Tüm Türkiye'de olduğu gibi Aydın'da da odalarda genel kurul heyecanı yaşanıyor.
İlimizde 82 oda ve odaların bağlı bulunduğu bir birlik var. Her hafta 2-3 odada seçim yapılıyor. Şimdiye kadar odaların yarısından fazlasında genel kurul gerçekleştirildi. Mevcut başkanlardan değişen de var, yoluna üyelerinin teveccühü ile devam eden de.
*****
28 Şubat'ta da Germencik Esnaf ve Sanatkarlar Odası, genel kurulunu yapacak. Bu ilçemiz ise neredeyse 1,5 yıl önceden genel kurul havasına girdi. Çünkü mevcut Başkan Ayhan Oğuz, 2003 yılından beri yürüttüğü göreve yeniden talip olmayacağını çok önceden ilan etti. 19 yıllık başkanın görevi bırakacağını duyan esnaf ve sanatkarlardan bir kısmı kendisini başkan adaylığı için hazırlamaya başladı. Sağda solda ‘Ben aday olmayı düşünüyorum, acaba nasıl olur?’ diyerek, kamuoyu araştırması yaptı.
*****
İlk başlarda kamuoyunda 7 esnafın başkan adaylığı konuşuldu. Ancak bu sayı zamanla 6’ya kadar geriledi. Daha önce adaylığını açıklayan genç esnaf Ali Küçük, işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek adaylıktan çekildi. Elektrikçilik yapan Küçük’ün çekilmesi ile birlikte geriye sadece 5 başkan adayı kaldı.
*****
Başkan adaylarından, adaylığını ilan eden ilk isim ise mevcut yönetimden kaporta ustası Bilgin Balat oldu. Balat’ın ardından berber Ali Baz, Muhtar Ahmet Çıray, marangoz Tayfun Kel ve inşaat malzemesi satış işi yapan Rafet Eraslan adaylığını açıkladı. Yaklaşık 900 esnafın bulunduğu ilçede dile kolay toplam 5 aday. Seçim çalışmaları geçen yıl ocak ayında başladı ve halen devam ediyor.
*****
Esnaflar neredeyse her gün iş yerlerinde bir adayı ağırlar hale geldi. Kendisine adaylardan sadece selam veren de var, her zaman ‘senin yanında olacağız’ diyen de, sorun ve taleplerini ciddi ciddi dinleyen de var, projelerini anlatan da hatta göstermelik fotoğraf çekilen de var. Seçim süreci de olsa esnaf belki de ilk defa bu kadar kıymete bindi. Değer görmekten mutlu olan esnafın yanı sıra geçim derdine düşen esnaf da vardı. Seçim bir an önce geçse de biz de işimize odaklansak diyenlerin olduğunu da duyar gibiyim. Çünkü kolay değil, ekonomi kötü, salgın var, bir de üstüne tuz biber olan seçim.
*****
Başta da dediğim gibi seçim önümüzdeki hafta pazartesi günü olacak. Bence başkan adaylarından kimin seçileceğinin pek bir önemi yok. Gördüğüm o ki hepsi birbirinden heyecanlı, esnafa hizmet için tatlı bir seçim yarışı içindeler. Yoğun tempoda çalışan adaylar karşısında esnaf, sandıkta kararını verecek. Kendisini yönetmeye kimi layık görüyorsa onu göreve getirecek. Umarım kazanan esnaf olur. Seçim sürecinde yoğun ilgi görmeye alışan esnaf, inşallah seçimin hemen ardından unutulmaz, açıklanan projeler de havada kalmaz.