Bugün ki konuğum deyim yerindeyse 'Hocaların hocası' Tevfik Ata Tekin. Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD ) Aydın Şube Başkanı teknik direktör Tevfik Ata Tekin, Aydın futboluna kazandırdığı genç futbolcular ve yetiştirdiği antrenörlerle dikkat çekerken, yazdığı 5 kitapla da Türk futboluna katkıda bulundu. Daha önce Aydınspor'la süper ligin kapısından dönen Ata Tekin, Aydınspor 1923'ün de profesyonel liglerde ki ilk teknik direktörüdür. Tevfik Ata Tekin'le sözleştiğimiz üzere TÜFAD Aydın şubesi binasında buluştuk ve hem Aydın futbolu hem de Türk futbolunda ki sorunları ele aldık. Ahmet Çelik: Hocam öncelikle TÜFAD'ın görev tanımınızı öğrenebilir miyiz? Tevfik Ata Tekin: Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) TFF'ye bağlı olarak antrenörler için kurslar açan ve belirli aralıklarla antrenörlerin mesleki gelişimleri için seminerler düzenleyen bir dernektir. Türkiye'de 57 merkez de örgüt yapısı ile Türk futboluna hizmet etmektedir. TÜFAD bağlı bulunduğu merkezlerde amatör futbolla ilgili antrenörlerin sözleşmelerini düzenler. 1996 yılına kadar İzmir şubesine bağlı olarak faaliyetlerini yürüten üyelerimiz, 1996 yılından itibaren Aydın şubemizin kurulmasıyla, Aydın şubesine bağlı olarak işlemlerini sürdürmektedirler.
Yakın zamanda dernek binamız alınarak daha sağlıklı bir ortamda faaliyetlerini sürdüren TÜFAD Aydın şubesinde 4 dönemdir başkanlık görevini sürdürmekteyim. A.Ç: TFF sizce pandemi sürecini doğru yönetebildi mi? T.A.T: TFF pandemi sürecini iyi yönetti dersek bunu doğru söylemiş olmayız. Özellikle gerek bilim kurulu, gerekse kulüpler bağlamında sağlıklı bilgilerin paylaşımı konusunda TFF eksik kaldı. Özellikle profesyonel ligleri, pandemi sürecini en az hasarla atlatıp oynatmayı düşünürken, amatör futbol konusunda ayni ilgi alakayı pek gösteremedi. Bu sorgulanması gereken bir durum ama burada TFF'nin sistemi ve delagasyon yapısı önemli rol oynuyor. Çünkü TFF'nin yüzde 92'si Süper Lig takımlarının yöneticilerinden oluşuyor. Böyle bir delegasyon yapısında amatör ligler dikkate alınmıyor. Özellikle ileri ki yıllarda bu yapı, oyuncu yetiştirme konusunda çok büyük sıkıntı olacak. Bunlar çok rahatlıkla aşılabilir. Profesyonel liglere sağlanan sponsor destekleri amatör liglere de sağlanabilir. TFF'nin bütçesi bunlar için uygun. Amatör futbolun akademi ligleri, süper amatör ve BAL ligleri öncelikli olmak üzere bu kapsama dahil edilmesi gerekmektedir.

'AMATÖR LİGLERİN BAŞLAMASI GEREK FAKAT...'

Evet amatör liglerin başlaması gerekir fakat bununla ilgili TFF'nin ön koşulları sağlaması gerekiyor. Özellikle bölgesel amatör lig kulüplerinin sezon başında TFF'ye yatırdıkları bir pay var. Bu payların belirli bir kısımları bu testler için harcanabilir. Akademi ligleri için ise sponsor firmalar, iddaa üzerinden, yayıncı kuruluş üzerinden sağlanan gelirlerin belirli paylarının özellikle alt yapı kategorisinde sponsor desteğine tabii tutulur. Belirli şartlar sağlandıktan sonra bu liglerin başlatılması son derece önemli. Yani bu ligler her şartta başlatılsın demek, sağlıklı bir yaklaşım olmaz. Mutlaka profesyonel liglerde ki müsabaka standartlarının aynısının sağlanması gerekiyor. Sağlık standartlarının oluşması için gereken kaynağı TFF'nin sağlaması gerekiyor.

'ORTADA BİR BAŞARI VARSA, SEBEBİ YÖNETİMDİR'

Ortada bir başarı varsa sebebi yönetimlerden geçer. Başarının temeli yönetimdir. Başarıya giden sebeplerin temeli yönetimin, bunun alt yapısını sağlamasıdır. Türk milli takımı dünya 3'üncüsü oldu. O başarıyı irdelersek iyi bir jenerasyon, iyi bir yönetim, iyi bir ekip ve yönetimin sağladığı olanaklar, o takımı oraya getirdi.
Aydın açısından bakılırsa, Aydın Süper Lig de yer aldı. Süper lig de yer aldığı dönemlere bakılırsa ilin valisi, belediye başkanı ve yönetim kurulu yapılması gerekenleri fazlasıyla yaparak, doğru bir yönetim anlayışı ortaya koyarak bu ortam sağlandı. Sağlanan bu ortam sayesinde başarı kendiliğinden geldi. Burada bu başarıyı sağlayan kişi, futbolcu veya antrenör müdür? Hayır. O futbolcuların veya antrenörün altyapısını hazırlayan bir yönetim vardır. O yönetim , o ortamı sağlayacak ki, o antrenör veya futbolcu grubu gelip başarı sağlayabilsin.

'KÜÇÜK BEYİNLER DAR AÇIYLA BAKARLAR'

Aydın'da ki futbol başarılı veya başarısız. Neye göre? Küçük beyinler burada olayı dar açıdan değerlendirip yorum yapabiliyorlar. Burada bu yorumlara en geniş perspektiften bakmak gerekiyor. En geniş perspektif de bu yorumların odak noktası nedir? Yönetimdir. Yönetim burada doğru planlamalar, kısa,orta, uzun vadeli planlamalar, bu planlamalara bağlı doğru seçimler yaparsa, bu seçimlerin karşılığı, kaynakları doğru kullanırsa, iyi aktarırsa ve kaynaklara uygun yapılanmayı iyi kullanırsa işte o zaman başarı zaten kendiliğinden geliyor.

'AYDIN'DA OYUNCU VEYA ANTRENÖR BAZINDA SIKINTI YOK'

Aydın'da milli takımlarda oynamış 5-6 tane oyuncumuz var bizim. Süper Lig finali oynatmış 2-3 tane hocamız var. Takımı en olumsuz şartlarında alıp süper lig finali oynatmış hocalarımız var. Türkiye şampiyonu hocalarımız var. Akademi ligleri olsun, diğer ligler, kategoriler olsun şampiyonlarımız var. Burada oyuncu, antrenör veya süper lig de maç yönetmiş hakemlerimiz var. Taban birliği olarak Aydın futbol için olmazsa olmaz tüm şartları sağlıyor. Sağlayan kim? Yönetimdir. Bu yönetimleri iş başına getireceklerde ilin yönetimleridir. Vali'nin, Belediye Başkanı'nın bu oluşumları desteklemesi gerekiyor. Burada antrenör yok, oyuncu yok demek çok sığ söylemlerdir. Sığ düşüncelerdir.

'SİYASET, TÜRKİYE'DE FUTBOLUN ODAK NOKTASINDA'

Sadece Aydın'da değil, tüm Türkiye'de son 15-20 yıldır siyaset sporun ve futbolun direk odak noktasında. Bu artık sporu o kadar çirkinleştirdi ki, sporun içinde liyakat kalmadı. Bugün bir antrenör 10 günlük kursla süper lig takımında çalışabiliyor. Belgesi olmadan profesyonel takımda teknik direktörlük yapabiliyor. Hatırlı kişi olması yeterli. Daha başka söze gerek var mı bilmiyorum.

'MİLLİ TAKIMLARA OYUNCULAR YETİŞTİRDİK'

Biz alt yapılardan milli takım seviyesinde 3-4 oyuncu yetiştirdik. Göksel Özdemir, ben, Osman Aktar, Bülent Uyguç, Nazilli alt yapı hocaları, Söke alt yapı hocaları, çok olumsuz şartlarda milli takımlar seviyesine kadar oyuncular çıkardık. Başarılı olduk. Bu çocukları yetiştirirken para pul almadık. Şimdi Aydınlı çocukları hemen başka şehirlerin takımlarının scout ekipleri buluyor ve profesyonel yapıyorlar, milli takım düzeyine getiriyorlar.
Aydın'da profesyonel takım olmadığı için bu oyuncuları elimizden kaçırıyoruz. Biz TÜFAD karması olarak Aydın'da 10 yaş grubu çocukları Aydın'ı temsilen Antalya'ya götürüyoruz. Bu karmadan her gittiğimizde en az 7-8 çocuğumuz süper lig kulüplerinin alt yapılarına gittiler.

'HEM ALAYLI HEM AKADEMİSTİM'

25 Yıl antrenör yetiştiren kurumda hocalık yaptım. Artı bunun sonrasında 5 kitabı olan, sayısız makalesi olan bir insanım. Akademist olarak ürettiğim değerler ortada.Bu işin hem alaylı hem okullu boyutunda bulundum.
Bizim antrenör yetiştirmeyle ilgili ciddi sorunlarımız var. Bunların başında akademi de çok fazla uygulama yaptıramamak var. Ama ben 20 yıl Aydın'da amatör küme takımlarını üniversite'ye çağırıp, antrenör adaylarını yanlarına veriyordum. Yaparak yaşayarak öğreniyorlardı. Müfredat buna göre planlanıyordu. Pro Lisans kurslarında dahi verilmeyen eğitimleri ve uygulamaları yaptırdık. Maç analizleri yaptırdık. Pratiğe dair eksikliklerini daha ilk yarı yıldan itibaren tespit etmelerine ve gidermelerine yardım ettik. Bir nevi staj yapmış oluyorlar ve yolları açık oluyor.

'RAKİPLERİ ANALİZ EDEREK BAŞARILI OLDUK'

Ben Aydınspor 1923 ün profesyonel liglerde ki ilk teknik direktörüyüm. Takımın başına geçince öncelikle oyuncu maliyetlerini düşürdük.
Her maç öncesi en iyi ve güvendiğimiz antrenörlerimizden birini görevlendirip rakip takımı izlettik. Çekimler yaptırdık ve o haftanın taktik anlayışına göre idmanlar yaptık. Bu da bize çok büyük başarılar getirdi. Muhittin Bozkurt'u Çine Madran'dan aldık. 18 maçın 17 sinde oynadı. Kemal Bilal Türkoğlu'nu Osmanbükü'den 2. Amatör kümeden aldık. İlk yarı 5 tane gol attı. Söke'den Emre Gümüşkaya vardı. 18 maçın 17 sinde oynadı. Bu çocukların hepsi Aydın'lıydı ve ben bu takımı bıraktığımda 3. Sıradaydı. Bu takım da ki başarının en önemli unsurlarından biri yönetimdir. Biz devam etseydik play off'lardan 2. Lige çıkabilirdik.
Deplasmanda lig lideriyiz. İç saha da lig 5'incisiyiz. Neden? Taraftarın bu adamlara tahammülü yok. 'Bu adam Osmanbükü'den aldınız, bu adamı Söke'den aldınız, bu adamı 2.kümeden buldunuz' gibi şeyler söylendi. Bu da Aydın taraftarının bir eksiğidir.

' ADÜ'DEN FAYDALANIYORUZ'

25 Senedir Adnan Menderes üniversitesindeyim. ADÜ'nün tüm hocalarından faydalanıyoruz. Emre Çullu, Bülent Alparslan, Öner Şavk, Pınar Okyay, Ö. Faruk Şendur.. hocalarımızdan destek alıyoruz. Zaten ADÜ bu işin kuruluş aşamasında var. Türkiye'de zorunlu seminerler dışında, en fazla seminer düzenleyen şube TÜFAD Aydın şubesidir. Bu seminerler de ADÜ'de ki hocalarımızdan faydalanıyoruz.

'ESKİŞEHİR MAÇINDA BİZİ DOĞRADILAR'

Aydinspor'un alt yapısının başındayken Turtay Otele çağrıldım ve A takımın başına geçirildim. Takım da paralar ödenmiyordu. 2 Maçta puan alamamış bir takımdık. Bu takımla ligin sonunda ekstra play-offlara kaldık. İlk maç Ordu ile çıktı. İyi çalışmıştık. Hazırlık dönemi görmeden maçlarda hazırlandık. Futbolcu grubu ile başardık. Ordu'yu yendik. Eskişehir ile final oynadık. Eskişehir'in hocası Yılmaz Vural'dı. Bu final maçında doping kontrolü yapılmadı. Bülent Yavuz 6 aydır maç yönetmiyordu. Maç naklen yayınlanmadı. Daha 15. dakika da 5 oyuncumuza ihtar verdi. Bizi orada doğradılar. Bu maç bende büyük bir travma yarattı. Yenilebilirsiniz ama birileri sizin hakkınızı göz göre göre elinizden alıyorsa bu üzüyor. Maç 1-1'ken penaltımız verilmedi. Saha içine girdim. Kendime yakışmayan bir hareketti. Bülent Yavuz beni saha dışına attı. Aydın futbolu açısından üzüntü verici bir durumdu.

TEVFİK HOCA'DAN GENÇ ANTRENÖRLERE TAVSİYELER:

Futbol bir bilim dalı değil fakat multidisipliner bir alan. Özellikle fizyolojiden antrenman bilimine, psikolojiden tutun sosyolojiye kadar, beslenmeden tutun rehabilitasyona kadar yer alan bu spor disiplini. Var olan bilgi birikimini sürekli geliştirmek gerekiyor. Yaşlı veya genç antrenör yoktur. Her gün üstüne koymaları lazım. Bu bilgileri uygulama becerisi de çok önemli. Zaten 2 sorunumuz var. Ya teoride iyiyiz uygulama becerisi eksik yada uygulama da çok iyiyiz teori becerimiz eksik. İyi bir antrenör olmak için bu ikisinin iyi harmanlanması gerekiyor.

BUNLARI DA SÖYLEDİ:

- Aydın' da veya Türkiye'de futbolun başarısız olmasının en temel sorunu 'yönetimler'dir
- TFF delegasyonunda amatör futbolcular temsil edilmiyor. Sadece süper lig kulüplerinin gelecekleri düşünülüyor.
- Yönetimler kendi şirketlerini yönettikleri gibi kulüpleri yönetmiyorlar
- Aydın'da futbolun dip yapmasının temel nedeni, özellikle işin ehli olmayan kişilerin, Aydınspor'u yönetmeyle ilgili görev başına gelmesidir.
- Aydın'da antrenör veya oyuncu yetişmiyor demek, çok sığ bir düşüncedir.
- Aydın'da ham madde var ama profesyonel takım yok
- 94-95 yıllarında alt yapı da görev aldım. O takımdan 1 sene sonra 6 oyuncuyu A takımda oynattık.
- 19 yaşında ki Hüseyin Ok ve Mehmet Aksungur'u amatör takımlardan çıkarıp Aydınspor'da oynattık. Sonra üst liglerde top oynadılar.
- Kondisyonerlerimiz genellikle atletizm kökenli oldukları için futbol takımlarımız için ters tepki veriyor. Futbol asimetrik, atletizm simetrik bir branştır.
- Bir antrenörün öncelikle doğru, güvenilir ve inanılır olması gerekiyor. Ama yönetimler bunu kabul etmiyor ve sevmiyorlar.
- Antrenörler kendisini gelişimlere ve yeniliklere kapatırsa çağın gerisinde kalırlar.
- Başarı, Aydın amatör liginde ki 2 oyuncuyu alıp profesyonel liglere göndermektir.
- Çarşambaspor'u 8 kişiyle 1-0 yendik ve Türk futbol tarihinde 8 kişiyle gol atarak rakibini yenen takım olarak yerimizi aldık. Bu anlamda tektir.

TEVFİK HOCAYLA SORU- CEVAP:

- Hayatta olmazsa olmazınız: Dürüstlük
- Unutamadığınız maç: Konya'da ki Eskişehir maçı
- Gelecekte mutlaka olmalı dediğiniz proje: TFF'nin delegasyon yapısının değişmesi
- En beğendiğiniz antrenör: Klopp