2024 yılında devlet memurlarına gelen %49,25’lik zam oranı, birçok meslek grubunu ve asgari ücreti etkilemiştir. Bu kapsamda itfaiyeci maaşları 2024 yılında ne oldu merak edilmektedir. İtfaiye çalışanı maaşları ve meslek grubu hakkında merak edilenlere açıklık getirdik. İşte ayrıntılar…

İtfaiyeci Maaşları

Yangınla mücadele için hayatlarını riske atan itfaiyecilerin maaşları, deneyim sürelerine ve mezun oldukları okula göre değişiklik arz etmektedir. Peki itfaiyeci ne kadar maaş alır?

2024 yılında gelen zam oranıyla birlikte en yüksek itfaiyeci maaşı ve en düşük itfaiye eri maaşı ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • İtfaiyeci maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre 34.000 TL ile 55.900 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Itfaiyeci Maaslari 4

İtfaiyecilerin aldığı maaşların detayına inmeden önce, vatandaş tarafından oldukça merak edilen bir soruyu cevaplayalım: DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) itfaiyeci maaşları ne kadardır?

  • Havaalanı itfaiyeci maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre 40.000 TL ile 55.900 TL arasında değişmektedir.

Yeni Başlayan İtfaiye Eri Maaşları

İtfaiyeci maaşları deneyim sürelerine göre artış göstermektedir. Bu sebeple meslek hayatına itfaiye eri olarak başlamak isteyenler, iş hayatının ilk yıllarında ne kadar maaş alacaklarını oldukça etmektedir.

Yeni başlayan itfaiye eri maaşı 2024 yılı için ortalama olarak şu şekildedir:

  • Yeni başlayan itfaiyeciler 34.000 TL ile 37.000 TL arasında maaş almaktadır.

Kadrolu İtfaiyeci Maaşları

Kadrolu itfaiye erleri taşeron itfaiye maaşlarına oranla daha yüksek ücret almaktadır. Çünkü hem deneyim süresi daha fazladır hem de işlerini profesyonel olarak yürütmektedir. Bu sebeple kadrolu itfaiyeci maaşları oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Kadrolu itfaiyeci maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre, ortalama olarak aşağıdaki gibi maaş almaktadır:

  • Kadrolu itfaiye çalışanları ortalama olarak 40.000 TL ile 50.000 TL arasında maaş almaktadır.

Itfaiyeci Maaslari 2

Lise Mezunu İtfaiye Eri Maaşı

Hayatını itfaiyeci olarak idame ettiren bir kişinin, eğitim seviyesine göre maaşlarının değişiklik gösterdiği söylemiştik. Peki en az lise mezunu olarak yapılan bu meslekte itfaiyeci maaşları ne kadar olmuştur?

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

Lise mezunu itfaiye eri maaşı yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • Lise mezunu itfaiyeci maaşları 33.000 TL ile 35.000 TL arasında değişmektedir.

Ancak unutulmamalıdır ki lise mezunu itfaiyecilerin maaşları, deneyim kazandıkça artış göstermektedir.

Almanya’da İtfaiyeci Maaşları

Bilindiği üzere Almanya işçiye ve çalışanına oldukça önem veren Avrupa şehirleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple çalışma koşullarına göre verilen maaşlar, mesleğin statüsünden bağımsız olarak belirlenmektedir.

2024 yılı güncel verilerine göre Almanya’da çalışan bir itfaiye eri maaşı aşağıdaki gibidir:  

İtfaiyeci Maaşları Euro

İtfaiyeci Maaşları TL*

En Yüksek

2000 Euro

69.492 TL

En Düşük

3.300 Euro

114.662 TL

*Yukarıdaki tabloda günümüz kur farkı baz alınmıştır.

Itfaiyeci Maaslari 5

İtfaiyeci Nedir?

İtfaiyeci maaşlarını detaylı bir şekilde inceledikten sonra, biraz da bu mesleği tanıyalım… İtfaiyeciler genel anlamda, vatandaşın can ve malını tehdit eden yangınları kontrol altına almak amacıyla çalışan kişilerdir. Bu kapsamda gerekli özel eğitimlere tabi tutulur ve bu alanda profesyonelleşirler.

Ancak görev tanımları sadece yangını kontrol altına almaktan ibaret değildir. Bu kapsamda itfaiyeciler, tehlikeli ve acil durumların varlığında insan ve hayvanların can güvenliğini sağlamaktadır. Ağaçta kurtarılmayı bekleyen hayvanları ve yangın sırasında binada mahsur kalmış insanları kurtarmaktadır.

İtfaiyeciler Devlet Memuru Mu?

İtfaiyeciler hem memur hem de işçi olarak mesleğini icra edebilmektedir. Bu kapsamda KPSS ile atanan itfaiyeciler devlet memuru statüsünde yer almaktadır. Ancak özel kurumların itfaiye bölümlerinde görev yapan itfaiyeciler de bulunmaktadır. Bu itfaiyeciler ise işçi olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla itfaiyeci maaşları statülerine göre değişiklik arz etmektedir.

Itfaiyeci Maaslari 1

İtfaiye Personelinin Görevleri

İtfaiyeci maaşları ve genel bir görev tanımının ardından, merak edenleri için itfaiyecilerin ne iş yaptığını inceleyelim…

 İtfaiye erlerinin görevleri aşağıdaki gibidir:

  • İtfaiyeciler asli görevi, yangınları söndürmek ve kontrol altına almaktır.
  • Bununla birlikte itfaiye personeli acil durumlarda hayat kurtarmakta ve insanları güvende tutmaktadır.
  • İtfaiyeciler yalnızca yangında değil; sel, deprem, trafik kazaları, kimyasal sızıntılar ve diğer acil durumlar karşısında da aktif bir rol oynarlar.
  • İtfaiyeciler yalnızca bina değil, orman yangınlarını da kontrol almakla görevlidir.
  • İtfaiyecilerin bir diğer görevi ise, yüksek ağaç gibi yerlerde kalmış ve kurtarılmayı bekleyen sokak canlarımıza yardım etmektir.

İtfaiyeci Günde Kaç Saat Çalışır?

Bilindiği üzere itfaiyeciler zorlu bir görev icra etmektedir. Bu sebeple acil durumlar için hazırda bekleyen itfaiyecilerin çalışma saatleri de oldukça yoğundur. Konuyla ilgili kesin bilgi ise Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde yer almaktadır. Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin 37. Maddesine göre itfaiyecilerin çalışma saatleri üç gruba ayrılmaktadır.

Bu kapsamda itfaiyeciler 24 saat iş ve 48 saat istirahat, 12 saat iş ve 24 saat istirahat, 12 saat iş ve 12 saat istirahat şeklinde değişen çalışma koşullarına sahiptir. Çalışma saatlerine göre de itfaiyeci maaşları değişmektedir. Fazla çalışan itfaiyeciler ek mesai ücreti almaktadır.

İtfaiyeci Nasıl Olunur?

İtfaiye personeli olabilmek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, üniversitelerin yüksek okullarında verilen itfaiyecilik programından mezun olmaktır. Bu program 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim vermektedir.

Ayrıca, beden eğitimi ve spor öğretmenliği gibi 4 yıllık lisans programlarından mezun olan vatandaşlar da itfaiyecilik yapabilmektedir. Üniversite eğitimlerinin yanı sıra, bazı belirli şartları taşıyan lise mezunları da itfaiye eri olarak görev yapabilmektedir

İtfaiyeci olma şartları şu şekildedir:

  • İtfaiye eri olabilmek için KPSS’ye girmek gerekmektedir. Bu sınavdan ise en az 70 puan almak gerekir. Ardından devlet tarafından açılan itfaiye eri alımlarına başvuru yapılabilmektedir.
  • İtfaiyeci olmak için gerekli KPSS şartının yanı sıra, boy kilo oranı da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda erkek adayların boyu en az 170 cm, kadınların ise en az 167 cm olmalıdır. İtfaiye eri adayının kilosu ise en çok, boydan 10 kg eksik veya fazla olmalıdır.

Muhabir: Ömer ARAZ