Gündem

Aydın’dan tropikal atılım

Tropikal meyve üretiminde yıldızı parlayan Aydın’da ejder meyvesi (pitaya) üretimi hızla büyüyor. Kentin yeni tarımsal gücü olan ejder meyvesinin ilde toplam 91 dekarlık alanda üretimi yapılıyor.

Abone Ol

Antioksidan ve vitamin bakımından zengin ejder meyvesi, son yıllarda Aydınlı üreticilerin gözdesi haline geldi. Bağışıklığı güçlendiren, sindirimi destekleyen, kalp-damar sağlığına olumlu etkileriyle bilinen pitaya, kentte 91 dekarlık üretim alanına ulaşarak tropikal tarımda önemli bir yer edindi. Türkiye’nin tropikal meyve üretim merkezlerinden biri olma yolunda ilerleyen Aydın’da, üretim her yıl artış gösteriyor.

ÜRETİM 91 DEKARA ULAŞTI

Aydın’da 14 İşletmede toplam 91 dekar alanda ejder meyvesi üretiliyor. Özellikle Nazilli, Germencik ve Efeler, üretimin yoğunlaştığı ilçeler arasında öne çıkıyor. 2025 yılı ÇKS kayıtlarına göre Efeler’de 6 işletme 7,3 dekar alanda, Nazilli’de 2 işletme 53,6 dekar alanda, Germencik’te 2 işletme 22,4 dekar alanda, İncirliova’da 3 işletme 5,9 dekar alanda ve Bozdoğan’da 1 işletme 2 dekar alanda tropikal meyvenin üretimini gerçekleştiriyor.

ÜRETİM SÜREÇLERİ YERİNDE İNCELENDİ

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ayhan Temiz, üretim faaliyetlerini incelemek üzere Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi’ndeki ejder meyvesi serasını ziyaret etti. Ziyarette Temiz’e Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü V. Figen Gül ile Efeler İlçe Müdürü Mehmet Esen eşlik etti. İl Müdürü Temiz, sera sahibi Vildan Uğurlu ile üretim teknikleri, hasat yöntemleri, bitki sağlığı ve pazarlama imkanları üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Üretim kapasitesinin her yıl arttığına dikkat çeken Temiz, tropikal meyvelerin tarımsal çeşitliliğe ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunduğunu belirtti.