Başkan Yetişkin, emekçi kadınlarla enginar hasadı yaptı Başkan Yetişkin, emekçi kadınlarla enginar hasadı yaptı

Aydın’ın Söke ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nin Başkanı İsmail Özer, Birlik Başkanı Faruk Aydın’ın açıklamalarına cevap vererek sert açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada Özer, şu ifadeleri kullandı: “Birlik Başkanı Faruk Aydın’ın 2009 yılından itibaren görevde olduğu, Başkanlığa seçildiği 2020 yılının Ocak ayına kadar olan süreçte, eski Başkan Faruk Yaman ve eski Genel Müdür Güngör Şentürk’ün gayretleri ile kurumun önünün açıldığı, Birlik Başkanı Faruk Aydın’ın çoğu zaman bu sıkıntılı süreçte, yönetim kurulu toplantılarına bile katılmadığı, Birlik Başkanı seçilmesinin ardından kurumun geldiği aşamaya ilişkin yapılan tüm olumlu gelişmeleri, Başkanvekili Ali Şimşek ile birlikte kendilerine mal etmektedirler.”

“ALIM FİYATI KOOPERATİFLERCE BELİRLENİYOR”


Özer, açıklamasına şöyle devam etti: “Birlik Başkanı Faruk Aydın’ın, olayları çarpıtmaya yönelik demeçlerinden bir diğeri de “Türkiye'de pamuk fiyatını TARİŞ olarak artık biz açıklıyoruz. Bu kadar ivme kazandırdığımız bir kurumu eski haline getirmeye çalışıyorlar. Daha önce burada yönetici yoktu. Aday da yoktu. Kimse taşın altına elini koymuyordu. 13 ay maaş alamayan personel vardı. 2009 yılının parasıyla 650 bin lira borç vardı. Bizim sayemizde TARİŞ küllerinden yeniden doğdu. Bu kadar güzel giden bir kurumu tekrar geri çekmeye çalışıyorlar. İşin tekelleştirmeye çalışıyorlar. Eski alışkanlıkları geri getirmeye çalışıyorlar. Ancak biz ona müsaade etmeyeceğiz" söylemi ile ilgili olarak öncelikle, Birlik, ürün alımlarında hiçbir sorumluluk almamakta, yandaş kooperatifler dışında finansal destek de sağlamamaktadır. Kar ve zarar kooperatiflere ait olmak üzere borsa fiyatı esas alınarak, çekirdek farkı da dikkate alınmak suretiyle, pamuk alım fiyatı kooperatiflerce belirlenmektedir. Tariş genelinde esas fiyat belirleyici, piyasayı yönlendiren 40 bin tona yaklaşan alımıyla Söke ve 20 bin tona yaklaşan alımıyla, Aydın Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri’dir. Toplam alımın yüzde 90’a yakını muhalif kooperatiflerce alınmaktadır.”

Secim Iptal Edilmeli Olaganustu Genel Kurula Gidilmeli 464183 94Bb15De7Aa0C0B4892769Ff52Ca4711

“ÜRETEN BİR YAPIYA KAVUŞTURMAK ANA GAYEMİZ”


Özer, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İştigal konusu pamuğun çoğunluğunu almak tekelleşmek değil, kooperatifçiliğin ve pamuk ekiminin sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Ortaklarımızın ihtiyaç duyduğu gübre, ilaç, tohum gibi hammadde ihtiyaçlarını tedarik etmektir. Pamuk ekimi zayıf olan kooperatiflerde ekimi artırmaya ve ticaretlerini geliştirmeye yönelik tedbirleri alarak, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tariş Pamuk Birliğimize bağlı 40 Kooperatifin tamamını eşitlik ilkelerine bağlı kalarak, köhnelikten kurtarmak, ortaklarına hizmet eden, üreten bir yapıya kavuşturmak ana gayemizdir.”

“İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABALARINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”


Özer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “2009 yılının parasıyla 650 bin TL borç vardı, bizim sayemizde Tariş küllerinden yeniden doğdu.” diyen Faruk Aydın, acaba bu paranın ne kadarının üreterek ödendiğini maalesef açıklama gereksinimi duymamıştır. Ben söyleyeyim, 2009 yılının 650 bin değil, 650 milyon lira tutarındaki borcun ödenmesi için sattıkları 400 dönüm Çiğli iplik fabrikası arazisi, 72 dönüm Çiğli Pamuk Depolama Müdürlüğü arazisi, Birlik lojmanları, Birlik Alsancak Genel Müdürlük binası, Aydın Tekstil Arazisi, Kuşadası arazisinin satış gelirleri ile ödendi.
Kalan borçlar ise, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları sonucunda, Tariş’imizin ekonomik açıdan canlanması, kooperatif ortaklarının pamuk ekiminin teşvik edilmesi, ortaklara destek olunmasını teminen, Alsancak Pamukyağı Kombinası arazisinin TOKİ’ye devredilmesinden kaynaklı hasılat paylarından ödenmiştir. Birlik Başkanı Faruk Aydın’ın, kurum menfaatlerini gözetiyoruz, Kurumu eski haline getirmeye çalışıyorlar, tekelleşmeye çalışıyorlar, küllerinden doğduk, edalarıyla, güzel, havalı, alışıldık sözlerle, kamuoyuna etkilemeye çalışmasının, her zaman yaptıkları gibi, bizleri karalama, itibarsızlaştırma çabalarından başka bir şey değildir. Ancak boşunadır. Bizler kurumu, ekonomik darboğaza sokmaya, eski haline getirmeye değil, Birliğimizin ekonomik açıdan sıkıntıda olduğu dönemlerde, ayakta kalma mücadelesi veren, ancak bu süreçte, Birliğin katkısı olmaksızın yaptığı atılımlarla, ayakta kalmayı bilen, yıllık cirosu, Birliğin cirosunu ikiye katlayan 1 milyar TL. Cirosu ile Söke Pamuk Kooperatifimiz, Birliğin cirosu kadar yıllık cirosu olan 500 milyon TL cirosu ile Aydın Pamuk Kooperatiflerimiz gibi ortaklarına hizmet eden, pamuk alımını yıldan yıla artıran, diğer kooperatiflerimizin gelişimini de sağlayarak köhnelikten kurtarmaya, muhterem zatlar tarafından, seçimlerde kendilerine desteklemeleri için, oy potansiyeli olarak kullanılmalarını, engel olmak için mücadele ediyoruz. Bakanlığımızca, bizzat pamuk üretmeyen, ancak üzerlerine pamuk yatırılarak delege yapılan kişilerden arındırılmış düzenlenecek yeni “Ortaklar Listesi” ile, 2019/20, 2020/21, 2021/22, 2022/23 yıllarını kapsayan 18.01.2024 tarihinde gerçekleştirilen hileli genel kurulun iptal edilerek, acilen olağanüstü genel kurula gidilmelidir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ