Nazilli’nin Bereketli Mahallesi’nde tropikal feijoa (kaymak ağacı) meyvesi yetiştiren tek üretici Akif Düztepe, bahçesinde yetiştirdiği bu özel meyveyi Perşembe Pazarı’nda satışa sunuyor. Dış görünümü avokadoyu andıran, tadı ise kiviyi çağrıştıran feijoa, hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor.
NAZİLLİ’DE TEK ÜRETİCİ
Tropikal meyve yetiştiriciliğine farklı bir boyut kazandıran Akif Düztepe, 10 yıl önce internette gördüğü feijoa bitkisini Antalya’dan temin ettiği iki fidanla yetiştirmeye başladığını aktardı. Düztepe, “Başlangıçta sadece deneme amaçlı iki kaymak ağacı fidanı aldım. Yaklaşık 5 yıl sonra meyve vermeye başladılar. Şimdi ise bahçemde yetiştirdiğim feijoaları tezgâhımda satışa sunuyorum. Nazilli’de bu meyveyi yetiştiren tek kişi benim. Dış görünümü küçük bir avokadoyu andırıyor, fakat tadı kiviyi hatırlatıyor. 250 gramlık kaselerde 50 liradan satışa sunuyorum. Tropikal meyve meraklıları büyük ilgi gösteriyor” dedi.
FEİJOA, ZAYIFLAMAYA DESTEK OLUYOR
Güney Amerika kökenli feijoa, Türkiye’de genellikle Adana, Antalya, Yalova ve Bursa’da yetiştiriliyor. “Kaymak ağacı” olarak da bilinen bu meyve, vücudu toksinlerden arındırması, kanı temizlemesi ve kanser riskine karşı koruyucu etkisiyle ön plana çıkıyor. B6, E, K, C, A ve B vitaminleri bakımından zengin olan feijoa, düşük şeker içeriği sayesinde kilo kontrolüne de destek oluyor.
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI
100 gramında yalnızca 35 kalori bulunan feijoa; potasyum, manganez, bakır ve kalsiyum açısından da oldukça zengin. İçerdiği yüksek iyot miktarı, bu tropikal meyveyi diğer meyvelerden ayıran önemli bir özellik olarak öne çıkıyor.