Gündem

Karacasu'da sıvı altının yolculuğu

Aydın'ın Karacasu ilçesinde yetişen en önemli ürünlerden olan zeytinin yağa dönüşme yolculuğu bin bir emek ve zorluk kadar görsel açıdan zengin ögeler barındırıyor.

Abone Ol

Karacasu'da ticari anlamda üretimi yapılan bir uğraş olduğu kadar az da olsa zeytin ağacı bulunan vatandaşlar kendi yiyecekleri yağı elde etmek için hummalı bir çaba içerisinde.

Tüm kültürlerde kutsal olduğuna inanılan zeytin aşama aşama yağa dönüşüyor. Antik Yunanda sıvı altın olarak bilinen zeytinyağı mutfaklara ulaşana kadar pek çok aşamadan geçiyor. Genellikle Ekim-Kasım aylarından sonra hasadı yapılan yağlık zeytinler daha çok geleneksel yöntemlerle toplanıyor.

TOPLANMA AŞAMASI

Öncelikle ağaçların altına metrelerce uzunluğundaki çadırlar seriliyor.
Zeytinler tarak adı verilen gereçler ve sırıklarla dalından bu çadırların üzerine düşürülüyor. Çadırlarda biriken zeytinler ya çuvallanıyor ya da kasalara konuluyor. Çadırlardan dışarı kaçan zeytinler ise bir bir yerden toplanıyor. Zeytinlerin içinde dallı yapraklar varsa bunlar da temizleniyor. Çuvallanan ya da kasalanan zeytinler traktörlerle yağhane taşınıyor.

YAĞHANE AŞAMASI

Yağhanede öncelikle zeytinin kilosu saptanıyor. Sıra geldiğinde zeytinler havuza boşaltılıyor. Buradan zeytinler makine yardımıyla içeri alınıp yıkanıyor, yapraklarından temizleniyor. Daha sonra hamur makinasında sıkılan zeytinler yağa dönüşüyor. Altın sarısı rengiyle sıvı altın olarak bilinen zeytinyağı daha sonra bidonlara konularak evlere taşınmaya hazır hale getiriliyor.

Yağhane aşamasından sonra ise en çok karşılanan sorular ise kaç kilodan yağ verdi ve kaç asit soruları oluyor. Zeytinin yağa dönüşmesinin maliyeti ise ton başına 2 ile 3 bin lira arasında değişiyor. Sıfır asit zeytini yağhaneler şu an 235-240 lira gibi fiyatlardan satın alıyor.