Gündem

Nazilli'de pazar tezgahlarını renklendirdi: Mor fasulyeye yoğun ilgi

Nazilli’nin Aksu Mahallesi’nde çiftçilik yapan Neriman Ay’ın, yaylada ata tohumlarından yetiştirdiği mor fasulyeler Nazilli Pazarı’nda vatandaşların ilgi odağı oldu.

Abone Ol

Kırsal Aksu Mahallesi’nde tarımla uğraşan üretici Neriman Ay, yaylada özenle yetiştirdiği mor fasulyeleri pazara getirdi. Tezgahta sergilenen fasulyeler, farklı rengiyle vatandaşların dikkatini çekti.

ÇOK İLGİ GÖRDÜ

Mor fasulyenin tohumunu bir akrabasından aldığını söyleyen üretici Neriman Ay, “Her yıl tohumunu alıp yeniden ekiyorum. Sıcaklardan dolayı bu sezon fazla verim olmadı, pazara ancak 3-4 kilo kadar getirebildik. Mor fasulye olarak biliniyor, tat olarak yeşil fasulyeden farkı yok, yetiştirme şartları da aynı. Sırıklara sardırtarak yetiştiriyoruz. Ben genelde ata tohumlarından ürün yetiştiriyorum, bunu da tezgâhımda renk olsun diye ekiyorum. Pazarda çok ilgi gördü” dedi.

Ay, mor fasulyenin kilosunu 150 liradan, yeşil fasulyeyi ise 100 liradan satışa sunduğunu belirtti.

MOR FASULYENİN ÖZELLİKLERİ

Mor fasulye, protein bakımından zengin olmasının yanı sıra lif, vitamin ve mineral açısından da oldukça değerli bir üründür. Farklı bölgelerde “Yerli Mor Fasulye, Mor Barbunya, Mor Kidney Fasulyesi, Çalı Fasulyesi, Violet Bean” ve kimi yerde “Azuki Fasulyesi” isimleriyle de bilinir.

MOR FASULYENİN BESİN DEĞERLERİ

Sağlık açısından önemli bir yere sahip olan mor fasulye; protein, lif, A, C ve B grubu vitaminleri, demir, potasyum ve güçlü antioksidanlar içerir. Bu zengin besin değerleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirim sistemini düzenlemeye ve kalp sağlığını desteklemeye katkı sağlar.