Eskiden her şeyin bir ortası ve bir de normali vardı. Azı da vardı çoğu da ama mutlaka ortası olurdu. Şimdilerde birçok şeyi uçlarda yaşar hale geldik. Üstelik tüm bunlar normal olmadıkları halde normalmiş gibi dayatılırken hepimiz derin bir uykudayız. Ben sokakta bir kadın ve bir erkeğin öpüştüğünü görmekten rahatsız değilim. Bilakis normal ölçülerde kalabildikleri sürece ve ortalıkta çoluk çocukta yoksa öpüşen bir çifti görmekten mutlu bile olurum. Ancak bu kişiler iki yetişkin insan olduğu sürece... 13 yaşında bir kız/erkek çocuğunu 23 Nisan Parkı'nın ağaçları altında gizlenmiş öpüşürken görmekten mutlu değilim. Anne babaları kandırmak kolay da anne babasını kandırmak istemeyecek çocuklar yetiştirmek o kadar da kolay değil. Bunun için emek vermek, bir ebeveynin en kutsal görevi.
Bir kadın ya da erkeğin 15 yaşında cinsel yaşamla tanışması, 20 yaşında tanışması arasındaki en önemli fark bilinç farklılığıdır. Henüz kendi kararlarını kendisi alabilecek kadar büyümemiş hiçbir bilincin cinsellikle tanışmaması gerekir. Cinsellik; yemek, içmek ve uyumak gibi insani bir eylemdir. Ancak gerekli önlemleri ve hastalıklardan korunmanın nasıl mümkün olacağından habersiz çocukların bu çürümeden ailesi aracılığıyla korunması gerekiyor. Cinselliğin hangi yaşta ve hangi şartlarda yaşanırsa suç olmayacağı, hangi yaşta fiziksel ve ruhsal zararların söz konusu olmayacağı biz anne ve babalar tarafından en ince ayrıntısına kadar bir kereye mahsus kalmayacak şekilde sık sık anlatılmalı.
Her şeyin farkında olduğumuzu sanarak yaşıyoruz. Ancak öyle gerçekler var ki kan donduruyor. 13 yaşındaki kız ve erkek çocukları annesi babası işteyken okuldan eve geliyor. Annesini ya da babasını arıyor. "Okuldan geldim yemeğimi yedim şimdi biraz dinleneceğim" diyor.
Aslında bunu söylerken bile evde yalnız değil. Okul çıkışı kız arkadaşıyla ya da erkek arkadaşıyla birlikte eve gelip ilk cinsel deneyimlerini yaşıyorlar. Neden birlikte keyifli bir film izlemek, sohbet etmek varken daha o yaşta sevişmeye çalışıyorlar. Çünkü sınırsızca kullandıkları sosyal medya ve video programları sayesinde üstelik sokakta da sıklıkla karşılaşabildikleri çıplaklık nedeniyle ortada gizem diye bir şey bırakmadık. O yaşta merak etmeleri gerekenden çok daha fazlasını merak ediyorlar. Sürekli gözlerinin önünde olan şeyi bir an önce yaşamak istiyorlar. Elbette her çocuk için bunları söyleyecek değilim. Ancak sayıları hiç de az değil.
Çocuklarımıza normalin ne olduğunu anlatmak zorundayız. Ertelemeden yapmalıyız bazı şeyleri. Çocuklar tecrübe ettikten sonra akıllanırsak ailece büyük bedeller ödemek zorunda kalabiliriz.
Bugün bu ülkede kızın kendi rızası olsa bile 18 yaş altı bir kızla beraber olduğu için ıslah evine gönderilen 18 yaş altı erkek çocukları olduğunu bilmelisiniz. Çocuğunuzu üniversite sınavına hazırlarken, tek derdiniz sınav olmasın. Çünkü belki de çocuklarınızın tek derdi sizin sandığınız gibi sınavı kazanmak olmayabilir. Tüm dertlerine ortak olabilmelisiniz. Böyle bir hata yapmaları onları kötü çocuklar yapmaz. Ancak arkadaş ortamlarındaki zorbalıklar, aşağılamalar... asla yapmaz dediğimiz hataların içine düşmelerine neden oluyor. Arkadaşın arkadaşına "Sen bu yaşa geldin hala yapmadın mı Kanka? Ben kaç tane kızla yaptım" diyerek onların tabirleriyle birbirlerini gaza getirmeleri, tahrik ve teşvik etmeleri tüm hayatlarına mâl olacak hatalara neden olabiliyor. Son yıllarda ilk cinsel deneyim yaşama yaşının git gide küçük yaşlara inmesine neden olan çok fazla sebeple birlikte yaşıyoruz.
(Facebookta 11-12-13-14-15 Yaş Sevgili Bulma Grubu) adında gruplar olduğunu hiç fark etmiş miydiniz? Tam olarak parantez içine yazdığım isimlerle kurulmuş onlarca grup var. Bu gruplara üye olan binlerce çocuğumuz var. Kız çocuklarınızı bu tip gruplardan koruyun. Erkek çocuklarınızı iki kere koruyun. Kızlara iki kere anlatıyorsanız. Erkek çocuklarınıza beş kere on kere anlatın. Kız arkadaşının rızası olsa bile hatta o istemiş olsa bile kanun der ki;
"Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." Kız çocuğunun yaşı 15’den küçük ise tecavüze uğramış kabul edilir. Ben bu tip hatalar yapan çocuklara kızamıyorum. Adı üstünde zaten çocuk, üstelik bir de hayatın hemen hemen her alanında normalin bizden çalınıp rafların en gerisine itilmesiyle hayatımızda çok fazla şey değişti. Çıplaklık ve cinselliğin iki farklı konu olduğunu bilsem de ikisinin de abartılış şeklinin birbiriyle bağlantılı olduğu gözden kaçırmamak lazım.
Kimsenin zevkleriyle ilgili konuşmak kimsenin haddi olamaz ancak, iç çamaşırından hallice büstüyer ve şortlarla sokakta, kafede, markette dolaşan kadınların kafasındaki şıklık mı? Yoksa bir çeşit özgürlük çığlığı mı? Bunun ayrımını doğru yapmak lazım. Bu çıplaklığın yetişkin erkekleri tahrik edip etmemesi umurumda bile değil. Ancak çocuk sayılacak gençlerde, sapmalara neden oluşu fazlasıyla umurumda.
Gencecik kız çocukları mağazalarda gördükleri o minicik şortları alıp giymek istiyor. Bazısı ailesi izin vermediği için gizli gizli giyiyor. Arkadaşı gibi giyinmek istiyor. Bazen özeniyor, bazen de içine dahil olduğu ortamın şartlarına ayak uydurmak zorunda kalıyor. Ailesinden gizli o kıyafetleri satın alıyor. Dışarı çıkmadan önce normal olanı. Asansöre girince de anormal olanı giyiyor. Geçen yaz Zafer Mahallesindeki bir apartmana başsağlığı ziyareti için gittiğimde asansör kapısı önünde karşılaştığım tam olarak böyle bir tabloydu da oradan biliyorum.
Gerçi bu çocuklar; 'bu şort çok kısaymış biraz daha uzun alayım" dese bile mağazalarda normal ölçülerde yazlık kadın kıyafeti bulabilmek kılı kırk yarmakla aynı olduğu için yalnız gençler değil, hepimiz normalini kolayca bulup alamaz olduk.
Aynı mağaza içerisinde kocama şort alıyorum diz hizasında kendime almaya çalışıyorum şort mu kilot mu belli değil. Burada bilinçli yapılan bir hareket olduğunu, toplumun öz değerlerini yitirip yozlaştırılmaya çalışıldığı yeterince açık. Herkes istediği ölçüde şort giysin ancak poposunu içine sığdırabileceği ölçülerde giysin.
Belki bakış açıma kızacaksınız ya da onca dert arasından kafayı buna mı taktın diyeceksiniz. Yine de sormak istiyorum. Uzun çarşıda yürüyen bir kadının kalçasının dört de birinin seyre açık olması giyim zevkini özgürce yaşama şekli midir? Amaç kadın ve erkeği birbirine eşitlemekse eğer ben kalçasının dörtte birini açıkta bırakarak gezen bir erkekle henüz karşılaşmadım. Bu bir özgürlükse benim daha 9 yaşında olan çocuğumu kalça ve göğüslerin sokakta açılmaması gerektiği bilinciyle yetiştirmek istiyor oluşum da özgürlük. Ben mini eteklere ve şortlara karşı değilim. Ancak istismardan ve çocuk yaşta cinselliğe adım atmasından korumak için verdiğimiz çaba sokakta genç bir kadının poposunu seyrederek yürümek zorunda kalan her çocuğun aklını karıştırır. Normali kaybettik derken tam olarak şunu kast ediyorum. Bazı aileler daha 7-8 yaşında olan kız çocuklarının başını örtüyor. Hepsini omuzlarından tutup sarsmak istiyorum. Çünkü bu manyaklık. Aynı manyaklık yıllarca Üniversitelere türbanla girmek isteyen kız öğrencilerine izin verilmeyerek de yapıldı. Okumuş kendini bilimle yoğurmuş bir insanın türbanına karışamazsın. Türbanı siyasi bir simge sanmaya devam ettiğimiz sürece siyaseten kullanılmaya açık hale getiriyoruz. Aynı zamanda 7 yaşındaki kızında başını kapatılamaz. Normal olmak hem zor değil. Hem de bizi barıştıracak olan tek çözüm. Sokakta üstünde şalvar başında sarıl yüzünde bir karış sakalla gezen adamlar görmekte normal değil. Hem inandıklarına sıkı sıkıya bağlı hem de başkalarının haklarına saygılı olmalıyız. O başkası kendi doğurduğumuz çocuk olsa bile...
Çıplaklık ve açıklık aynı şey değil. Neden o kıyafetler 10 cm daha uzun olmasın. 10 cm daha uzun olsa kimse sıcaktan bayılmaz diye düşünüyorum. Çıplaklık ile ahlakı kesinlikle bağdaştırıyor değilim. Ahlak tamamen kişilikte, yaşanan hayatta ve vicdandadır. Üzerinize ne giydiğiniz ahlak anlayışınızı resmetmez. Ancak kimseyi görsel, fiziksel ve sözel şekilde tahrik etmeden yaşamak ahlaklı yaşamanın kıstaslarındandır. Toplum +18’den ibaret değil. İçinde yaşadığınız bu toplumda çocuklarda var. 11-12 yaşına geldiklerinde yavaş yavaş aileye olan bağımlılıkları azalıyor ve sokağa tek başına ya da arkadaşlarıyla çıkıyor. Sarığınızı, sakalınızı, çarşafınızı, poponuzu, memenizi çekin şu çocukların gözünün önünden.