Nazilli ve çevresinde esnafların sorunlarına çözüm üretebilmek adına kurulan Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği'nin başkanlığını yapan Meltem Tuğral, isim sponsoru oldukları Esnafgücü Arslanlıspor’un da olağanüstü genel kurulunda geçtiğimiz aylarda başkanlığı devraldı. Kadınların her sektörde olduğunu bir kez daha gösteren başarılı iş kadını Tuğral, kadınlar ile birlikte futbola yeni bir bakış açısı kazandırmak istediğini vurguladı. Şimdi söz Meltem Tuğral’da…

Ayşe Aktaş: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Meltem Tuğral: Uzun yıllar çeşitli sektörlerde değişik görevlerde çalıştıktan sonra 2016 yılında ilk iş yerim olan Füzyon Profesyonel Temizlik ile iş veren olarak iş hayatıma başladım. Daha sonra pandemi esnasında oluşan kısa bir gevşeme esnasında 2019 ortalarında Eski Ev nostalji kafeyi açtım. Şu an iki iş yerimde çalışmaya devam ediyorum.

- Biraz Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Meltem Tuğral: 2016 yılında ilk iş yerimi açtığımda gördüğüm en önemli sorunlardan biri esnafın reklam sorunuydu. Bu hem maliyetli hem istenen etkide değildi. Bu sorunun çözümüne katkı sunmak için bir sosyal medya sayfası kurup, esnafın iş yerini ücretsiz tanıtmasına, aynı zamanda birbirini tanımasına katkı sağlamak istedim. Sayfa üyeleri çoğalınca esnafın sorunlarının çözümü için kurucu üye arkadaşlarımla dernek kurmaya karar verdik. Şu an ağırlıklı olarak yerel ekonominin önemi ve sorunların çözümü için çalışıyoruz.

- Pandemi sürecinde esnaflarımız oldukça zor süreç geçirdiler, neler söylemek istersiniz?

Meltem Tuğral: Evet. Maalesef birçok esnaf süreci en zor atlatan grupta. Kapanmalar zamanında gerek basın yoluyla gerek sosyal medyadan ve gerekse yetkililerle yüz yüze görüşerek sıkıntılarımızı ve çözüm önerilerinizi anlatmaya çalıştık. Dernek olarak da üyelik aidatlarını 2022 yılına kadar kaldırdık. Geniş ürün yelpazesi bulunan zincir marketler çalışırken tuhafiyenin, ayakkabıcının, züccaciyenin kapatılması hiç adil değildi. Pandemi sürecinde oluşan kaybın karşılanması günümüz ekonomi verilerini de göz önüne alırsak yıllar sürecek.

- Aydın'da ilk ve tek kadın futbol kulüp başkanı da oldunuz. Nasıl bir duygu?

Meltem Tuğral: Çok değişik ve heyecan verici. Daha önce uzaktan takip ettiğim futbolda artık sahalarda olmak güzel bir duygu.

- Fikir nereden çıktı? Neden futbol?

Meltem Tuğral: Aslında Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği olarak esnafın hayatın içinde olduğu, halktan olduğu vurgusunu sürekli işliyoruz. Bu amaçla Nazilli'de önemli bir yeri olan futbola, özellikle amatör futbola destek için pandemi öncesi bir çalışmamız vardı. Sezonun iptal edilmesi sebebiyle duran çalışmalarımıza bu sezonda devam etmek için yönetim kurulu üyesi arkadaşlarla tekrar gündem oluşturduk. Özellikle Arslanlı Spor Kulübü Başkanı da olan derneğimiz başkan yardımcısı Hakan Tekeoğlu arkadaşımın önerisi ile amatör futbolun yanında değil içinde olmaya karar verdik ve bir protokolde anlaştık. Yapılan olağanüstü genel kurul kararı ile başkanlığı devraldım.

- Hedef şampiyonluk sloganını sosyal medyada sık sık paylaştınız. Tek amaç şampiyonluk mu?

Meltem Tuğral: Slogan daha çok iddiamızı ortaya koymak ve bu işi sıradan olsun diye yapmadığımızı belirtmek için. Tabi ki başka amaçlarımız var. Esas projemiz amatör futbolun sorunlarını gündeme taşımak.

- Henüz yeni bir başkan olarak ne gibi sorunlar gördünüz?

Meltem Tuğral: En başta antrenman ve maç sahalarında eksiklikler var. Mesela yetersiz ve sağlıksız soyunma odaları ve tuvalet sorunu gibi. Işıklandırma da büyük bir sorun. Hemen hemen hepsinin bir işi olan amatör sporcular ancak akşam saatlerinde idman yapabiliyorlar. Halı sahada idman yapıp büyük sahada maça çıkmak sporu ve sporcuyu geliştiremiyor maalesef. Daha genele bakarsak idman ve maç malzemeleri gibi ekonomik sorunlar var. Oyuncuların maç ve antrenman saatleri bile bazı iş yerleri açısından sorun. Hepsini değerlendiriyoruz arkadaşlarla.

- Erkek ağırlıklı camiada tek kadın olmak nasıl? Diğer kulüpler nasıl karşılıyor bunu?

Meltem Tuğral: İki yönlü davranış seziyorum. Birinci grupta karşısında bayan yetkili gören oyuncular ve diğer kulüp yöneticileri üslup olarak daha yumuşak ve nazik davranıyorlar. Sayıca az olan bir kısım ise elinin hamuruyla ne işin var erkek işinde havasında. Amatör futbolda bayan başkanı zamanla herkesin kabulleneceğini düşünüyorum. Bugün takımımı ve beni baltalamaya çalışanlar ileride ortak çalışma yapmak için fırsat arayacaklardır.

- Baltalama derken neyi kastettiniz?

Meltem Tuğral: Ben bu camiada yeniyim. Ama çok tecrübeli ekip arkadaşlarım ve oyuncu grubum var. Transferin son günlerinde geleneğe, teamüllere uygun olmayan olaylar yaşadık. Tabi ki önlemlerini aldık ama hoş olmayan olaylardı. Şu an takımımız ve biz lige hazırız.

- Son olarak ekleyeceğiniz bir şey veya mesajınız var mı?

Meltem Tuğral: Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği olarak misyonumuzun bir parçası olan amatör futbolda hedeflerimize ulaşmak için herkesin desteğini bekliyoruz. Özellikle bayan taraftarları tribünde görmek bizi onurlandıracak. Bu konuda ilçemizde çok etkili olan sosyal medya bayan sayfalarının yöneticilerinin özellikle desteğini bekliyorum.

Son olarak girişimci kadınlarımıza, ne söylemek istersiniz?

Meltem Tuğral: Bir kadın girişimci olmak, her anlamda zor. Kültürel kodlarımız, kadınlara yüklenen görevler, önceden belirlenmiş davranış biçimleri var. Ancak bugün geçmişe baktığımızda daha umut dolu bir tablo söz konusu. Kadınların farkındalığı daha yüksek. Kendilerini geliştirmeye yönelik yaklaşımları daha net. Daha cesurlar. Kadın isterse her şeyi yapar. Devletimiz de bu konuda kadın girişimcilere destek oluyor. Biz de dernek olarak pozitif ayrımcılık yapıyoruz açıkçası. Kendilerine güvensinler.