Geçenlerde bir arkadaşımla sohbet ediyorduk. Sordu: “Siz komünistler cumhuriyete karşı mısınız, yıkmak mı istiyorsunuz onu?”
Şöyle cevapladım...
Komünistler cumhuriyetçidir.
Tarihte monarşilerin, yani kralların, padişahların devrilmesi insanlık için büyük zaferlerdir. Bu nedenle, monarşilerin yerini alan cumhuriyetlere saygıyla yaklaşır komünistler. Monarşilerde egemenliğin kaynağı tanrı iken cumhuriyetlerde halk-millet olmuştur bu. İnsanlığın aydınlanmasında dev bir adım, tarihsel bir ilerleme vardır ortada.
1792’de Fransa’da Kral 16. Louis’in devrilip yerine cumhuriyetin gelmesi son derece değerlidir. Bu büyük olay, dünyadaki kralların uykusunu kaçırmıştır.
Ya Türkiye Cumhuriyeti?
1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılıp 29 Ekim 1923’de cumhuriyetin ilan edilmesi bizim topraklarda ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Saltanat yanlılarını, iktidarlarını gökyüzünden devşirenleri hiç memnun etmemiştir bu. Tarih boyunca diş bilemişlerdir cumhuriyete.
Peki, komünistler cumhuriyet rejimlerine hiç eleştiri yöneltmezler mi?
Komünistler cumhuriyet rejiminin sınıfsal karakterine bakarlar. Başka bir anlatımla, cumhuriyet rejiminde hangi sınıfsal güçlerin egemen olduğu, komünistlerin yaklaşımını belirler. Eğer ki, kurulan cumhuriyet rejiminde mülk sahibi sınıflar, yani büyük toprak sahipleri ile ticaret ve sanayi burjuvazisi hâkim sınıfsa komünistlere göre burjuva karakterli bir cumhuriyet vardır karşımızda.
İşte, komünistler burjuva cumhuriyetine eleştiri yöneltirler. Eleştiri cumhuriyete değildir, cumhuriyetin burjuva karakterinedir. Komünistler cumhuriyetin emekçi karakterli olmasını hedeflerler. İsterler ki, mülksüz sınıflar, yani işçi sınıfı ve diğer emekçi tabakalar egemen sınıf olsun cumhuriyet rejiminde.
Burjuva Cumhuriyetine, saltanat heveslileri ile komünistlerin eleştirileri taban tabana zıttır. Saltanatçıların eleştirileri geriden ve yıkıcı iken, komünistlerin eleştirileri ileriden ve geliştiricidir.
Komünistler cumhuriyete karşı değildir yani. Cumhuriyetin tapusunun zengin sınıflarda olmasına karşıdır.
Komünistlerin yıkmak istedikleri cumhuriyet değildir; sömürüye ve eşitsizliğe dayanan kapitalist cumhuriyettir.
Emeğin sömürülmediği, halkların kardeşçe ve eşit yaşadığı, emperyalizmden tam bağımsız, gericiliğin kökünün kurutulduğu bir cumhuriyet ister komünistler.
Sosyalist Cumhuriyet!