Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan obezite haritasına göre Türkiye, yüzde 66.8'lik bir oranla Avrupa'nın en obez ülkesi olarak öne çıkıyor. Bu endişe verici durum sadece yetişkinlerde değil, artık çocuklarda da görülmektedir.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, şehirleşmenin obezitenin en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Hızlı yemek tüketimi alışkanlığının ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin obeziteye yol açtığını vurguladı.

Prof. Yazıcı, Türkiye'nin Avrupa'da obezitede ilk sırada olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Şehirleşme ve yaşamın hızlanmasının sonucu olarak hızlı yemek tüketimine gidiliyor. Hem kolay ulaşılması hem de hızlı tüketilmesi açısından kaloriden zengin fast food, hamur işleri veya paketli gıdalar daha çok tercih ediliyor. Bunların yanı sıra, çok ve sağlıksız beslenen, hareketsiz yaşam tarzını benimseyen ve teknolojik cihazlar aracılığıyla saatlerce hareketsiz çalışan bir kesim bulunmaktadır."

"OKULLARDAN BAŞLAYARAK TOPYEKÜN SEFRBERLİK OLMALI"

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, Hürriyet'in haberine göre obeziteyi çağın pandemisi olarak nitelendiriyor. Banlı, erişkin nüfusun üçte birinin fazla kilo problemi yaşadığını ve obezite sorununun her geçen gün ciddi şekilde arttığını belirtiyor. Bu artış trendinin devam etmesi halinde, 20-25 yıl sonra Türkiye'nin nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasının obez olabileceğini ifade ediyor. Şu anda ameliyat olacak düzeyde obezite yaşayan 3.5-4 milyon insan olduğunu vurgulayan Banlı, diyabet vakalarının da 3-4 kat arttığını aktarıyor.

Banlı, obezitenin önlenmesi için toplumsal bir seferberlik gerektiğini vurgulayarak, okullardan başlayarak herkesin daha fazla hareket etmesi gerektiğini ifade ediyor. Araba veya servislerle her yere gidilmesi alışkanlığının değişmesi gerektiğini belirten Banlı, insanların daha fazla yürüyüş yapmaları ve alışveriş merkezlerinde bile hareket etmeleri gerektiğini savunuyor. Bedeni kullanmayı ve hareket etmeyi yeniden öğrenmenin önemine dikkat çekiyor.

Obeziteye karşı ne yapmalı?

Uzmanlar, obeziteye karşı şu uyarılarda bulunuyor:

Ekran başında yemeyin: Sadece çocuklar değil yetişkinler de ekran bağımlılığı yaşıyor ve ekran başında ne yediğimizi bilmiyoruz. Yemek yerken ekrandan uzak durulmalı.

Spor yapın: Spor obeziteye karşı en iyi reçete. Çocuklar da mutlaka spor alışkanlığı kazanmalı.

Otomobili sınırlayın: Mümkün olduğunca yürünmeli, her yere arabayla gidilmemeli.

Nazilli Devlet Hastanesi'nde Ebeler Haftası kutlaması Nazilli Devlet Hastanesi'nde Ebeler Haftası kutlaması

Doğal beslenin: Doğal, organik ve dengeli beslenmeyi öğrenmeliyiz.

Diyet işe yaramazsa: Normal diyetlerle zayıflık sağlanmıyorsa obezite tedavisi düşünülmeli.


AVRUPA’NIN İLK 5 ÜLKESİ

Türkiye 66.8
İngiltere 63.7
Yunanistan 62.3
İspanya 61.6
Fransa 59.5

DÜNYADA DURUM NE

Suudi Arabistan: 69.7
ABD: 67.9
Libya: 66.8
Yeni Zelanda: 65.6
Meksika: 64.9
Avustralya: 64.5
Kanada: 64.1
Şili: 63.1
Arjantin: 62.7
İran: 61.6
Rusya: 57.1

Editör: Cemre UZUN