Fazla kilom var ama diyet yapamıyorum.. Pazartesi diyete başlıyorum... Ben tatlıdan vazgeçemem.. Bu göbek nasıl eriyecek?
Tüm bildiklerinizi unutun. Baştan başlıyoruz. Bu yazıyı okuduktan sonra yeni bir başlangıç yapalım. Siz diyetisyene gitmezseniz biz de diyetisyeni sizlerle buluştururuz dedik ve genç başarılı Diyetisyen İrem Özel ile sizler için sohbet ettik. Gelin hem İrem hanımı yakından tanıyalım, hem de tavsiyelerini alalım. Bir de not: Röportajı okurken çaylar yudumlansın ama yanında ki hamur işleri mutfaklara geri gitsin. Başlıyoruz... Ahmet Çelik: Diyetisyen İrem Özel, bugün ki konuğum. Peki İrem Özel kimdir. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İrem Özel: Kendimden bahsedeyim; Ben diyetisyen İrem Özel. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik lisans mezunuyum. Kendi bölümümü okurken ikinci üniversite ve önlisans olarak Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünü bitirdim, buna çocuklara olan sevgim ve ileride bu alanda çalışmalar yapmak istemem sebep oldu.
A.Ç: Diyet yapmaktan neden korkarız?
İ.Ö: Çünkü yıllarca ‘Diyet’ kelimesi birçok formda karşımıza çıktı. Su diyeti, Kahve diyeti, pulbiber yoğurt diyeti vs. İnsanlar tek bir besinden veya kısıtlı tüketimden medet umdular ve dolayısıyla aç, halsiz kaldılar hatta hastalık buldular. Etrafımızda bir çok diyeti sağlığını hiçe sayarak deneyen insan var ancak kimsenin aklından beslenmemi düzene sokayım da zamanla zayıflayayım ve sağlığımdan olmayayım düşüncesi geçmiyor. Sağlıklı beslenme hep erteleniyor.
Her pazartesi diyete başlama macerası bence kısıtlı tüketim olacağı düşüncesiyle erteleniyor.

'HEM İSTEDİKLERİNİZİ YİYİN, HEM DE KİLO VERİN'


Oysaki bir diyetisyen ile çalıştığınız taktirde aslında yemek istediklerinizi de dahil ederek listeler hazırlanabileceğini görmüş olursunuz.
Kilo vermek için yanıma gelenlere ilk olarak şunları söylüyorum; buraya kendi ayaklarınızla geldiniz ve durumun sizin için ciddiye gittiğinin farkındasınız, yeni bir yola başlıyorsunuz ve siz başlasanız da zaman geçecek mutlu ilerleyeceksiniz, başlamasanız da zaman geçecek ve her gün istemediğiniz bir vücutla/görüntüyle mutsuz ilerleyeceksiniz. Nasıl ilerlemek istediğiniz size kalmış.

'KOLAY DEĞİL AMA İMKANSIZ DA DEĞİL'


Kolay değil biliyorum ama imkansız da değil. Kendimize küçük hedefler koyacağız ve ulaştıkça sevinecek fazlasını yapabileceğimizi göreceğiz. Ve geriye dönüp baktığımızda ulaştığımız büyük hedef başarınızın kanıtı olacaktır. Ee tabi etrafınızdakileri de kıskandıracaktır ne yalan söyleyeyim.

'GELECEĞİMİZİ ÖNEMSİYORUM'


A.Ç: Kişisel hedefleriniz nelerdir?
İ.Ö: Kişisel olarak hedeflerim arasında ilerleyen dönemlerde ülkemizin ve tüm dünyanın üzerindeki bu kısıtlamalar kalktığında konferanslar, eğitimler verebilmek ve herkesin sağlıklı beslenme ile ilgili bilgilenmesini sağlamak. En çok da çocuklarla çalışmak istiyorum çünkü obezite riski yüksek olan ve her geçen gün de riskin arttığı bir toplum haline geldik. Çocuklarımızı bilinçlendirerek gelecek nesillerimizin sağlığını, bu konulardaki bilgisini desteklemek istiyorum. Geleceğimizi önemsiyorum.
Bir de gerçekleştirmek istediğim güzel projeler arasında Aydın’da bir ofis açmak var ama tabii o şimdilik bir hayal.

'KISITLAMA YOK AMA SONRASI VAR'


Bana gelip başarılı olan danışanlarımdan; kendilerini çok daha iyi ve mutlu hissettiklerini, yaşam standartlarının arttığını, hareket kabiliyetlerinin arttığını, istediklerini giyebildiklerini ve hatta yiyebildiklerini de duyuyorum. Bizim diyetimizde kısıtlama yok yasak yok ama tabi sonrasında neler yapacağımızı planlıyoruz daha doğrusu öğreniyoruz. Çünkü bunlar yaşanacak yani evet beslenme listesi hazırlıyoruz ama her zaman uyamayabiliyoruz, bu yüzden temel mantığımızda aslında diyet olarak adlandırdığımız şey ‘Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek’ yatıyor. Benim sevgili danışanlarım uyamasalar bile sonrasında neler yapmaları gerektiğini biliyorlar ve yaptıkları kaçamakları hesaba katarak tartıya çıkıyorlar. Beklentilerini kaçamaklara göre belirliyorlar çünkü olması gerekeni yaptıklarında aldıkları yanıtla kaçamak yapılan haftalardaki yanıt bambaşka oluyor. Biz bu konuda çözüm odaklı yaklaşarak ilerliyoruz. Kafamız rahat oluyor. Gerçekten tartıyı önemseyenler zaten kaçamak yapmıyorlar ve yine başarılı oluyorlar. Diyet sürecinde psikolojik olarak hazır ve rahat olmak çok önemli. Önce bu ortamı yaratmaya çalışıyorum. Danışanlarımı çok seviyorum ve kilo vermeseler bile onlara kızmıyorum tabii ki çünkü her şey rakamlardan ibaret değil. Biz istedikten sonra zaten başarılı oluruz. Bu kadar konuştuktan sonra yapmak istediklerimden birisi de danışanlarımla birlikte röportaja katılmak oldu umarım bir gün bunu da gerçekleştiririz.

'İŞİN UZMANINDAN YANİ BİZLERDEN DESTEK ALIN'


Kilo vermek isteyenlere sesleniyorum, lütfen bu konuda bir uzmandan yardım alın, uzman derken bazı zayıflama çaylarını satan ve kendilerini beslenme uzmanı ilan edenlerden bahsetmiyorum! 4 yıllık lisansını Beslenme ve Diyetetik bölümünde yapmış olan ve gerekli stajlarını eğitimlerini alan bizlerden bahsediyorum. Sağlığınız elinizdeyken lütfen kıymetini bilin, kaybettikten sonra üzülmenizi hiç istemem.

İREM ÖZEL İLE SORU CEVAP:


- Burcunuz: Yengeç
- Olmazsa olmazınız: Herkese şans vermek
- Tavsiye ettiğiniz içecek: En sağlıklı olan içecek tabii ki yani su
yiyecek olarak da örnek protein olan yumurtayı tavsiye edebilirim.
- Sağlık için olmazsa olmaz: İhtiyacımız kadar beslenme ve su tüketimi,
yeterli egzersiz.
- İnstagram: dyt.iremozel
Kişisel olarak başvurmak ve İrem hanım'dan destek almak isteyenler için, ofisinin Nazilli'de olduğunu da belirtelim. Sağlıkla kalın..