“BEBEK GİBİ BAKIYORUZ”
İstiridye mantarı üretiminin zahmetli bir iş olduğunu kaydeden evli ve iki çocuk annesi Özbaş, “Çok hassas bir üretim sistemi var. Adeta bebek bakar gibi bakıyoruz. Bu anlamda bu işin kadınlara daha uygun bir iş olduğunu düşünüyorum. Kompost hazırlanmasından rafa alınmasına kadar her aşamayı bizzat kendim yapıyorum. Özellikle kış döneminde Aydın ve çevresinde mantar sevilerek tüketiliyor. Önümüzdeki yıllarda üretim kapasitemi arttırmayı hedefliyorum” dedi.
İstiridye mantarının sağlık açısından çok faydalı olduğunu kaydeden Özbaş, “İstiridye mantarı kan şekerini düzenliyor, kolesterol seviyelerini düşmesine ve vücudun yağ işlemesine yardımcı olan niyasin için ile karbonhidrat ve yağları enerjiye çeviren ve adrenal bezlerinin sağlığında önemli rol oynayan pantotenik asit için iyi bir kaynak. Bu mantarlar, tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlayan vücut hücrelerini radikal hasardan koruyan selenyum için de önemli. Vücut hücrelerini oksijen hasarından koruyan riboflavin kaynağı ve diğer B vitamin desteğini de sağladığını öğrendim. Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kılan iltihaplanmayı azaltan ve vücut hücrelerinin büyümesini düzenleyen D vitamini de sağlıyor. Aynı zamanda istiridye mantarları, obezite, diyabet ve yüksek kan şekeri diyetlerine uygun bir besin” şeklinde konuştu.