi çiftçiliğe, tarıma yönlendirmemiz gerekiyor. Bu anlamda gereken tedbir alınmalı. Üreticinin elinden tutunmalı. Sosyal boyutlar ele alınmalı. Gençler için tarım cazip hale getirilmeli. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılmazsa önümüzdeki süreçte gıda ürünlerini parayla satın alamayacak durumlar yaşarız.” dedi.
Kendirlioğlu, bazı vatandaşların şehirden köylere giderek yaşam kurması sonucu özellikle şehir merkezine yakın kırsal mahallelerdeki arazilerinin fiyatının yükseldiğini, bu durumun da çiftçilik yapmak isteyen vatandaşların arazi almasını zorlaştırdığını dile getirdi.
 

Editör: Derya AKGÜL