Türkiye’nin önde gelen pamuk üretim merkezlerinden birisi olan Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Aydın Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nde Başkan Tolga Önal, pamuk sezonu ile ilgili açıklama yaptı.
Kooperatif olarak bu yıl 17 milyon kilogram pamuk alımı yaptıklarını belirten Önal, “Geçen yıl 14,5 milyon kilogram pamuk alımı gerçekleştirmiştik. Bu yıl iyi bir alım yaptık. Sorumluluk sahamız olan Efeler’de pamuk verimi iyiydi. Aşırı kuraklık olmasına rağmen verim anlamında sıkıntı yaşanmadı. Ancak fiyatlar üreticimizi memnun etmedi. Maliyetler yüksek, fiyatlar düşük kaldı. Stratejik bir ürün olan pamuğun üretiminin devam edebilmesi için fiyatların üreticiyi tatmin etmesi gerekiyor” dedi.
“KURAKLIK ARTIYOR, KEMER BARAJI PROJESİ HAYATA GEÇMELİ”
Kuraklık konusunda her geçen yıl daha kötü bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Önal, Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Önal, bu projenin Aydın tarımı için hayati bir önem taşıdığını dile getirdi.
FİYATLARDA DENGESİZLİK ÜRETİCİYİ ZORLUYOR
Pamuk fiyatlarındaki dalgalanmanın üreticiyi zorladığını ifade eden Önal, “Pamuk fiyatı sezona 25-26 lira ile başladı, sezon ortasında ve sonunda ise 23-24 liraya kadar düştü. Üretici tam ürününü sattığında fiyat yükseliyor, bu durum üreticimize fayda sağlamıyor” şeklinde konuştu.
Kooperatif olarak üreticilere destek sağladıklarını belirten Önal, “Bu yıl hesap kesme oranımız yüzde 65. Ortaklarımızın yüzde 65’i pamuğunu doğrudan sattı, yüzde 35’i ise fiyatların artacağı beklentisiyle ürününü emanette bekletiyor. Tariş olarak ortaklarımızın getirdiği ürünleri mağdur etmeden alıyoruz ve zor şartlar altında üretim yapan ortaklarımıza elimizden gelen desteği sunmaya çalışıyoruz” dedi.