Gündem

38 yıldır vazgeçilmez lezzet: 'Seheryeli'

Nazilli’de 38 yıldır ‘yüzde yüz müşteri memnuniyeti’ ilkesiyle sunduğu hizmetlerini kurumsallaşarak artıran Seheryeli Dondurma, Aydın’ın markası olmayı hedefliyor. 1982 yılında Yusuf Bilgen tarafından Belediye Meydanı mevkiinde kurulan Seheryeli Dondurma, oğul Ali Bilgen ile birlikte kendisine özgü meyveli ve Maraş dondurması lezzetiyle Nazillililer başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen misafirlerinin ağzını tatlandırmaya devam ediyor.

Abone Ol
Aydın’ın en büyük ikinci ilçesi Nazilli’de 9 personeli ile aile ortamında 38 yıldır çalışmalarını sürdüren Seheryeli Dondurma, 2017 yılında oğul Ali Bilgen ile lezzetini daha geniş kitlelere duyurmaya başladı. 3 kardeşten 2’sinin eğitimci olması nedeniyle Girne Amerikan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü bitiren, 2 yıl mühendislik mesleğini icra ettikten sonra tekrar aile işletmesine geri dönen Ali Bilgen, sade ve kakaolu çeşitleriyle 36 yıldır Maraş dondurması olarak hizmet veren Seheryeli Dondurma’nın meyveli çeşitlerini işletmeye kazandırarak her kesime lezzetini tattırmaya başladı. Kış aylarında sıcak salep ve çikolata şelalesi ile büyük beğeni kazanan ve yoğun talep gören işletme, dondurmanın sadece yaz aylarında değil kış aylarında da yenebileceğini ifade ederek müşterilerini yaz-kış beklediklerini dile getiriyor.

AKADEMİSYENLERLE EN İYİ LEZZETİ ARAŞTIRMIŞ

Seheryeli Dondurma'nın kuruluşu sırasında Kahramanmaraş'tan usta getirildiğini söyleyen Ali Bilgen; şöyle dedi: “Babam Yusuf Bilgen, 1982 yılında getirdiği usta ile beş yıl birlikte çalışıyor. Kendisi de öğrenerek işin başına geçiyor. Babam işin başına geçtikten sonra araştırmalar yaparak Konya Üniversitesi'ndeki bir akademisyen ile süt içerisindeki etken maddeleri öğrenmeye başlamış. Dondurma yaparken en sağlıklı ve en iyi lezzetin nasıl elde edileceğini öğrenmeye çalışmış. 2018 yılına kadar da kakaolu ve sade Maraş dondurması çeşidiyle hizmet verdik. Maraşlı ustasından öğrendiği gelenekselliği akademisyenlerle görüşerek uyumlu hale getirerek sağlıklı ve modern bir tat katmış. Yıllarca akademisyenlerle mektuplaşarak yaşadığı sorunları ve elde ettiği sonuçları paylaşarak, geliştirerek bugünkü Seheryeli Dondurma lezzetini elde etmiş.”

İTALYA’DA MEYVELİ DONDURMA İŞLEME EĞİTİMİ ALDI

Yeni jenerasyon olarak dondurma çeşitlerini artırma kararı verdiklerini söyleyen Bilgen; “Bu işi bir üst seviyeye çıkarmak için dünyanın dondurma konusunda kendini ispatlayan ülkelerinden İtalya'ya giderek eğitim aldım. Baba-Oğul bu işi en iyi şekilde yapmak için araştırıyoruz. Meyveli dondurma üretimi için Nisan 2017'de İtalya'ya 2 aylık kursa gittim. Dünya genelinde İtalyanların dondurması önde geldiği için orayı tercih ettim. İtalyanların meyveli dondurma çeşitleri ve damak tatları çok farklı. 4'ü aşkın şeker çeşidi ve 30'u aşkın meyve ile farklı tatlar sunuyorlar. Ben de onların tekniğini ve bilgisini benim babamdan öğrendiğim bilgileri harmanlayarak Türk damak tadına uygun hale getirdim. İtalya'da meyveli dondurmanın nasıl işlendiğini öğrendim. Onların dondurmasını saklama dereceleri -12/-13 iken bizim bu bölgenin alıştığı dondurma ise -25 derecelerde. Bizim damak tadımız daha sert dondurmayı tercih sebebi yapıyor. Dondurma, çikolata ve kahve üzerine yapılan fuarlara katılıyorum. İtalya'ya 2 kez, 1 kez Almanya’ya, 1 kez de Rimini'ye dünyaca ünlü fuara gittim” dedi.

“EN İYİ ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYORUZ”

Dondurma üzerine dünya genelindeki tüm gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ettiğini hatırlatan Ali Bilgen; “Seheryeli Meyveli Dondurma isimli ikinci iş yerimizi hizmete dahil ettik. Yeni 12 çeşit ilavesiyle mevsim meyvelerini ya da bulduğumuz kaliteli dondurulmuş gerçek meyveleri kullanarak müşterilerimize farklı lezzetler sunuyoruz. Meyveli dondurmamızda kullandığımız meyveleri mevsiminde tedarik ediyoruz. Glikoz ya da meyve şurubu kullanmıyoruz” diye konuştu.

“KIŞ AYLARINDA DA DONDURMA TÜKETİLEBİLİR”

Bunun yanı sıra özellikle kış aylarında işletmelerinde Salep, Çikolata Şelalesi ve Waffle hizmeti de verdiklerini belirten Bilgen; “Kış aylarında da dondurma satışımız devam ediyor. Özellikle doktorlar bademcik ameliyatı sonrası sade dondurmamızı öneriyorlar. Anne adaylarının aşermesi nedeniyle talep de edebileceklerini düşünerek babam tarafından kış aylarında da ilk olarak bir miktar bulundurulmaya başlamış. Biz de bu geleneği artırarak bunu sürdürüyoruz. Aslında dondurma yaz ayında yenir tezinin çok doğru olmadığını düşünüyorum. Kış aylarında daha lezzetli ve daha sağlıklı diyebiliriz” dedi.

“SOĞUK YENEN HER ÜRÜN DONDURMA DEĞİLDİR”

Seheryeli Dondurma’nın bir fabrika gibi üretim kriterlerine sahip olduğunu ve sürekli denetlendiğini ifade eden Bilgen; “İşletmemize gelen sütün her aşaması incelenip geliyor. Tüm ürünlerimiz her ay düzenli olarak analize gidiyor ve kontrolleri yapılıyor. Ayrıca ilgili bakanlıktan da kontrolleri yapılıyor. Bizim işletmemiz kayıtlı işletmeler kategorisinde olduğu için büyük dondurma firmaları gibi büyük işletme sınıfında görünüyor ve bu incelemelere tabi tutuluyor. Tutulması gereken birçok kayıt var. Sütün geldiği derecesi, dondurmanın saklandığı derece, işleyiş derecesi, kaç saat muhafaza edildiği, kaç ay dayanabilir gibi kriterler işlem sırasını barındırıyor. Bu nedenle diyebilirim ki ‘soğuk yenen her ürün dondurma değildir.’ Birçok fabrika ürünün üzerindeki notları okursanız 'Buzlu süt' yazar. Bu bile neden Seheryeli Dondurma’nın önemli olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN YOĞUN İLGİ

Ali Bilgen; şunları kaydetti: “Yaz sezonunda 45 ton ürün işliyoruz, yıl bazında da 50 ton işliyoruz. Müşterilerimize uzun dayanıklılığı sebebiyle strafor köpükler içinde şoklanmış dondurma hizmeti de veriyoruz. Bu hizmetimizi genelde yurt dışına çıkan gurbetçilerimiz veya şehirler arası uzun yolculuk yapan müşterilerimiz tercih ediyor. Kuşadası, Didim, İzmir, Ankara, Antalya ve İstanbul'a giden müşterilerimiz sıklıkla bize bu yönde sipariş veriyor. Kıbrıs ve Almanya'ya giden müşterilerimiz de dondurmamızı götürdü ve sorun yaşamadıklarını dile getirdiler. Biz de bu nedenle aslında gururluyuz. Toptan siparişin yanı sıra şube ve franchising başvurusu yapan firmaların olmasının yanı sıra Azerbaycan'a işi öğretmesi için davet edildik. Pastane sahibi olan firma sahibinin 10'dan fazla kez gelmesi bizleri gururlandırıyor ve işimizi ne kadar iyi yaptığımızı gösteriyor.”

“SERTİFİKALAR SAĞLIĞIN VE KALİTELİ ÜRÜNÜN TESCİLİ OLUYOR”

Yaz aylarında günde 2 ila 3 bin arasında vatandaşa hizmet verdiklerini hatırlatan Bilgen; “Günde ortalama 250-300 kilo satış yapıyoruz. 9 personelimiz, yüzde 75'i ilçe içinden olan yüzde 25'i ise gurbetçiler, ilçe dışından ve şehir dışından gelen müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyor. Genel ağırlıkla lezzetimizi tatmış ya da lezzetimizi duymuş müşterilerimiz özellikle bizi tercih ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 sürecinde ise işletme olarak çok aşırı farklı bir tedbir almamız gerekmedi. Çünkü gıda sektöründe olduğumuz için Seheryeli Dondurma olarak bizler maske, dezenfektan ve hijyene çok özen gösteriyorduk. Ancak Kovid-19 salgını ile birlikte önlemlerimizi bir kat daha artırdık. Özel bir firma aracılığıyla hijyen ve sağlık konusunda aldığımız önlemleri inceletmek için çalışma yaptırdık. Bu konuda da Canada akrediteli ‘Ethiccert Sağlıklı İşyeri' sertifikası aldık. Deppo Özel Kontrol Laboratuvarı tarafından da düzenli olarak ‘özel istek muayene ve analizlerimiz’ ile sağlıklı ve kaliteli ürünlerimizi tescilli marka patenti bulunan Seheryeli Dondurma markası ile güvenle tüketilebilmesini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KENDİ ÜRETTİĞİMİZ LEZZETLERİ SUNUYORUZ”

Butik bir işletme olarak lezzetlerinin sırlarının çok çalışmak olduğunu vurgulayan Seheryeli Dondurma'nın Sahibi Yusuf Bilgen; "Butik çalışan bir firma olan Seheryeli Maraş Dondurma'nın hiçbir yerde şubesi yoktur. Kendi ürettiğimiz ürünleri yine kendi satış yerlerimizde değerli müşterilerimize sunmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.