Gündem

Aydın'da sezonun ilk kestanesi 40 liradan satıldı

Türkiye’nin yıllık 65 bin ton kestane üretiminin 25 bin tonunu karşılayan ve 665 bin ağaçla en fazla üretimin yapıldığı Aydın’da sezonun ilk kestanesi Ticaret Borsası’na teslim edildi. Aydın Ticaret Borsası yeni sezon başlangıcında, coğrafi işaret tescilini elinde bulundurduğu kestanenin kilosunu 40 liradan satın aldı.

Abone Ol

AB TESCİL SÜRECİ DEVAM EDİYOR 

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Aydın için kestanenin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Aydın Kestanesi Coğrafi İşaretimiz Adnan Menderes Üniversitesi hocalarının desteğiyle 2014 yılında alındı. 2015 yılında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na coğrafi işaret için yaptığımız başvurunun inceleme süreci devam ediyor. Bursa ilinde kestane ağaçları hastalık yüzünden kurumuş ve sayısı çok azalmış durumda. Aydın’da zamanında müdahale ile ağaçların hastalık bulması önlendi. Soyulabilir olması özelliğiyle kestane şekeri olmaya elverişli olan Aydın Kestanesi, kestane şekeri imalatında kullanılmak üzere Bursa’ya gönderiliyor. Bu bakımdan ilimiz için önemli yeri olan kestane için üreticilere bol kazançlı bir yıl diliyoruz. İki üreticimizin getirdiği 50 kilo kestaneyi kilosu 40 liradan satın aldık. Bu fiyatın sezon boyu bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

REKOLTESİ İYİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ise  bu yıl rekoltenin iyi olduğunu ifade ederek “Yeni sezonun hastalıklardan uzak bir şekilde devam etmesini diliyorum. Rekolte tahminini tam bilemiyoruz. Bu sene arazi dolaşmalarında herhangi bir hastalık tespit edilmedi. Üreticiler açısından iyi bir sezon olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.