Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Uygulama Tebliği’nde 21 Eylül 2024 tarihinde önemli bir değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan bu değişiklikle, trafiğe kayıtlı tüm araçların 1 Temmuz 2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sistemine kaydını yaptırması zorunlu hale getirildi. Araç sahiplerinin, belirlenen süre zarfında TTB kaydını yaptırmaları gerektiği vurgulandı.

I M G 20241128 W A0017

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla hayata geçirildi. Sistem, akaryakıt istasyonlarındaki pompalarla entegre olarak, taşıt plaka bilgilerinin elle girilmesini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlıyor. Bu sayede, akaryakıt tüketimi daha şeffaf hale gelecek ve denetimler daha etkin yapılabilecek. Uygulama, başlangıçta yalnızca ticari amaçla kullanılan araçlar için zorunlu olacak ve ilerleyen süreçte diğer araçlar için de yaygınlaştırılacak.

Kiralanan araçlar, şirket araçları ya da toplu taşıma araçları gibi ticari faaliyette bulunan araçların 31 Aralık 2024 tarihine kadar UTTS’ye giriş yaptırması gerekecek. 

I M G 20241128 W A0019-1

TÜM ARAÇLAR İÇİN GEÇERLİ OLACAK 

Nazilli’de araçların Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sistemine kaydolması için gerekli cihazların montajını yapan tek yetkili firma olan Kaykallar Otogaz’ın sahibi Günday Kaykal, yeni sistemle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kaykal, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon araç bulunduğunu ve ilk etapta ticari amaçla kullanılan yaklaşık 8 milyon aracın bu sisteme dahil edileceğini belirtti. İkinci aşamada ise tüm araçların TTB sistemine kaydolmasının zorunlu hale geleceğini ifade etti.

Kaykal, sistemin yalnızca trafik denetimlerinin iyileştirilmesi değil, aynı zamanda cari açığın kapatılmasına da katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı. Sisteme katılmayan araç sahiplerinin, yakıt giderlerini vergi beyannamelerinde gider olarak gösteremeyeceğini belirten Kaykal, “Araç seçimi yok, motosiklet de olsa, taksi de olsa yakıtını gider olarak kullanan tüm araçların TTB sistemine kaydolması zorunlu,” dedi.

Doğa harikası Koçak Kanyonu tabiat parkı olsun Doğa harikası Koçak Kanyonu tabiat parkı olsun

I M G 20241128 W A0018-2

BAŞVURU SÜRECİNDE DE DESTEK VERİLİYOR

TTB sistemi ve montaj işlemi ile ilgili de konuşan Kaykal, “Araç sahipleri bize gelmeden önce ruhsat bilgilerini, vergi bilgilerini, mail orderlarını darphanenin sitesinden kayıt altına alıp başvuru yapıyor, 1810 TL+ KDV olacak şekilde 2 bin 172 TL yatırıyorlar, oradan kod geliyor. Kodla birlikte buraya geliyorlar, biz cihazı takıyoruz. Cihazı taktıktan sonra kod ve plakayı eşleştiriyoruz. Daha sonra istediği akaryakıt istasyonundan yakıt tanıma pompasından almak şartıyla yakıtını alıyor. Randevusunu alamayanlara da buradan yardımcı oluyoruz. Mail adresi, vergi levhası ve ruhsat bilgisiyle gelen vatandaşların başvurusunu buradan yapıyoruz.” diye konuştu.

I M G 20241128 W A0015

YOĞUNLUK YAŞANACAK

Yılın sonuna doğru bu işlemin yapılması için yoğunluk yaşanacağını belirterek araç sahiplerine uyarılarda bulunan Günday Kaykal, “Süreç kısa, zorunlu hale getirilmesi de yeni. Bu nedenle henüz herkes bilmiyor. Sürecin uzatılmasını umuyoruz ama uzatılmayacağı yönünde duyum alıyoruz. Yılın sonuna doğru yoğunluk daha da artacak. Bu nedenle araç sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için randevularını erkenden alıp cihazlarını taktırmasını tavsiye ediyoruz. Şu anda bize gelenler oluyor ama başvuru sürecinde yaşanan yoğunluk nedeniyle montaj işlemi henüz yavaş ilerliyor. Montaj işlemi 15 dakika kadar sürüyor. Kısa bir işlem. Şu an için montaj işlemi yapan sadece biz varız. Ama sadece bizim altından kalkabileceğimiz bir iş değil. Önümüzdeki günlerde bu sayı illa ki artacaktır.” dedi.

I M G 20241128 W A0016

Muhabir: M.NAZLI ALTINAYAR