Türkiye'de profesyonel ligler de 27 yaşında teknik direktörlük yaparak bu alanda ilk sırayı almış bir antrenör. Aydın futbolunun yetiştirmiş olduğu en büyük değerlerden biri. O, Gürkan Ferhatoğlu. Başarılarla dolu bir antrenörlük geçmişi ve üniversite öğrenimiyle bunu tasdikleyen genç bir antrenör. 1983 doğumlu olan Ferhatoğlu, henüz 25 yaşındayken hem okuyup hem antrenörlük hayatına atılır Aydınspor'da.. O anlatsın biz dinleyelim.
Ben Aydınspor da yetiştim. Uzun yıllar Aydınspor alt yapısında kalecilik yaptım. Daha sonra Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Antrenörlük Bölümünü kazandım. Şu anda yüksek lisans yapıyorum. Zaten bu sene bir takıma gitmememin nedeni buydu. Yüksek lisans ve eğitimle ilgili planlarım vardı. Aydın'ın dışına çıkmak istemedim. Antrenörlük hayatım Aydınspor'un altyapısında başladı. Kamber Altıntaş hocamız sayesinde. Aydınspor'da, Ispartaspor'da, Nazillispor'da, Torbalıspor'da bir de Tekirovaspor'da Murat Gürkan Zora'nın yardımcılığını yaptım. Sonra Murat Gürkan Zora hocadan ayrıldım. Kemerspor 3.lig, Çine Madranspor BAL ligi şampiyonluğu, 3. lig de Sandıklıspor sonra Muğlaspor'a gittim. Muğlaspor'la BAL ligi şampiyonluğu yaşadık. Sonra Sökespor, Manavgat Belediyespor Prof. Lig de Kemerspor ve en son Mardin BŞ.Bld spor (BAL ligi) çalıştım.

'AYDIN FUTBOLU DİP YAPMIŞ DURUMDA'

Ahmet Çelik: Siz dışarıda da antrenörlük yaptınız. Dışarıdan bir gözle baktığınızda Aydın futbolunu nasıl değerlendirirsiniz?
Gürkan Ferhatoğlu: Aydın futbolunda zaten durum ortada. Aydın futbolu dip yapmış durumda. Tabi bunda herkesin sorumluluğu var. İdari amirlerden tutun, TÜFAD'dan tutun herkesin payı var. Spor olarak üst liglerde sadece bir bayan voleybol takımı var Aydın'da. O da üst liglerde mücadele eden bir takımın haklarının satın alınmasıyla oldu sanırım. Bir de Nazilli Belediyespor var 3. ligde. Geçmişe bakarsak süper ligi görmüş bir Aydın kenti var.
2. Lig de 2 tane takımı olan, Nazilli, Kuşadası, Söke ve hatta Çine Madran.. Bu kadar çok takımı profesyonel liglerde olmuş bir İlin şu an sadece Nazilli Bld.spor'la 3.lig de temsil edilmesi bizim için maalesef üzüntü verici.

'AYDIN FUTBOLUNDA LOBİ EKSİKLİĞİ VAR'

Aydın'da futbolun dip yapmasının tek nedeninin siyaset olduğunu düşünmüyorum. Siyasetçilerin görevlendirdiği insanların seçimi de bunda etkili oluyor. Aydın futbolunun lobi eksikliği var. Bakıyorsunuz bugün Türkiye'nin her yerinde mülki amirlerin çoğu Trabzonlu. Tabi böyle olunca çoğu takımlarda Trabzonlu antrenörler görüyoruz. Bir lobi eksikliğimiz göze çarpıyor. Bunun dışında maalesef Aydın'da iç çekişmelerin sonucunda Aydın futbolu dip yapmış durumda.
Lucescu'nun dediği gibi; 'Bir antrenörün en başarılı olduğu zaman, en son ki maçının sonucuna göre değerlendiriliyor.'
Futbol sonuç odaklı bir iş olduğu için bütün başarı sonuçlarla alakalı oluyor. Kimse bunda takımın ne şartlar altında ne durumda çalıştığını bilmiyor, göz önünde bulundurmuyor. Sadece sonuca bakılıyor. Sonuca bakıp yargılanan kesimiz biz antrenörler olarak.

'PARA VERİP KENDİNİ TATMİN ETMEK İSTEYEN YÖNETİMLER VAR'

Profesyonel bir takımda çalışmak istiyorum. İki üç takımla da görüşmelerimiz oldu ama sonuca ulaşamadım. Günümüz futbolunda özellikle Türkiye'de kulüpler sadece antrenör istemiyor. Aslında sadece belge istiyorlar. Yöneticiler futbolun içinde olmak istiyorlar. Bırakın artık kadro şekillendirmeyi maalesef antrenmanlara bile karışan yöneticiler var ve buna çok taviz veren antrenör arkadaşlarımız var. Para verip kendini tatmin etmek isteyen yöneticiler var. Bu kategoriye bütün kulüpleri koymak doğru olmaz ama, böyle kulüp sayıları gittikçe çoğalıyor. Bunu süper lig de dahi görebiliyoruz. Benim ilk hedefim, kendini oynadığı lig de kabul ettirebilecek bir kulüpte çalışmak. BAL liginde 2 takımı çıkarmamıza rağmen, prensiplerimiz doğrultusunda takım arıyor olmamız. Yoksa çok telefon alıyoruz, çok teklif alıyoruz. Görüşmeye gittiğimiz kulüplerin çoğu prensiplerimize aykırı olduğu için, biz de bu teklifleri reddetmek zorunda kalıyoruz. Bundan sonra ki süreçte 1: hedef takım olması, 2: prensiplerimize uyan takım olması tercihimiz olacaktır.

'TABİ Kİ OFANSİF FUTBOL AMA...'

Tabi ki ofansif futbol oynatmayı seviyorum ama günümüz futbol şartlarında ofansif yada defansif diye bir seçenek yok. Bir antrenör bir kulübe gittiğinde elinizde bir kadro oluyor. Ofansif yada defansif oynamak için takımın şartlarını, hedefini, bütçesini bilmek düşünmek gerekiyor. Bunların hepsinin sonucunda takımın oynayacağı futbol ortaya çıkıyor.

'AYDINSPOR İÇİMDE BÜYÜK UHDEDİR'

Aydın'da beğendiğim antrenörler var. Ama öz eleştiri de yapalım. Aydın'da ki antrenörlere gerektiği kadar şans verildi. Son 5-6 hatta 10 yıldır Aydınspor'dan çıkıp profesyonel takım çalıştıran, dışarıya giden benim. Aydınspor'la 5-6 kere görüşmemize rağmen bir türlü o şans bana verilmedi. Beni çağırdılar. Görüştük, anlaştık. Ama bana o şansı vermediler. Bu içimde kalmış büyük bir uhdedir. Benim dışımda, isim vermek istemiyorum ama Aydın'da antrenörlük yapan hocaların hepsine Aydınspor şans verdi. Herkes görev aldı. Aydın'da ki hocalarımız hep olumsuz şartlar altında geldiler. Ama sonuçta herkese Aydınspor bir şekilde 5 maçta olsa, 1 sezon da olsa görev verdi. Eğer burada başarı yakalayamamışsak, Aydınspor üstünden daha yukarılara, üst liglere gidememişsek burada biraz öz eleştiri yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

'GENÇTİM, ÇOK BÜYÜK HATALAR YAPTIM'

Kemerspor'da ilk profesyonel takımımı çalıştırdığımda 27 yaşımdaydım. ADÜ BESYO'da daha 2. sınıfken ben profesyonel takımda teknik direktörlük yapıyordum. Çok genç yaşta başladığım için çok büyük hatalarda yaptığımı düşünüyorum. Hatalardan ders aldık ama bazı konularda geç kaldık.
Biz Aydın antrenörleri olarak eğer istediğimiz kulüplere gidemiyorsak, önce kendimizi eleştirmemiz gerekiyor. Suçu başkasında değil, kendimizde aramamız gerekiyor. Demek ki biz de yeterli düzeyde antrenörler değiliz demek lazım. Şans geldiğinde o şansı kullanmak, değerlendirmek gerekiyor. Aydınspor benim dışımda her antrenöre fırsat verdi. O fırsatı değerlendiremeyenler düşünsün. Benim o konuda içim rahat. Aydınspor'un şu anda amatör liglerde olmasının nedenlerinden biri de Aydınlı antrenörlerdir. Kimse buna kırılmasın.

'AYDINSPOR İÇİN HEP HAZIRDIM'

Ben bu göreve hep hazırdım. Bugün bir Hatay kenti 3 tane antrenör çıkardı. Ben Tekirovaspor'da teknik direktörlük yaparken, Hatayspor maçında hocası Ahmet Taşyürek, yardımcısı da İlhan Palut'tu. Bugün 1 tane Süper lige, bir tane 1. Lige hoca çıkarttı. Aynı zamanda Bayram Toysal vardı. O da 1. lige geldi. Hatayspor 3 tane hoca çıkarttı. Gerek akademisyen olarak, gerek başarı olarak ilk çalıştırdığım takım 2. lig finali oynadı. Hatay 3 tane hoca çıkarırken, Aydınspor 1 tane hoca çıkaramıyorsa, görev verilecek hocalarında bunu düşünmesi gerekiyor.

'CUMA GÜNÜ İMZAYA GİDECEKKEN, BAŞKASIYLA ANLAŞMIŞLAR'

En son 2. Lig deyken Aydınspor'la görüşmeye gitmiştim. Cuma günü imza töreni var dediler. Sabah kalktığımda Bahaddin Güneş'le anlaştıklarını duydum. Bu beni o kadar üzmüştü ki.. Anlaşmayı bozabilirsin ama bir açıklama yaparsın. Sonra bize 'genç' dediler. Karşıma çıkan en büyük engel hep yaşımın genç olması oldu. Hep bunu bahane ettiler. Tecrübesiz dediler. Tecrübeyi başarıya değil, hep yaşa bağladılar. Ama bugün dünyanın bana göre en zor ligi olan Bundesliga'da 32-33 yaşında hocalar var. Bize vurulan genç damgasını anlamıyorum. Canımı sıkan nokta bu oluyor. Yaptığın işe değil, yaşına göre tecrübesiz diyorlar. Maalesef Aydın'da yeterince destek göremedik.
Hatay kenti hocalarına sahip çıktı. Böyle bir ayrım yapmadılar. 3 defa Aydınspor'un kapısından döndüm.

'ALTYAPILARIMIZ ÇOK KÖTÜ'

Aydın'ı süper ligde temsil eden oyuncu yok. Ortalama 450-500 oyuncu var süper ligde. Aydın'dan tek oyuncu yok. Bu durumda Aydın'da altyapılar iyi diyemeyiz. 1. ligde Aydın'dan çıkmış oyuncu var mı? Sadece Ahmet İlhan Özek var o da bizim alt yapımızdan yetişmiş bir oyuncu değil. Aydın'da alt yapı anlamında elle tutulur bir şey yok. Ne futbolcu yetişiyor, ne antrenör.. Adnan Menderes üniversitesi var orayı hiç kullanmıyoruz. Aydın spor konusunda durmuş durumda. Aydın'da durum bu kadar acınacak halde. Pandemi döneminde ilk 2 sırada ki takımları üst liglere aldılar, bakıyorsunuz bir tane Aydın takımı yok. Tesis anlamında olsun, idari anlamda olsun durum çok kötü. Herkesin elini taşın altına koyması ve gerekirse bir sempozyum olacak, bu durumların değerlendirilmesi gerekiyor artık.

'SİYAH BEYAZ OLSUN YETER'

İsimlere takılmıyorum. Aydınspor, Belediyespor veya Bulvarspor olsun. Bu şehrin artık profesyonel liglerde takımının olması lazım. Bu şehir siyah beyaz renkleri sahiplenmiş durumda. Zeytinin siyahı, pamuğun beyazı. Adının ne olduğunun hiç önemi yok. Bu tartışmaları yapanları da anlamıyorum. Sanki çok takımımız varda üst liglerde böyle tartışmalar çıkıyor. Bizim öncelikle bir takım çıkarmamız gerekiyor.
Ben Bingölspor'un antrenörüyken yanımda 11 tane Aydınlı götürdüm. 3 antrenör, 8 oyuncu aldım. Değerlerimize sahip çıkalım.
Siyasi bakış açısı gözetmeksizin bir tane takımımıza sahip çıkmamız gerekiyor.

'DİSİPLİN OLMAZSA OLMAZ'

İstediğiniz kadar yetenekli olsun oyuncu. Disiplin olmazsa çalışılmaz oyuncuyla. Biz prensiplerimiz olduğu için her takımla anlaşamıyoruz. Bunları da söyledi:
- En büyük pişmanlığım ligin başlamasına 1 hafta kala Sökespor'a imza atmış olmam. Doğru yer yanlış zamandı. Sökespor camiasında çalıştığım için mutluyum ama o zaman gitmemeliydim.
- En büyük hayalim bir Aydın takımıyla Adnan Menderes stadında kupa kaldırmak
- Aydın'da iç çekişmeler var
- Para verip kendini tatmin eden yöneticiler var
- Aydın'da lobi eksikliği var
- Aydınspor benim dışımda tüm antrenörlere şans verdi


Ferhatoğlu ile soru- cevap:

Çalıştığınız en iyi antrenör: Antrenörlüğe Kamber Altıntaş sayesinde başladım. Yeri ayrı. Diğeri Murat Gürkan Zora
Birlikte oynadığın en iyi oyuncu: İbrahim Özder
Olmazsa olmazın: Futbol
İdolün antrenör: Fatih Terim - Klopp
Ofans mı Defans mı?: Ofans
En beğendiğin mevki: Kalecilik