25 yıl hem antrenörlük hem de öğretmenlik yapan, ülke futboluna ve Aydın futboluna sayısız oyuncu ve antrenör yetiştiren Osman Aktar, nam-ı diğer Aydınlı Mourinho..
'Memleketime hizmet etmeyi kendime ilke edindim' diyor. Aslında en önemlisi daha önce röportaj yaptığım birçok futbolcu 'çalıştığın en iyi antrenör kimdi?' Sorusuna 'Osman Aktar' cevabını veriyordu.. O insanların hayatına hep iz bırakmıştı. Gelin onu yakından tanıyalım. İnsanların hayatına hep iyi izler bırakmanız dileğiyle iyi okumalar. Ahmet Çelik: Hocam siz söyleyin biz dinleyelim bu işin sırrını..
Osman Aktar: İyi dileklerin ve düşüncelerin için teşekkür ederim. Süper lig futbolcusu bir babanın oğluyum. Keşke onun kadar yetenekli bir sporcu olabilseydim. Çocukluğumdan itibaren iyi takımlarda iyi futbol eğitimi aldım. Gençlerbirliği, Orduspor, Tokatspor, Ankara PTT vs.. Sakatlanıp 2 kez ameliyat olarak futbolu bıraktığım andan itibaren hemen Aydınspor öz kaynak düzeninde zamanın efsane başkanı Mukan Perinçek'in teşvikiyle çalışmaya basladım. Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Futbol İhtisas Bölümünü bitirmiştim. Öğretmenlik yapmak yerine çok sevdiğim Antrenörlük mesleğine Aydınspor'da başladım, yüzlerce sporcu yetiştirdim. Gençlerin futbol eğitimi dışında okul eğitim hayatlarının da eksik kaldığını gözlemleyerek öğretmenliğe başladım.

'ÖĞLENE KADAR ÖĞRETMEN, ÖĞLEDEN SONRA ANTRENÖR'

Aydın Efeler Orta okulu ve Efeler Lisesinde Aydınspor'lu öz kaynak düzenindeki çocukların, gençlerin öğlene kadar öğretmenliklerini öğleden sonra futbol antrenörlüklerini yaptım. İyi sporcu eğitmenin en verimli yolunun bu olduğunu ispatladım. 25 yıl hem antrenörlük hemde antrenörlük yaptım. Kulüpte barınma ve beslenme problemini çözdüğüm sporcularımın eğitim faaliyetlerini yıllarca üstlendim. Milli takımıza ve Aydınspor'a sporcular yetiştirdim.
Kendimi Aydın sporuna ve gençlere adadım. Bundan gurur duydum.

'AMATÖR KÜMEYE DÜŞMÜŞ AYDIN FUTBOLUNU DİPTEN ÇIKARAN ADAM'

Allah bana amatör kümeye düşmüş Aydınspor 1923 takımını şampiyon yapmayı da nasip etti. Bu konu benim için çok gurur verici. Bu arada okuldan mezun olduğumda UEFA A belgem vardı. Aydınspor öz kaynak düzeninde çalışırken Aydın'lı çocuklarımı, gençlerimizi yetiştirirken kendimi de kişisel olarak geliştirme fırsatı yakaladım. 33 yaşında teknik direktör oldum. Birinci ligde Aydınspor, 3. ligde Turgutluspor, 2 kez ikinci ligde iki kez de hem Aydınspor'u hem de Aydınspor 1923'ü çalıştırdım.
2011 yılımda UEFA Prolisans belgesi aldım. Yıllarca uluslararası teknik direktör kurs ve seminerlerine katıldım. Zaman zaman Amatör Lig takımlarında ve Bölgesel Amatör Lig takımlarında görev aldım.

'HİÇBİR ZAMAN PARA ODAKLI OLMADIM'

Bunların hepsini yaparken tek amacım sporcularıma faydalı olmaktı. Hiçbir zaman para odaklı takım çalıştırmadım. Hedefi olan takımlarda sporcuların en üst seviye de performansı ve kişisel gelişimlerini kazandırmak için uğraştım. Sporcular başarılı olunca takımlar zaten kendiliğinden başarılı oldu. Başarısızlıklarımızda ise kulüplerde bir türlü kurumsal kimliği kuramadım ve hemen ayrıldım.

'TEK AMACIM MEMLEKETİME HİZMET ETMEK OLDU'

Aydın'dan başka illerde antrenörlük yapmayı çok planlamadım imkanlar oluştu, gitmedim. Memleketime hizmeti kendime düstur edindim. Pişman değilim. Aydınspor'da 1999 yılında yardımcı hocalık yaptım 1. lig'de. Aynı yıl 60 günlüğüne İstanbul'a teknik direktörlük kursuna davet edildim.

'ANTALYA DA Kİ ELEMELER DE SİYASET KARIŞTI'

Antalya'da Aydın'ın futbol kaderi değişmiştir. Maalesef yine spora siyaset karışmıştır ve Aydınspor'un kaliteli takımı şampiyon olamamıştır. Üst üste kümeler düşmüştür. Yazık olmuştur. Benim kariyerimin Aydınspor'un şampiyonluğuyla bir alakası yok. Benim kişisel tercihlerimle ilgisi var. Gönlüm Aydın şehrinin bir profesyonel futbol takımıyla temsil edilmesidir. Benim çalışıp çalışmamam çok önemli değil.

'HER ZAMAN AYDINSPOR'U DESTEKLEDİM'

Kulüpte çalışmadığım zamanlarda da tribünde veya başka ortamlarda her zaman Aydınspor'u desteklemiş bir teknik adam olarak, gençlerimizin spor yapmasını, Aydın şehrini sahiplenmesini, Aydınspor'da herhangi kategori de futbol oynamalarını teşvik etmişimdir. Kulübümüzü canı gönülden desteklemişimdir. Başarısına sevinmiş, başarısızlıklarında üzülmüş ve sert bir dille olumsuzlukları söylemekten kaçınmamışımdır.

'AYDIN'A 16 TANE ALTINORDU FUTBOL OKULU AÇTIM'

İzmir Altınordu FK'da Futbol Okulları Koordinatörlüğü yaptım, tüm Türkiye'ye 120 futbol okulu açtım. Aydın şehrimizin 16 ilçesine Altınordu futbol okulları açarak bir ilke imza attım. İzmir'de 32 olan futbol okulumuz Türkiye'de Aydın ilinde 16 okulla ikinci en çok futbol okulu olan il oldu.Bu projeyi Aydınspor'da yapmayı planlamıştım ancak Altınordu'ya nasipmiş.
Amaç Türk çocuklarımıza kaliteli futbol eğitimi verebilmek.
Aydın da ki merkez Altınordu futbol okuluda bana ait. Hocalarımla, çocuklarımla 1000'e yakın çocuğu, genci eğittik. Bu benim için ayrı bir gurur. 1'i kadın, 12'si erkek hocayı Aydın futboluna kazandırmakta Aydın TÜFAD Başkan Yardımcısı olarak bana haz veriyor. Hepsinin yolları açık olsun.

'KENDİNİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDEN TEKNİK ADAM'

Profesyonel maçları izliyorum oyuncuları takip ediyorum.
Futboldan kopmamaya çalışıyorum. Öğretmenlikten 4 yıl önce emekli oldum o nedenle hayatımın bütün kısmı futboldan ibaret. Kitap okuyorum. Pandemi nedeniyle kapalı olan futbol okulum bu aralar tekrar açıldığı için sporcularımızı sağlıklı bir şekilde hocalarımızla eğitmeye devam edelim diye planlar yapıyoruz. Sağlık her şeyden önemli. Çocuklarımız bizlerin geleceği. Onları korumalıyız.

ÇALIŞTIĞINIZ EN İYİ OYUNCU?

32 yıl da o kadar çok yetenekli sporcuyla çalıştım ki birinin adını söylersem diğerlerine haksızlık olur. Hepsi ayrı ayrı yeteneğe ve karaktere sahipti. Hepsi iyi insan oldular spor sayesinde bu kısmı çok önemli benim için. Kaybolmuş bir yetenektir anlamında gelmesi gereken yere gelememiştir diyebileceğim yetenek 1981 doğumlu Alper Ethem Sefa diyebilirim. Aydınspor'da. Turgutluspor'da çalıştırdığım Aydınspor 1923'te de oynayan Sadullah Erarslan için de Türkiye'de 2. Hagi olabilirdi diye düşünüyorum.

PEKİ EN İYİ TEKNİK ADAM DESEM?

Ben çok hocayla birlikte çalışmadım üst ligler de ancak alt yapılarda hoca tiplemelerini dikkatli izledim. Onlardan neyi yapıp neyi yapmamak gerekli öğrendim diyebilirim. Profesyonel takımlarda rahmetli Kemal Ömeragiçi beğeniyordum. Yugoslav ekolünün iyi bir örneğiydi benim için. Altay'da Erdi Reha Mufit vs. çok sporcu yetiştirmişti. Türk futboluna Altay kulübü uzun yıllar onun sporcularıyla 1. ligde mücadele etti. Ben Aydınspor'da onu örnek alıp sporcu yetiştirdim ama çocuklarımızı oynatamadık profesyonel takımımızda malum nedenlerden sonuç ortada zaten.

'UNUTAMADIĞIM TAKIM AYDINSPOR'

Unutamadığım takım tabii ki Aydınspor ancak 3. lig de 7 tane Turgutlulu oynatıp haftalarca lider kaldığımız 2004 sezonunu da Turgutluspor'u da ekleyebilirim.

'AİLE BAMBAŞKA'

Hayattaki en büyük mutluluğum tabii ki eşim, çocuklarım Cem Can ve ailem tabiiki. Ailem vazgeçilmezim diyebilirim.

'BEN AYDIN'LIYIM VE BUNDAN GURUR DUYUYORUM'

Türkler de bir atasözü vardır çok söylenir.
'Doğduğun yer değil doyduğun yer'.
Ankara da doğdum ama Aydın'ı çok seviyorum. 32 yıl dile kolay.
Aydın'lıyım. Aydın'lı olmaktan gurur duyuyorum.