Aydın'da nöbetçi eczaneler 27 Nisan 2024 Aydın ve ilçelerdeki nöbetçi eczanelerin tam listesi Aydın'da nöbetçi eczaneler 27 Nisan 2024 Aydın ve ilçelerdeki nöbetçi eczanelerin tam listesi

13.02.2023 tarihinde Erzincan-İliç’te, siyanür liçi yöntemiyle, Çöpler Altın Madeni işletmesinde yığın liçi sahasında meydana gelen kayma/çökme sonucunda oluşan olaylar neticesinde, Kuşadası Çevre Platformu, Türkiye çapında 18 adliye sarayında eş zamanlı olarak düzenlenen basın açıklamasını, Kuşadası Adliye Binası önüne gelerek gerçekleştirdi. Açıklamaya 29 Ekim Kadınları, EŞİK Temsilcileri, Sendikalar, Güzelçamlı Dağcılık Spor Kulübü ve vatandaşlar katılım gösterdi. Basın açıklaması öncesi Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı kanalı ile İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na konu hakkında suç duyurusunda bulunan Platform üyeleri ardından basın bildirisi okudu.

İLİÇ’TE EKOKIRIM SUÇU İŞLENMİŞTİR

Serap Dalkılıç’ın okuduğu basın bildirisinde, İliç’te Ekokırım suçu işlendiği belirtilerek, ‘’ Yaptığımız suç duyurusu ile İliç’te yaşanan, telafisi mümkün olmayan ağır doğa tahribatının bir çevre felaketi değil bir ekokırım suçu olduğunu vurgulamak isteriz. Ekokırım doğanın katledilmesi, gelecek kuşakları da etkileyecek şekilde ağır ve telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı yani ekolojik yıkımdır. Böylesi büyük ölçekli doğa tahribatına sebep olan kasıtlı fiiller ise ekokırım suçudur. Bu bağlamda İliç’te yaşananlar kesinlikle ihmal suçu değildir. Öngörüldüğü, uyarıldığı, ölçümlendiği, verileri sunulduğu halde sonucu bilinerek yapılan bu kasıtlı fiiller, ihmal edildi denilerek geçiştirilemez veya örtbas edilemz. Su döngüsü marifetiyle Fırat Havzası’nın tamamına yayılmasına uzmanlar tarafından kesin gözüyle bakılan bu sınır ötesi doğa tahribatı yani ekolojik yıkım hava, küre, yer küre ve su küreyi çok ağır ve geniş ölçekte kirletmiş, gelecek kuşakların sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını ellerinden almıştır. Başka bir deyişle İliç altın madeninden yayılan tehlikeli atıklar hem coğrafi bakımdan sınır ötesine taşan hem de o coğrafyada yaşayan tüm canlılığı tehdit eden devasa ölçekli bir suç mahalli haline insan eli ile dönüştürülmüştür’’ denildi.

EKOKIRIM DÜNYA ÜZERİNDE BİR SUÇTUR

Ekokırım suçu günümüzde dünyanın bildiği, tartıştığı hem ulusal hem uluslararası yasalara dahil ettiği bir suçtur. Yaşam alanlarımızı yok eden kişi, kurum, anlayış ve uygulamalara karşı doğa ve insan türü bugünkü değerler ve yetersiz hukuki tedbirler düşünüldüğünde savunmasızdır. Bugün olduğu gibi kasten işlenmiş suçlar karşısında hiç bir sorumluluk almayan yetkililer çıkmazından kurtulmak ve tıpkı ekosistemin kendisi gibi bütüncül bir bakış açısıyla canlı veya cansız doğayı oluşturan tüm unsurların haklarını korumak için yine hukuka güveniyoruz. Bu amaçla sokaktaki yurttaşlardan 28 bin ıslak imza toplayarak sunduğumuz ekokırım yasa teklifini 5 Ocak 2024 tarihinden beri tüm vekillerin masasında olduğunu buradan duyururuz. Eğer vekiller gelecekte İliç gibi bir ekokırımlardan ülkemizi korumak istiyorlarsa dünyanın bu konuda aldığı önlemleri yerine getirir ve ekokırımın suç olarak ceza hukukumuzda yerini alması için gereken meclis oturumlarını başlatırlar. Suç duyurumuzu,Türkiye çapında 18 adliye sarayında eş zamanlı olarak vermekteyiz.

Editör: Haber Merkezi