Artık sıcak ve güneşli bir ülke arıyorlardı. Belki farklı bir kültür ve deneyim.
Bir gün Türkiye'ye turistik bir gezi için geldiler ve kalpleri burada kaldı. Öyle ki geri dönüp bu kez Kuşadası'nda bir ev satın aldılar. Artık 2. vatanları oldu Türkiye. Bugün ki konuğum, İngiliz Kev Smudger Smith ve eşi Charon.
İyi bir Stoke City taraftarı olan Kev, Türkiye'de ise Göztepe'yi destekliyor. Ahmet Çelik: Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kev Smudger Smith: Ben 57 yaşındayım ve emekli oldum. 39 Yıl enerji sektöründe tahribatsız test mühendisi olarak çalıştım.
Charon Smith: 56 Yaşındayım. Hemşireyim.
A.Ç: Türkiye'ye ilk ne zaman geldiniz?
Charon: Türkiye'ye ilk kez 2002 yılında geldik. Özdere'de kaldık. Burayı çok sevdik. Daha sonra Kuşadası bölgesinde ev arayışına başladık ve Türkiye hikayemiz bu şekilde başlamış oldu. A.Ç: Neden Türkiye?
Kev: Her zaman güneşli ve sıcak bir yer istiyorduk. Türkiye kalbimizi çaldı. İnsanlarını ve havasını çok sevdik. AÇ: İki ülke insanları arasında çok fark var mı?
Kev: Çok fazla fark olduğunu düşünmüyorum. Her iki ülke insanının da iyi bir espri anlayışı var. (gülüyor) A.Ç: Türkiye'de nereleri gezdiniz, sevmediğiniz yer var mı?
Kev: Dalyan, Denizli, Bitez, Akbük, Selçuk, Altınkum ve Bodrum'u ziyaret ettik. Altınkum ve Dalyan'ı çok ticari ve Avrupalı bulduk, bu yüzden sevmedik.
A.Ç: Ülkemizde en çok neyi seviyorsunuz?
Kev: Yiyecek kalitesi ve kamu hizmetlerinin maliyeti çok düşük. Bu bizim hoşumuza gidiyor. . A.Ç: En sevdiğiniz Türk yemeği hangisi?
Kev: Türk yemeklerinin birçoğunu seviyoruz. Özellikle etli olanları. Ayrıca Türk mezelerini ve kahvaltısını çok seviyoruz.
A.Ç: Türk halkına bakış açınız nasıl?
Kev: Türk halkıyla olumsuz bir deneyimimiz olmadı. Başta komşularımız olmak üzere hepsi sıcak ve cana yakın. A.Ç: Spor'la aranız nasıl?
Kev: Stoke City'nin alt yaş kategorilerinde futbol oynadım. Şimdi iyi bir Stoke City taraftarıyım. Kombine biletim var ve pandemiden önce her maçına gidiyordum. Şimdi yerel halkla futbol oynuyorum.
Charon: Eşim'le tenis oynuyoruz. Ayrıca günde 11 km koşuyorum. Sporu seviyoruz. A.Ç: İngiliz futbolu ile Türk futbolu arasında ne gibi farklar var?
Kev: Futbol tüm dünyada futboldur. İngiltere ligi en iyi oyuncuları alıyor. Çünkü fazlasıyla paraları var. İngiltere'nin gücü lig piramididir. Özellikle Chamionship ligi çok zorlu ve rekabetçidir. İngiltere'de destek daha çok yerel takımlaradır. Herkes yaşadığı şehrin takımına destek verir, oysa Türkiye'de daha çok büyük takımlara yönelirler.
Süper lig takımlarından Göztepe'yi seviyorum çünkü İzmir yaşadığımız şehire daha yakın. Ayrıca Davutlarspor'u da izlemek istiyorum. A.Ç: Türk takımları sizce Avrupa'da neden başarılı olamıyorlar? Kev: Bence Avrupa takımlarının çok fazla parası var ve bu yüzden en iyi oyuncuları alıyorlar. Türk takımlarının en üst seviyede rekabet etmesi çok zor. A.Ç: İngilizler'in futbola bakış açısı çok farklı değil mi? Kev: Futbol bir oyundur ve İngiltere'de doğmuştur. Futbol her İngiliz'in sevdiği ve içinde yer alan bir spordur. Genelde herkes ilgilenir. Eskiden futbol bira içme ve erkeklerin etkinlik günüydü. Bu, son 20 yılda holiganlığın sona ermesinden bu yana daha fazla kadının katılmasıyla değişti ve daha eğlenceli bir hal aldı.
A.Ç: Ülkeniz de, Türkiye'ye gelmek isteyenlere tavsiye ediyor musunuz?
Kev: Tabi ki. Biz Türkiye'de en az 10 yıl yaşamayı planlıyoruz. Çoğu arkadaşımız Türkiye'ye taşınmayı düşünüyor. Arkadaşlarımız ve ailemiz Türkiye'ye gelerek düzenli olarak bizi ziyaret ediyorlar. Onlara da Türkiye'de yaşamayı tavsiye ediyoruz.

Sohbetimiz esnasında dikkatimi çeken sözler:

- Dini tartışmıyoruz. Her görüşe saygı duyuyoruz.
- Cenk, Cengiz Ünder ve Çağlar.. Hepsi iyi oyuncular ve onları izlemekten keyif alıyoruz.
- İstanbul ve İzmir'i görmek istiyoruz.
- Atatürk laik Türkiye'nin kurucusu ve ünlü bir adam. Türkiye için bir ışık feneri ve ona büyük bir saygı duyuyoruz.

İngiliz gözüyle:

- Avrupa birliği'nin iki taraf içinde uygun olacağını düşünmüyorum
- Eğer elimde sihirli bir değnek olsaydı, Türkiye'de insanları daha düzenli sıraya girmeye ve şok edici şoförlüklerinin geliştirmeye teşvik ederdim.
- Türk takımlarının Avrupa'da rekabet etmesi çok zor
- Okunan ezanlar bizi rahatsız etmiyor. Önemli olan karşılıklı saygı
- Türkler çok sıcak insanlar