Onaylı randevu dönemi yarın başlıyor Onaylı randevu dönemi yarın başlıyor

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden birisi olan Aydın’da kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya gelen çiftçileri, yeni dönem sulama suyu fiyatları da kara kara düşündürüyor. Ürünlerini yetiştirmek için bu yıl iki kez sulama suyu alma hakkı bulunan Aydınlı çiftçiler, tarlalarında sulama suyunu dekar başına ortalama 500 liraya kullanacak. Mazot, gübre, tohum, işçilik ve diğer girdilere gelen zamlarla üretim maliyetleri artan çiftçiler, devletin kuraklığın yaşandığı geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da sulama suyu ücretinin yüzde 50’sini karşılamasını istiyor.
Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, sulama suyu ücretleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sulama birliklerinin çiftçilere sulama suyunu çeşitli şekillerde verdiğini, verdiği su hizmetine göre fiyat tarifesini uyguladığını belirten Başkan Kendirlioğlu, tüm tarifeler dikkate alındığında, dekar başına ortalama sulama suyu ücretinin 500 liraya geldiğini dile getirdi.
“SUYU ÜRETİMDE KULLANIYORUZ”
Kuraklıktan dolayı bu yıl suyun az olduğunu hatırlatan Kendirlioğlu, “Bu yıl çiftçilerimize, üretim yapmaları için sadece iki defa sulama suyu verilecek. Bilindiği üzere biz, suyu keyfi işlerde değil, üretimde yani gıdada kullanıyoruz. İnsanoğlunun hayatını devam ettirmesi için de gıda olmazsa olmazdır. Bundan dolayı sulama suyunun çiftçilerimize indirimli verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylüyoruz. Kuraklığın yaşandığı son iki yılda, devletimiz, sulama suyuna yüzde 50 indirim yaptı. Bu indirimin bu yıl da uygulanmasını net bir şekilde istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“GÜZEL HABER BEKLİYORUZ”
Çiftçilerin artan girdi maliyetleri altında, bir hayli sıkıntı çektiğini vurgulayan Kendirlioğlu, “Akaryakıt, gübre, işçilik, tohum gibi girdi maliyetlerimizin üstüne bir de yüksek fiyatlı sulama suyu eklenirse, sıkıntımız biraz daha artacak. Sulama suyuna yüzde 50 indirim yapılırsa, çiftçilerimiz bir nebze olsun rahat bir nefes alacak. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı’mızdan güzel bir haber gelmesini bekliyoruz” dedi.

Muhabir: EMRAH DİNÇER