Bilindiği üzere başarılı Türk yapımı diziler, dünya çapında bir üne sahip. Özellikle İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır’da oldukça popüler olan Türk dizileri, kendi yerel yapımlarından daha çok izleniyor. Öyle ki 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde Türk dizilerine olan talep %184 arttı. Peki, dünyada en çok izlenen Türk dizileri hangileri? Dünyadaki en popüler yerli dizileri listeledik!

Dünyada En Çok İzlenen Türk Dizileri

Türk dizi sürelerinin görece daha uzun olması ve oyuncu performansları kaynaklı olduğu biliniyor. Ayrıca Türk dizilerinin entrikadan komediye, dramdan trajediye her türlü duyguyu içermesi de dünyaca ünlü olmalarının sebepleri arasında yer alıyor.

Dünyaca ünlü Türk dizileri aşağıda yer almaktadır:

  • Muhteşem Yüzyıl
  • Ezel
  • Kara Para Aşk
  • Diriliş Ertuğrul
  • Aşk-ı Memnu
  • Kulüp
  • Gaddar
  • Medcezir
  • Erkenci Kuş
  • Kurtlar Vadisi

1. Muhteşem Yüzyıl

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 1

Öncelikle oldukça merak edilen dünyada en çok izlenen Türk dizisi hangisidir sorusunun yanıtını verelim. 2011 yılında yayınlanmaya başlayan ve o günden itibaren tüm Türk halkını televizyon başına kitleyen Muhteşem Yüzyıl, dünya çapında izlenmeye devam ediyor.

Bu kapsamda dizi Avrupa, Amerika, Balkan ve Orta Doğu ülkelerinde yayınlanmakta ve 70’ten fazla ülkede gösterime sunulmaktadır. Bugüne kadar 500 milyondan fazla izlendiği bilinen Muhteşem Yüzyıl’ın hayranları içerisinde ise ünlü rapçi Cardi B bile yer almaktadır.

Bilindiği üzere Türk tarihi tüm dünyada sıkça araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bir tarih dizisi olan Muhteşem Yüzyıl ise ünlü Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman dönemini konu almaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın başarılarıyla birlikte saray hayatı ve haremi de anlatan dizi, olayları entrikalarla ve duygusal sahnelerle süslemiştir. Aynı zamanda tarihi atmosferi de başarıyla ekranlara taşımış, dizi severleri televizyon başına toplamıştır.

Muhteşem Yüzyıl’ın baş rollerinde ise Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Nebahat Çehre, Mehmet Günsür, Nur Fettahoğlu ve Pelin Karahan gibi başarılı isimler yer almaktadır.

2. Ezel

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 2

Dünyada en çok izlenen Türk dizilerinden bir diğeri ise Ezel adlı yapımdır. Aynı zamanda efsane Türk dizileri arasında yer alan Ezel, 2009 yılında izleyiciyle buluşmuştur. Ezel’in konusu ise aşağıda yer almaktadır.

Dizideki Ömer karakteri babasının atölyesinde çalışarak sade bir hayat sürdüren delikanlıdır. En büyük hayali ise askerden döndükten sonra sevgilisi Eyşan ile evlenmektir. Ancak Ömer kendi bir anda hapiste bulur. Cinayet sebebiyle cezaevinde yatan Ömer, burada Ramiz Dayı ile tanışır. Ramiz ise Ömer’in artık ikinci babası konumundadır.

Farabi Kimdir? Neyi İcat etti? Ünlü Filozof Hakkında Tüm Merak Edilenler! Farabi Kimdir? Neyi İcat etti? Ünlü Filozof Hakkında Tüm Merak Edilenler!

Hapisten çıkan Ömer kimliğini saklayarak hayatına devam eder. Bu sebeple birçok estetik operasyon geçirir ve Ezel'e dönüşür. Ezel’i ise Kenan İmirzalıoğlu canlandırmaktadır. Cinayetten dolayı kendisine oyun oynandığına inanır ve intikam için yola düşer. 

Bunun içinse sevgilisi Eyşan'dan, en iyi arkadaşı Cengiz'den ve abisi bildiği Ali’den intikam almak istemektedir. Her koşulda arkasında duran Ramiz Dayı ise onun en büyük destekçisidir. Bu kapsamda dizi; aşk, para, dram, entrika ve güç gibi birçok konuyu birlikte işlemektedir.

Dizinin baş rollerinde ise Kenan İmirzalıoğlu, Tuncel Kurtiz, Haluk Bilginer, Cansu Dere, Barış Falay ve Yiğit Özşener gibi Türkiye’nin başarılı oyuncuları yer almaktadır.

3. Kara Para Aşk

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 3

Dünyaca en popüler Tük dizilerinden bir diğeri de, Tuba Büyüküstün ve Engin Akyürek’in baş rolde olduğu Karar Para Aşk adlı yapımdır. 2014 yılında yayınlanmaya başlayan dizi bir aşk hikayesini konu almaktadır.

İki komiser olan Elif ve Ömer’in yolları bir cinayette kesişir. Bu ölümde Ömer nişanlısını, Elif ise babasını kaybetmektedir. Cinayetleri çözmeye çalışan Elif ve Ömer birbirine aşık olur. Polisiye, heyecan ve aşkı bir arada barındıran Kara Para Aşk; bu sebeple tüm dünyada en çok izlenen Türk dizileri arasında yer almaktadır.

4. Diriliş Ertuğrul

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 4

Dünyanın en çok izlenen Türk dizileri arasında yer alan Diriliş Ertuğrul, tıpkı Muhteşem Yüzyıl gibi bir dönem dizisidir. 2014 yılında izleyiciyle buluşmuş, baş karakter Ertuğrul Bey’e ise başarılı oyuncu Engin Altan Düzyatan hayat vermiştir.

Diriliş Ertuğrul adlı dizi konusu itibarıyla Osmanlı Devleti’nin temellerini atan Ertuğrul Gazi’yi ve başarılarını anlatmaktadır. Bu kapsamda dizi, 13. yüzyıl civarında seyretmekte ve savaşlarla geçmektedir. Tüm dünyada oldukça ilgi gören Türk tarihinden dolayı Diriliş Ertuğrul, birçok dile çevrilmiştir. Hatta dizinin Urduca dublajı, Youtube’da yaklaşık 160 milyon izlenmeye ulaşmıştır.

5. Aşk-ı Memnu

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 5

Dünyada en çok izlenen Türk dizilerinden bir diğeri ise Halit Ziya Uşaklıgil’in ölümsüz eseri Aşk-ı Memnu’dur. 2008 yılında diziye uyarlanan eser, gerek Türk halkı tarafından gerekse tüm dünyada oldukça popülerdir.

Aşk-ı Memnu konusu itibarıyla yasak bir aşk yaşayan Behlül ve Bihter’in aşkını anlatmaktadır. Parası için kendinden yaşça büyük Adnan ile evlenen Bihter, kocasının yeğeni olan Behlül’e aşık olmuştur.

Ancak Adnan’ın kızı Nihal de Behlül’e aşıktır ve ikisi evlenecektir. Behlül ve Bihter ise tüm bunlara rağmen aynı evin içinde kaçak bir aşk yaşamaktadır. Çiftin yaşadığı yasak aşk hikayesi ise tüm dünyada oldukça ilgi görmektedir.

Dizinin baş rollerinde de ülkemizin oldukça başarılı oyuncuları yer almaktadır. Bu kapsamda Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre, Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ ve Hazal Kaya Aşk-ı Memnu’nun oyuncu kadrosunda yer almaktadır.

6. Kulüp

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 6

Şimdi de dünyanın en popüler dizi- film platformu olan Netflix’teki Türk dizilerinden bahsedelim.  Türkiye Netflix’e oldukça fazla içerik üreten ve dizi çeken bir ülke konumundadır. Bu kapsamda ise Netflix dünyada en çok izlenen Türk dizilerinden Kulüp adlı yapımı öne çıkartmaktadır.

Salih Bademci, Gökçe Bahadır, Fırat Tanış ve Barış Arduç gibi başarılı isimlerin yer aldığı dijital yapım 2021 yılında izleyiciyle buluşmuştur. Eski bir mahkum olan Matilda’nın, geçmişinden dolayı büyütemediği kızı ile bağ kurmaya çalışma hikayesini konu almaktadır.

Bunun için 1955 senesinin en önemli gece kulüplerinden birine doğru yola çıkar. Burada kızına ulaşmaya çalışan Matilda; patronu Orhan, kulübün yöneticisi Çelebi ve sanatçı Selim'le de büyük bir mücadele içindedir. Ancak Matilda, müşteriler hariç herkes için adeta bir cehennem olan gece kulübünü bir yuva haline getirir.

7. Gaddar

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 7

Gaddar adlı dizi ilk bölümünü 2024’ün Ocak ayında yayınlamasına rağmen, dünyada en çok izlenen Türk dizileri arasında yer almaktadır. Baş rolünde ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy’un olduğu Gaddar’ın konusu ise aşağıda yer almaktadır:

Dağhan Yalçın karakterine hayat veren Çağatay Ulusoy, aslında askerdir. Ancak kafa izni yapmak için büyüdüğü mahalleye dönmüştür. Dağhan’ın bilmediği şey ise seneler sonra ailesinin dağılmış olmasıdır. Bu kapsamda annesi ve babası birbiriyle konuşmamaktadır.

Erkek kardeşi okulu bırakmış ve ayrı eve çıkmış, kız kardeşi ise Dağhan’ın düşmanı ile sevgili olmuş ve ondan hamile kalmıştır. Tüm bunların yanı sıra, Dağhan’ın kız arkadaşı Aydan da mahalleden ayrılmıştır. Bu durumu fırsat bilenler ise Dağhan’a bir teklifte bulunmaktadır. Ardından ise olaylar gelişmekte ve dizinin konusu işlenmeye başlamaktadır.

8. Medcezir

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 8

Türk televizyonun efsaneleşmiş dizilerinden bir diğeri ise Medcezir’dir. Dünyada en çok izlenen Türk dizileri arasında da kendine yer edinen Medcezir, 2013 yılında yayınladığı ilk bölümlüyle izleyiciyle buluşmuştur.

Tipik bir zengin kız fakir oğlan hikayesi olmasına karşın oldukça sevilen Medcezir, Yaman ve Mira’nın aşkını konu almaktadır. Yaman İstanbul’un belalı semtlerinde yetişmiş, burnu beladan kurtulmayan, ancak böyle bir hayatı istemeyen genç bir delikanlıdır. Mira ise, İstanbul’un ünlü iş adamlarından birinin prenses kızıdır.

Yaman bir gün abisinin işlediği bir suç yüzünden cezaevine girer. Ancak asıl suçlu abisi olduğu için baronun atadığı avukat sayesinde serbest bırakılır. Avukat Selim Serez, Yaman’a baktıkça kendi gençliğini görür. Ona yeni bir hayat kurması için şans verir ve Yaman avukat Selim’in evine taşınır.

Selim Serez’in yan komşusu ise Mira ve ailesidir. Dolayısıyla Mira ve Yaman karşılaşır ve aşkın temelleri atılmış olur. Ancak Yaman’nın başı beladan kurtulamaz ve Mira’nın eski sevgilisi de bu durumu körükler.    

Macera dolu bir hikayeyi konu alan bu dizide de ülkemizin başarılı oyuncuları yer almaktadır. Bu kapsamda Çağatay Ulusoy, Serenay Sarıkaya, Barış Falay, Mine Tugay ve Metin Akdülger gibi isimler dizinin başrolünü oluşturmaktadır.

9. Erkenci Kuş

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 9

2018’de yayınlanmaya başlayan Erkenci Kuş, dünyada en çok izlenen Türk dizileri arasında yer alan bir diğer yapımdır. Diğer bahsettiğimiz dizilerin yanı sıra komedi türünde olan Erkenci Kuş, Demete Özdemir ve Can Yaman’ı baş rol olarak karşımıza çıkarmaktadır. Dizinin konusu ise aşağıda yer almaktadır.

Dizi Sanem ve Can’ın aşkını konu almaktadır. Sabahları erken uyanan Sanem, birkaç saat babasının bakkalında çalışmaktadır ve ardından bütün gününü hayal kurarak geçirmektedir. Sanem aynı zamanda bir kitap yazmaktadır. Ancak babası kendine doğru düzgün bir iş bulmazsa evlenmek zorunda olduğunu söyler.

Bunun ardından Sanem, ablasının çalıştığı dergiye başvuru yapar. İşe başladıktan sonra patronu Can ile tanışır. Sanem ve Can birbirine aşık olur ancak bunu bir süre kendilerine itiraf edemezler. Ayrıca Sanem’in sakladığı birkaç sır bulunmaktadır. Dizinin yer yer duygusal olan konusu ve halkı güldürmesi, bu kapsamda oldukça ilgi çekmiştir.

10. Kurtlar Vadisi

Dunyada En Cok Izlenen Turk Dizileri 10

Dünyada en çok izlenen Türk dizilerinden olan Kurtlar Vadisi, güzlü oyuncu kadrosu ve konusuyla oldukça dikkat çekmektedir. Necati Şaşmaz, Oktay Kaynarca, Özgü Namal, Gürkan Uygun gibi baş rollere sahip dizinin kadrosu, yer alan konuk oyuncularıyla dahi ülkemizde oldukça başarılı olan sanatçılardan oluşmaktadır.

2003 yılında yayınlanan ilk bölümüyle izleyiciyle buluşan Kurtlar Vadisi 10 sezon sürmüştür. Dizinin konusu ise aşağıda yer almaktadır.

Kurtlar Vadisi, Türkiye'de derin devlet ve küresel güç çatışmalarını konu edinmiştir. Bu kapsamda dizinin baş karakterleri, çok güçlü bir mafya örgütü ile mücadele etmektedir. Bu mafya örgütü ise belli bir hiyerarşi içinde yükselen ve en tepede son derece etkili bir konseye dönüşen bir yapıdadır. Amaçları ise ülkeyi avuçları içine alıp yönetmektir.

Yer yer güncel olaylara da yer veren dizi, günümüzde yaşanılan bazı olayları anlatması kapsamında da oldukça merak edilmektedir. Dizinin senaristinin ileri görüşlülüğü itibarıyla The Simpsons adlı çizgi diziye benzetilmiş ve tüm dünyada merak konusu olmuştur. 

Muhabir: Ömer ARAZ