Kuşadası'nda sıcaktan bunalan çocuklar böyle serinledi Kuşadası'nda sıcaktan bunalan çocuklar böyle serinledi

Aydın’da geçimlerini balıkçılık yaparak kazanan yüzlerce vatandaş, zor günler yaşıyor. S.S. Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği bünyesinde balıkçılar, lagün dalyanların kiralama sorunuyla karşı karşıya kaldı. Söz konusu sorunun 2,5 yıldır çözülememesine isyan eden balıkçılar, destek istedi. Sorunun devam etmesiyle dalyancılığın bitme noktasına geldiğini, kendilerinin de avlanamaz durumda olduklarını kaydeden balıkçılar, mağduriyetlerinin giderilmesini isteyerek yetkililere bir kez daha çağrıda bulundu.

“EVİNİZİN ÖNÜNE ÇEKİN” DEDİLER

Mağduriyetlerin giderilmesi için Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler birliğine bağlı 12 adet Su Ürünleri Kooperatifi başkan ve yöneticileri bir araya geldi. Su Ürünleri Kooperatif Başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenleyen S.S. Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Özgür Atacan, “S.S. Aydın Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği olarak Aydın ili sınırları içerisinde 12 adet su ürünleri kooperatifi bulunmaktadır. Bu kooperatiflerin içerisinde yer alan lagün dalyanlarımızın kiralama sorunları yaklaşık 2,5 yıldır aşılamamıştır. Milletvekillerimiz, Valiliğimiz, Bakanlıklarımız, Genel Müdürlüklerimiz ve Taşra teşkilatlarımız 2,5 yıldır bilgilendirilmekte ancak kiralama ihalesi kamu kurumlarının koordinasyonsuzlukları ve yönetişim eksiklikleri sebebiyle, kiralamalarımız yapılamamakta, sonuca ulaşmamaktadır. 2,5 yılda gelinen nokta bu ihaleyi il tarım müdürlüğü değil de, milli parklar genel müdürlüğünce yapılacak olması, yeniden ihale hazırlık safhası olmamalıdır.

Balikcilar Isyanda 470134 D5D9720Cdfd802271279Eabd5A08B7Ca

2,5 yıldır kiralama sonucunu bekleyen kooperatiflerimiz bir başka şokla karşı karşıya kalması nedeniyle bu basın açıklamasını yapma zaruriyeti doğmuştur. Hassas korum alanı içerisinde bulunan dalyanlarımızın milli servet olan balık istihsalini yapmak yerine ortaklarına ait av araçlarının dalyan mücavir alanından yani kiralama sahası dışarısına çıkarılması istenmiştir. Av araçları ise, tekneleri, ağları, paragetaları, ve av malzemeleridir. Üzüntü verici vaka ise bu tekneler nereye gidecek mümkün değil dediğimizde “bilemem evinin önüne çeker” cevabının alınmasıdır.” dedi.

350 BİN TL CEZA İŞLEM UYGULANACAK

S.S. Serçin Köyü Su Ürünleri Kooperatifi’nin bir zamanlar yılan balığı şenliği düzenlediğini kaydeden Başkan Atacan, “Bu kooperatifimiz, ev sahipliği yaparken ve ülkemizin yılan balığı kotasının yüzde 40’nı bir başka faktörle yüzde 60’ına kadar karşılayan ve yılda ortalama 40-50 ton yılan balığı ile toplamda 100- 120 ton cıran ve topan kefal, levrek, çipura istihsali yapan, yılan balığı ihracatı sergileyen bir kooperatif olma konumundayken, şimdi ise. kiralaması yapılmamış av araçları da tekne, kik kayık, ağlar, parageta ve benzeri araçlar kiralama alanı dışına çıkarılması gerektiği sözlü olarak tebliğ edilmiş yakalan av araçlarına el konularak, 350 bin TL cezai işlem uygulanacağı ifade edilmiştir.” diye konuştu.

Balikcilar Isyanda 470134 Ec259D959B817Dada88Efdaca7B99E85

“DALYANLARIMIZ GAYRİFAAL KONUMDA”

S.S. Doğanbey Tuzburgazı Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi de ülkenin en büyük 2’nci lagün dalyanı olduğunu ifade eden Atacan, “Bu kooperatifimiz, yılda 200-250 ton gamit, topan, kefal, dil balığı, lidaki, çipura, ispendek, levrek, yılan balığı ve benzeri istihsal yapan bir kooperatif olma konumunda iken, şimdi ise yok olma noktasındadır, 6 adet denizle buluşan boğazı varken bu gün 1 tam boğaz bile açık değildir, 25-26 kasım 2023 tarihinde yaşanan fırtına/afet ile dalyan kuzulukları ve tonozları, kazıkları, plastik kargıları yıkılmış, tekneleri parçalanarak batmış ve yok olma noktasına gelmiştir. Kiralaması yapılmamış av araçları da tekne, kik kayık, ağlar, parageta ve benzeri araçlar kiralama alanı dışına çıkarılması gerektiği sözlü olarak tebliğ edilmiş yakalan av araçlarına el konularak, 350 bin TL cezai işlem uygulanacağı ifade edilmiştir. S.S. Batıköy su ürünleri kooperatifi ve S.S. Akköy su ürünleri kooperatifi de lagün dalyanlar yalnız bırakılarak geçmişe dönük yıllara sari kiralamaları yapılmamış istihsali yasaklanmış, kamu eliyle yok olma noktasına gelmiş ve milli servet olan balık istihsali yapmasının önüne geçilmiştir. Ve dalyanlarımız şu an itibariyle gayrifaal konumdadır.” şeklinde konuştu.

Balikcilar Isyanda 470134 A12E554067Db55A5412C4D10E4680507

“BALIKÇI BARINAKLARI EVİMİZ, DENİZLER İSE TARLALARIMIZDIR”

Aydın’da balıkçı barınakların da balıkçıların stratejik olarak hizmet etmesi adına kiralamaları tamamlanamadığını dile getiren Atacan, “Taşburun balıkçı barınağı da balıkçıların yani S.S. Akköy su ürünleri kooperatifimizin elinden alınmıştır. Mevcut balıkçı barınaklarımızın kiralamaları yapılmamış, modern ve çağdaş bir yapıya kavuşması adına kamu adına bir yatırımda mevcut değildir. Kuşadası ve Didim ilçelerimize modern ve çağdaş bir şekilde faaliyetlerini yürütecekleri balıkçı barınaklarına ihtiyaçları ortadadır, ilgili balıkçı barınakları avam projeleri ile başvurularda bulunulmuş ancak ilgili bakanlıkların yatırım projeleri kapsamına alınması süreci ağır işleyeceği aşikkar olup spesifik bir çözüm ile Didim’de Altınkum iskelesi ve depolarının kiralanması, Kuşadası’nda ise özelleştirme idaresinde bulunan balıkçı barınağının kiralanması hususunda bürokratik olarak da yol alınamamaktadır.

S.S.. Güzelçamlı su ürünleri kooperatifi olarak ulaştırma bakanlığının mühendislik hatası ile yapılmış bulanan balıkçı barınağı her sene yapılması gereken dip tarama faaliyeti ile milyonlarca lira kooperatifin ve devletin zarara uğramasına neden olmaktadır. Kaldı ki dip taraması da parasını vermezseniz yapılmamaktadır. Yapmış olduğumuz tüm başvurularda mendirek yapısının değiştirilmesi ve yıkılan rıhtımların ve mendireklerin onarılması gerektiği yazılı ve sözlü olarak ifade etmemize rağmen hiçbir sonuç elde edemedik.” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurmak istediklerini belirten Atacan, “Sonuç olarak Aydın ilinde su ürünleri kooperatifleri olarak bakanlıklara, genel müdürlüklere, milletvekillerimize ifademiz ile ve yazılı dilekçelerimiz ile hareket etmemize rağmen, vekillerimizle makamlara gitmemize rağmen, bürokratik, idari ve kamu alanındaki yönetimsel sorunlar olduğunun tespiti ile bürokrasi, kamu kurumlarının hantal yapıları, birbirleri ile olan koordinasyonsuzlukları ve yönetişim eksikliği sebebiyle hiç bir yol katedilememiş, kooperatiflerimizin kiralamaları yapılamamış, bazı yönetim kurulları borç batağı içine saplanmıştır. Kooperatiflerimiz artık bu süreç içerisinde yürütülemez ve sürdürülemez bir hale gelmiştir. Dalyancılık bitmekte, küçük ve orta ölçekli balıkçılarımız av araçları toplanarak dalyan sınırları dışına çıkartılarak avlanamaz istihsal yapamaz hale getirilmiştir. Barınaklarımıza ilişkin sorunlara çözümler üretilememiş, modern ve çağdaş bir yapıya kavuşturulamamıştır. Sesimizi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a duyurmak istiyoruz. Kamu kurumlarının yönetim eksikliği nedeniyle 100 binlerce ton balığın milyarlarca liralık bir ekonomik bedelin, kiralama yapılmadığı için menşei belgesi kesilmeyen, nakil belgesi düzenlenemeyen yıllarda milyonlarca dolar ihracat kaybının yaşanmasına neden olan hantal bürokrasi ve sorumluluk almayan kamu görevlilerini ifade etmek istiyoruz.” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ