Müzenin girişine ve çeşitli yerlere, "Bakanlık makamının 11 Ocak 2024 tarih 4629288 sayılı oluruna istinaden depreme dayanıklı olmaması sebebiyle müzemiz geçici olarak ziyarete kapatılmıştır" ifadelerinin yer aldığı yazılar asılırken 2 bin 500 metrekarelik alana oturan betonarme yapıdan oluşan müzenin beton ömrünü doldurduğu için deprem riski tehdidi altında olduğu öğrenildi. Müzenin yerine yenisinin mi yapılacağı yoksa güçlendirme mi yapılacağı aylardır belli olmazken CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de konu ile ilgili merak edilen soruları dile getirip Ses Gazetesine açıklamalarda bulundu.

Chpli Bulbulde 468467 B306A91Cb5Bfa87B39B5830E6760Eb4D

Bülbül bu konuda, "Karacasu'nun en önemli özelliklerinden biri Afrodisias. 2017'de dünya miras listesine giren bir değer var. Afrodisias'ta kültür bakanlığına bağlı bir müze var. Bu müze tek katlı. İçerisinde tarihi eserler var. Heykeller var. Paha biçilemez değerler. Ocak ayında birden müze kapandı. Depreme dayanıksız olduğunu söylediler. Depreme dayanıksızsa içinde paha biçilemeyen eserler var. Yani şu anda deprem olsa onlar da zarar görecek. Onlar için birşeyler yapıldı mı koruma altına alındı mı? Ocak ayından bu yana bu sorularımıza cevap alamıyoruz. Kültür Bakanlığı yetkilileri bu müzeyi kapatarak eserlerin zarar görmesinin önüne geçebilecekler mi? Bu sorular hep muallak. Buradan bakanlık yetkililerine sesleniyorum. Afrodisias'ta bulunan müze niçin kapatıldı? İkinci sorum müzedeki tarihi eserler koruma altında mı? Üçüncü sorum şu. Tek katlı bina depreme dayanıksızsa ne yapmak istiyorsunuz. Şu an havalar ısındı. Turistler geliyor. Vatandaşlar gezmek istiyor. Dünya Mirası listesinde bulunan müzeyi siz 5-6 aydır açamıyorsunuz da ne iş yapıyorsunuz. Bunların hesabını Karacasu'ya halkına, Türkiye'ye vermek zorundasınız" ifadelerini kullandı.

Chpli Bulbulde 468467 94Cf4D4Bd1F2646E363Cc9696944Edc9


1972 yılında yapılan binanın 500 metrekarelik depo alanı 3 kattan oluşurken yaklaşık 2 bin metrekarelik teşhir alanı ve idari bölüm tek kattan oluşuyor. Konu ile ilgili ilk adımı Müze Müdürlüğünün attığı daha sonra Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğünün çalışma yaptığı öğrenildi. Öte yandan Çelik konstrüksiyon yapıdan oluşan Sevgi Salonunun deprem riski altında olmadığı ve burada çatının tadilattan geçirilerek en azından bu salonun hizmete açılacağı öğrenildi. Deprem riski altındaki binanın ise yıkılıp yeniden mi yapılacağı yoksa güçlendirilerek mi hizmete açılacağı hususunun hala bakanlıkta beklemede olduğu öğrenildi.

Afrodisias'ta Osmanlı kültürü de geleceğe taşınıyor Afrodisias'ta Osmanlı kültürü de geleceğe taşınıyor

Chpli Bulbulde 468467 35A52D7F46Dc4Ef8Ea5E4D63Edd8133B


MÜZENİN ÖNEMİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sayfasında müzenin tarihçesi hakkında şu ifadeler yer alıyor: "Aphrodisias ören yerinde 1961 yılından önceki kazılarından çıkan buluntular İzmir ve İstanbul Arkeoloji Müzelerine götürülmüştür. 1961 yılında Prof. Dr. Kenan T. Erim tarafından başlayan kazılarda çıkan buluntular kazı evi depoları ve kasaları ile Müzenin Önündeki Deveci Hanına koyuluyordu. Bu buluntuların korunup sergilenebilmesi için ören yerinde bir müzenin kurulması kararlaştırıldı. Müze yeri olarak da şimdiki yer önerildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler (Eski Eserler ve Müzeler ) Genel Müdürlüğü mimarlarından Sayın Erten Altaban tarafından çizilen müze planının inşaatına 1971-1972 kışında başlandı. İnşaat 1977 sonbaharında bitirildi. Hemen ardından teşhir çalışmalarına geçildi. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından Aphrodisias Müzesi yapılan resmi bir törenle dönemin Aydın Valisi Münir Güney tarafından hizmete açıldı. Afrodisias Müzesi, Afrodisias Antik Kenti kazılarında ortaya çıkartılan eserlerin sergilendiği ve Müze ile Ören yerinin iç içe olduğu ender müzelerdendir" şeklinde bilgiler yer aldı.

Chpli Bulbulde 468467 E09Cb2Ce6D228Ce78A8965E47E407B82

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK