Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından 21-28 Mayıs tarihleri arasında Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü ev sahipliğinde Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi konulu toplantı düzenlendi.
Toplantıya Hayvancılık Genel Müdürlüğü Proje Geliştirme ve Altyapı Daire Başkanı Melikşah Taşkın, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, İl Müdür Yardımcısı Dr. Hamit Eray Yeşilçayır, Şube Müdürü Ahmet Gezman, Söke TAYEM Müdürü Lütfi Özenç, Söke İlçe Müdürü Zeki Berhuni ve Kuşadası İlçe Müdürü Gürsel Doğan katıldı. Toplantıda çiğ süt üretiminde hijyen, kalite standartları ve küçük aile işletmelerinin sektördeki önemi ele alındı.
“AYDIN, 510 BİN BAŞ HAYVAN VARLIĞINA SAHİP”
Hayvancılık ve süt üretimine ilişkin toplantıda bilgiler veren İl Müdürü İbrahim Altıntaş, “İlimiz sahip olduğu 510 bin baş hayvan varlığı ile ülke sıralamasında 8.inci, 635 bin ton yıllık süt üretimi ile 4. sırada yer almaktadır. Mevcut hayvan varlığımızın yüzde 75’ini kültür ırkları oluşturmaktadır. İlimizdeki 30 bin 177 adet olan büyükbaş işletmesinin yüzde 77’sini, küçük aile işletmeleri oluşturmaktadır. Ayrıca ilimiz genelinde bin 844 adedi (4.888,09 ton/gün) hayvancılık işletmelerinde 634 adedi (2.584,83 ton/gün) ise toplama merkezlerinde olmak üzere toplam 7 bin 473 ton/gün kapasiteli 2.478 adet soğutma tankı bulunmaktadır” dedi.
904 YETİŞTİRİYE EĞİTİM VERİLDİ
Aydın’ın sahip olduğu hayvancılık potansiyeli ve çiğ süt üretiminde miktar kadar kalitenin de önemli olduğunun bilincinde olduklarını ifade eden Altıntaş, “Bu nedenle geçtiğimiz yıl ilimizde “Küçük Aile İşletmelerinde Sağım Hijyeni Eğitim Projesi” hayata geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle uygulanan proje kapsamında 9 ilçemizde 11 eğitim toplantısı düzenlenmiş ve eğitimlere 904 yetiştirici katılım sağlamıştır. Eğitime katılan yetiştiricilere proje bütçesi ile temin edilen hijyen setlerinin dağıtımı gerçekleştirilmiş ve eğitimlerde yetiştiricilere kullanımları gösterilmiştir” diye konuştu.
İl Müdürü Altıntaş, sağlıklı, güvenilir ve kaliteli gıdaya erişimin büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek, bu tür eğitimlerin devam edeceğini ifade etti.