Gündem

Diyetisyen Özenç açıkladı: Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Aydın’da Uzman Diyetisyen Beril Özenç, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ramazan ayında beslenme şeklinin değiştiğini belirten Diyetisyen Özenç, sahurda, iftarda ve akabindeki süreçle ilgili sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat çekti.

Abone Ol

Ramazan ayının başlamasına günler kala Aydın’da vatandaşlar, sahur ve iftar hazırlıklarına başladı. Günde yaklaşık 13 saat boyunca oruç tutacak olan Aydın halkına, Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda ünlü diyetisyen Beril Özenç uyarılarda bulundu. Ramazan ayında sağlıklı beslenmek oruç süresince yetersiz besin alımının vücutta oluşturabileceği sağlık problemlerini ve enerji dengesini sağlamak için oldukça önemli olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Özenç, sahur, iftar ve sonrası için doğru beslenme stratejileri ile bireylerin hem tok kalabileceğini hem de oruç tutarken vücudunu besleyebileceğini söyledi.

“SAHURDA PROTEİN KAYNAKLARINI TÜKETİN”

Sahurda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatan Özenç, “Sahur, gün boyunca aç kalacak olan vücudun enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğündür. Protein, sindirimi yavaşlatır ve uzun süreli tokluk sağlar. Yumurta, lor peyniri, yoğurt ve süt gibi protein kaynaklarını mutlaka sahura eklemelisiniz. Tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi kompleks karbonhidratlar kan şekerinizin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar ve uzun süre size enerji verir. Kompleks karbonhidratlardan porsiyon kontrolünü elden bırakmadan mutlaka yararlanmalısınız.

Lif oranı yüksek besinler sindirim sisteminizi düzenlerken bağırsak hareketlerimizi arttırıp Ramazan ayında çok sık karşılaştığımız kabızlık sorununun da önüne geçmemizi sağlar. Aynı zamanda tok kalmamıza yardımcı olur. Sebzeler, meyveler ve tam tahıllı besinler en iyi örneklerdir. Gün boyunca susuzluk hissini engellemek için sahurda mutlaka su içmeyi unutmamalıyız. Şekerli içeceklerden ve kafeinli içeceklerden kaçınmalıyız. Şekerli içecekler su ihtiyacımızı arttırırken kafein ise idrarla sıvı kaybına yol açıp yine su ihtiyacımızı arttıracaktır.” dedi.

“YÜKSEK YAĞ İÇERİKLİ YEMEKLER MİDEYİ ZORLAYABİLİR”

İftarda da nasıl beslenilmesi gerektiğini ifade eden Özenç, “İftarda vücudu yavaşça açmak, sindirim sistemini zorlamamak önemlidir. Oruç açarken en önemli ilk adım bir bardak su içmektir. Suyu yavaşça içmek mideyi rahatlatır. Suyun yanında bir-iki hurma yemek de faydalıdır. Çünkü hurma doğal şeker içerdiği için kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken hem de vücuda enerji sağlayacaktır. İftara çorba ile başlamak da sindirim sistemini rahatlatır. Bu sayede midemiz için hafif bir başlangıç yapıp sıvı ihtiyacımızı karşılamaya devam edebiliriz. Ana yemek tercihlerinizde protein kaynağı olarak az yağlı et, tavuk, balık gibi seçenekler veya lif ve vitamin-mineral kaynağı olarak zeytinyağlı sebze yemekleri yanında tam tahıllı ekmek veya bulgur gibi lifli karbonhidratlar tercih edebilirsiniz.
Vitamin ve mineral alımınızı arttırmak, kan şekerinizi dengelemek ve bağırsak hareketlerinizi destekleyip sindirim sisteminizi rahatlatmak için yemeklerinize mutlaka salata eklemeyi unutmayınız. Yüksek yağ içerikli yemekler mideyi zorlayabilir ve sindirim problemlerine yol açabilir. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tercih edilmeli ve yağ miktarı yüksek besinlerden uzak durmalıyız.” diye konuştu.

“GÜNDE 2-3 LİTRE SU İÇİN”

İftardan sonra da beslenmenin önemini vurgulayan Özenç, “İftar sonrası yemeklerde aşırıya kaçmamak vücudu rahatlatmak için önemlidir. Ara öğünlerde doğru besinler tüketmek sindirimin düzenli olmasını sağlar. İftardan birkaç saat sonra meyve, kuru meyve veya kuruyemiş badem, ceviz, fındık gibi ürünler tüketmek ideal tercihlerden olabilir. Kuruyemişler sağlıklı yağlar içerdiği için doyurucu ve besleyici olurken meyve tüketerek vitamin mineral desteği sağlayıp kuru meyvelerden incir veya kayısı ekleyerek kabızlık probleminin önüne geçebilirsiniz. Mutlaka tatlı tüketmek isterseniz şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilirsiniz. İftardan sonra gece boyunca su içmeye özen göstermek, vücudun su dengesini koruyacaktır. Günde toplamda 2-3 litre su tüketmek idealdir. Genel olarak dengeli ve çeşitli bir menü oluşturmaya çalışın. Hem protein, karbonhidrat, yağ hem de vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alındığı bir menü hazırlamak gün boyu sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır. Çok yağlı, kızartılmış ağır yemekler sindirim sisteminizi zorlayacak ve mideyi yoracaktır. Bu tür yemeklerden kaçınılmalıdır. Bu önerilere dikkat ederek ramazan boyunca hem sağlıklı beslenip hem de vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri alabilirsiniz.” şeklinde konuştu.