Değerli Dostlar, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) girişimiyle, her yıl 9 Şubat, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak anılıyor.
Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş, dolayısıyla bu alışkanlığın terk edilmesi çağrısında bulundu.
Erbaş, Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Sigara kullanımı nedeniyle dünyamızda her yıl 7 milyon insan doğrudan, 1,2 milyon insan ise pasif içici olması sebebiyle hayatını kaybediyor. Sevdiklerimiz ve sağlığımız için Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle yeni bir başlangıç yapalım, dinen haram olan sigarayı bırakalım." ifadelerini kullandı.
Erbaş sigaranın "haram" olduğuna dair ilk konuşmasını 2019 yılında din görevlileriyle bir araya geldiği konferansta yapmış ve "Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız" demişti.
Sigaranın faydası var mıdır? Bir tane faydasını söylemek mümkün değildir. Sigara ile ilgili bir hatıramı sizlerle paylaşmak istiyorum:
2002 yılında Kütahya İl Müftülüğü’ne Kur’an Kursları Müdürü olarak atandım. Cuma günleri de Kütahya Camilerini geziyor, vaaz ve hutbe hizmetlerinde bulunuyordum.
Bir Cuma günü rahatsızlığım nedeniyle, Cuma namazını kılmak için Kütahya İl Müftülüğüne yakın olan Laleli Camii’ne gittim. Adını sonradan öğrendiğim Laleli Camii İmam Hatibi Abdullah Tetik, hocamız hutbe için minberde…
Hutbenin Arapça dua bölümü bittikten sonra cemaate dönerek;
“Muhterem Müslümanlar!
Şimdi size okuyacağım hutbe, bana tam altı ay önce verildi. Ama ben utancımdan bu hutbeyi size okuyamadım. Bu hutbe geldikten sonra, okuyacağım hutbenin önce şahsımda yaşanması gerektiğini düşündüm. Bırakamam, vazgeçemem diyenlere siz bakmayın. Ben bırakmayı başardım ve bu illetten kurtuldum. Ve şimdi alnım ak, başım dik sizin karşınızdayım” dedi.
Ondan sonra Muhterem Müslümanlar!
Altı ay önce gönderilen hutbeyi şimdi gönül rahatlığıyla sizlere okuyorum dedi. “Hutbemizin konusu: Sigaranın Zararları”
Çok güzel bir giriş ve tesirli hitabetiyle, hutbeyi okudu. Hutbe esnasında, düşündüm ve anladım ki, bir imam, bir din görevlisi yapmadığı şeyleri söylememeli, önce kendi nefsinde yaşamalı, ondan sonra yapılmasını söylemelidir.
Namazdan sonra Abdullah Tetik Hoca Efendiyi tebrik ettim. Bu hatırayı da, sizlerle paylaşmak istedim.
Bugün günlerden Cuma. Mü’minlerin bayramı. Belki de bu yazıyı okuyanlar içinde sigara içenler varsa, umarım bu hatıra onları sigara içmekten alıkoyar. Sigara için bir baba mesela çocuğunun sigara içmesini istemez. Sigara içerken, çocuğuna “sigara içme, sigara kötüdür” demesi nasıl fayda etmezse, insanın yaşadığını söylemesi lazım. Yapmadığı şeyleri söylememesi lazım.
Zaten şimdi sigara paketlerinde de bu illetin zararları anlatılıyor:
İşte bazıları: “Sigara içmek öldürür. Sigara içenler genç yaşta ölür. Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın”.
Evet sigara paketlerinin üzerinde büyük harflerle bunlar yazıyor. Şu an sigaraların markalarını bile küçük harflerle yazıyorlar.
Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş Hocamız, insan sağlığına bir tane bile faydası olmayan, tamamen insanın hayatını, sağlığını bozan sigaranın artık haram derecesinde olduğunu ifade etmesini önemsiyorum. İnsan sağlığını tehdit eden bu sigara illetine yakalanan insanımızın bu durumdan kurtulmasını nasip etsin. Cuma’nın rahmeti, bereketi ve selamı hepinizin üzerine olsun.