Restoran ve kafe işletmecileri ile sektör temsilcileri, artan maliyetlerle mücadele etmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için zarar etmeyecek 'akıllı menü' uygulamalarını benimsedi.

Son yıllarda yüksek enflasyon problemi, mekanlarda yeme-içme maliyetlerini arttırdı. Gıda enflasyonu %70'in üzerine çıktığı için, restoranlar artan maliyetlerle başa çıkmak için menü optimizasyonuna yöneldi. Restoran işletmecileri, mevsime göre fiyatı daha uygun olan sebze ve meyve ürünlerini menülerine eklemeye başladı.

Kjj

İşletme sahipleri, yaz aylarında domates ve patlıcan gibi ürünleri daha ucuzken konserve yapıp stoklayarak kış döneminde kullanmaya başladılar. Bu adım, artan maliyetleri dengelemek ve müşterilere daha uygun fiyatlar sunmak için atıldı. Hatta sektörde günlere göre dinamik fiyatlama olarak adlandırılan uygulama da gündeme geldi.

Yeme-içme sektöründeki kontrolsüz fiyat artışlarına karşı kamuoyunda boykot tartışmaları devam ederken, sektör temsilcileri maliyet artışlarını doğrudan fiyatlara yansıtmamak için çözüm yolları arıyor.

Yasağı yeşil pasaportla aştılar: 19 Mayıs'ta Atatürk’ün evine ulaştılar Yasağı yeşil pasaportla aştılar: 19 Mayıs'ta Atatürk’ün evine ulaştılar

Ashampoo Snap 7 Mayis 2024 Sali 14H46M24S 016

Restoran, kafe ve pastane gibi işletmeler, yapay zeka destekli kişiye özel sunulan akıllı menüler ve gerçek kullanıcı verilerine dayanan raporlar ile ürün satışlarını artırmayı hedefliyor. İşletmeciler, menülerinde bazı içerikleri değiştirerek ve daha uygun fiyatlı ürünlere yönelerek maliyetleri dengelemeye çalıştıklarını ifade ediyorlar. Ancak, enflasyon ve artan maliyetlerin temel neden olduğunu vurgulayarak, bu durumun kendilerinden kaynaklanmadığını belirtiyorlar. Restoran sahipleri, hammadde fiyatlarının sürekli artması ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların işletmelerini olumsuz etkilediğini dile getiriyorlar. Bu zorlu koşullarda ayakta kalabilmek adına değişiklikler yapmak zorunda kaldıklarını ve asıl sorumlunun ekonomik faktörler olduğunu ifade ediyorlar.

Kaynak: PARADURUMU