Gündem

Aydın’ın suyu balıkları erken büyütüyor

Aydın’ın Didim ilçesindeki Bafa Gölü çevresinde yer altından yıl boyunca 26 derece çıkan su, yavru balıkların büyümesini hızlandırıyor. Deniz suyu ile eşdeğer özelliklere sahip olduğu belirlenen bu su, balık üretiminde zaman olarak erkencilik sağlıyor. Suyun sağladığı erkencilik sayesinde kentte yavru balık üretiminde maliyetler düştü.

Abone Ol

“BALIK SOFRAYA 16 AYDA GELİYOR”

Bafa Gölü’nün geçmişte denizle bağlantısı olduğunu belirten Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, “Bu bağlantı zamanla koptu ancak Bafa Gölü’nün çevresinden belli bir derinlikte yıl boyunca değişmeksizin 26 derece sıcaklığında su çıkıyor. Bu su, deniz suyuyla eşdeğer özelliklere sahip ve balık üretiminde çok önemli. Kentteki 3-4 balık firması, 
bu suyu ekstra ısıtma maliyeti olmaksızın tesislerinde kullanıyor, yavru ve büyüme aşamasında olan balıklarda erkencilik sağlıyor. Beş grama ulaştıktan sonra adaptasyon havuzlarına konulan balıklar, bu sıcak sudan dolayı hızlıca büyüyor. Balık sofralık vaziyete bu suda 16 ayda, başka suda ise 20 ayda ulaşıyor. Bu suyla çipura ve levrek balıklarından yıllık 155 milyon yavru elde ediliyor. Bu suya sahip Aydın, Türkiye'de yavru balık üretiminde Muğla’nın ardından ikinci sırada yer alıyor” dedi.

BALIKÇILIK OSB’Sİ KURULACAK

Balıkçılık Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışma yaptıklarını kaydeden Ökdem, “Didim Taşburun Balıkçılık Barınağı’nın çevresinin Balıkçılık OSB kurulumuna uygun olup olmadığının belirlenmesi için Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle uzmanlara fizibilite çalışması yaptırıyoruz. Yıl sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasını öngörüyoruz. OSB’nin içinde yavru balık üretimi, adaptasyon havuzları, denizel alanda üretim ve balığın işlenmesi olacak. Yani balık yavru olarak girdiği OSB'den sofralık vaziyette çıkacak. Artıkları da yem olacak. Balığın her şeyi değer kazanacak” diye konuştu.