Ev veya iş yeri kiraya veren mükellefler için, elde ettikleri gelirleri beyan etme süresi 1 Nisan Pazartesi günü sona eriyor. Konut kira geliri elde edenler için yıllık 21 bin liralık istisna tutarını, iş yeri kira geliri 150 bin lirayı aşanlar için beyan etmek gerekiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre;

Mülk sahipleri, beyanname verme işlemlerini "gib.gov.tr" internet sitesinde bulunan "hazır beyanname sistemi" aracılığıyla gerçekleştirebiliyorlar. Bu yıl, Vergi Dairesi Başkanlığı kiracıları da beyan sürecine dahil etti ve kiracılar da Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak "kira bildirim formu"nu doldurabiliyorlar. Bu sayede, mülk sahipleri ve kiracıların beyanlarının karşılaştırılması sağlanacak. Bu sürecin titizlikle takip edilmesi, vergi mükellefleri açısından önem arz etmektedir.

ELEKTRONIK ORTAMDA BEYANNAME VERME IMKANI

Gerçek kişiler tarafından geçtiğimiz yıl elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi kazançlar için de 1 Nisan'a kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması büyük önem taşıyor.

Karacasu'nun yollarına Aydın BŞB eli Karacasu'nun yollarına Aydın BŞB eli

Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini kendileri için önceden hazırlanmış Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden verebiliyorlar. Bu sistem, mükelleflere "gib.gov.tr" adresinden 7 gün 24 saat erişim imkanı sağlıyor.

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden verginin ödenmesi için ise iki eşit taksit seçeneği bulunuyor. Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsilatı yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor.

Ayrıca, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 10. taksit ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 16. taksit ödeme süreleri de 1 Nisan'da sona erecek. Bu süreçlerin takibi, vergi mükellefleri açısından oldukça önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ