Mine Mulcar: Son haftalarda özellikle dahiliye hastalarının yatış endikasyonu taşır vaziyette hastanelere başvurmaları konusunda neler söyleyebilirsiniz? Gözle görünür bir artışın olduğu doğru mu?
Volkan Yazak: Özellikle Kurban Bayramı sonrası 80 yaş ve üzeri hasta yatışında gözle görülür bir artış var
M.M.: Peki aşırı sıcak hava en çok hangi kronik rahatsızlığı bulunan hastaların yaşamını tehdit eder hale geliyor?
V.Y.: Bakıma muhtaç hastalar, Alzheimer hastaları, böbrek yetmezliği olanlar, kalp hastaları.
M.M.: Alzheimer hastalarını ileri yaşa sahip oldukları için mi başlarda yer verdiniz?
V:Y.: Hayır, ileri yaşa sahip olmaları zaten çok önemli ama buna ek olarak susadıklarını bilmiyorlar. Dolayısıyla kendi iradeleri ile su içmiyorlar. Artan sıcaklarla birlikte acil servise bilinci yarı kapalı aşırı su kaybı yaşayan yaşlı hastalarımız başvuruyor. Bu hastalarının bakımından sorumlu olanlar az az, sık sık su içirmeyi ihmal etmesinler. Bu çok önemli.

‘BESLENMEDE ÖNCELİKLİ OLAN SUDUR’

M.M.: Sıcak çarpması; vücut ısısının 40 derece üzerine çıkması ve kısa sürede düşürülememesi halinde kalıcı hasar ya da ölümlere neden olduğu biliniyor. Bu açıdan ivedilikle hayat kurtarmak için ilk yardım anlamında nelerin yapılması gerekir?
V.Y.: Öncelikle hastanın kıyafetleri çıkarılır, bilinci açık ise ağızdan bol su takviyesi yapmak gerekir, soda da verilebilir. Bilinci kapalı ise medikal destek gerekir. Yani mutlaka sağlık kuruluşuna hastanın ulaştırılması gerekir ki ivedilikle serum tedavisi verilebilsin.
M.M.: Doktor Bey, 42 derece ve üstü tehlikeli sıcak olarak adlandırılıyor. Nazilli ve çevresinde bu derece bir sıcağa uzun süre maruz kalıyoruz. Hiç hastalığı bulunmayan kişiler için bile risk söz konusu genel olarak herkesi kapsayacak besin önerileriniz nelerdir?
V.Y.: Beslenmede öncelikli olan sudur. Yaklaşık 3 litre kadar içmek gerekir (özel durumlar hariç), asitli içecekler yerine ayran, kefir gibi süt ürünleri tercih edilmeli. Ev yapımı kompostolar tüketilmeli. Öğün atlanmamalı düzenli beslenmeli. Meyveler arasında bol su içerenler tercih edilmelidir. Kavun, karpuz, üzüm ve şeftali gibi.

‘TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEĞİNE SAĞLIK’

M.M.: Hocam, bugün acil konsültasyon doktoruydunuz. Çok da yorucu bir gün geçirdiğinizi, acilde çok sayıda hasta muayene ettiğinizi biliyorum. Yine de bu yoğunluğun arasında kırmayıp okurlarımızı bilgilendirmemize destek olduğunuz için çok teşekkür ederim. Hastanemizin dinamik doktorlarındansınız. Branşınız dahiliye olunca covid-19’un çok yoğun seyrettiği günlerde de sahanın en önünde yer alan hekimlerimiz arasındaydınız, içinde bulunduğumuz şartlarda dünyanın hiç olmadığı kadar siz doktorlarımıza ihtiyacı var. Sizin ve tüm meslektaşlarınızın emeğine sağlık.