Para ve emtia piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aldığı kararlar büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz hafta Fed, politika faizini yüzde 5.50 seviyesinde sabit tuttu ve bu yıl için 3 faiz indirimi öngörüsünü korudu. Fed'in faizlerdeki bu duruşu, ABD'deki enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle daha uzun süre yüksek faiz politikasını sürdürebileceği beklentilerini güçlendirdi. Bu durum altın fiyatlarında da yükselişe neden oldu.

Ons altın fiyatı, perşembe günü 2222 dolarla rekor seviyeye çıktıktan sonra geri çekilerek 2157 dolara kadar düştü ve haftayı 2165 dolardan kapattı. Yurt içinde ise ons altının hızlı yükselişi gram altın fiyatını da etkiledi ve perşembe günü 2317 lirayla rekor kırdı. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı ve döviz kurlarında yaşanan geri çekilmeyle birlikte gram altın fiyatı düşüş gösterdi.

MERKEZ BANKASI’NDAN SÜRPRİZ FAİZ KARARI

TCMB, perşembe günü politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında geri çekilme yaşandı ve gram altın fiyatında aşağı yönlü bir seyir izlendi. Gram altın fiyatı, perşembe günü rekor seviyeden hızla geri çekilerek 2218 lira seviyesine kadar düştü ve haftayı 2225 liradan kapattı.

BUGÜN PİYASADA SON DURUM NE?

Bugün piyasalarda ons altın 2169 dolardan işlem görürken, gram altın ise 2242 liradan işlem görüyor. Gün içinde ons altında en düşük 2163 dolar, en yüksek ise 2178 dolar seviyeleri görülürken, gram altında en düşük 2221 lira, en yüksek ise 2250 lira seviyeleri test edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ