24 saat içinde belli bir (sirkadiyen) ritmimiz var. Bu ritim genel olarak bozulmaz. Bu ritim için her sabah yeniden enerji ile dolarız. Bunun içinde en önemlisi rahat bir uyku gerekli. Rahat uykuyu da bugünlerde en çok etkileyen şeylerden biri dijital araçlar. Kullanmamak değil ama uyku düzenine dikkat etmek. Yatmadan iki saat önce bırakılmalı ki o melatonin hormonu salgılansın. Gençlerin saat 21.00 ve 22.00 de kapatması gerek. Mavi ışık kafein gibidir, uykuyu olumsuz etkiler. Mavi ışık filtreleri de kullanılabilir. Gündüz vakti belli saatlerde kullansınlar.
Dijital diyet, bu araçları normal kullanıyorsanız gerek yok. Bilişsel olarak çok dağıldığınızı, yorulduğunuzu düşünüyorsanız ya da çocuğunuzu aynı şekilde fark ediyorsanız. Çok fazla sosyal medya platformundaysanız bunları azaltmak gereklidir. Birkaç ay bire indirmek iyi olur.
Çocuğunuzla bu konuda zorluklar yaşıyorsanız, bu durumlarda çocukla ebeveyn arasında bir protokol oluşturulması gerekiyor. O zaman çok büyük problemlere dönüşmüyor. Başlangıçta birlikte oluşturulmalı.
“PROTOKOL NASIL OLUŞTURULUYOR”
Kuralların birlikte konulduğu bir toplantı. Ne kadar oynayacak? Gün planlaması yapmak. Ya da gün içinde saat planlaması. Başlangıç ve bitiş saatleri çok net olmalı, belirsizlik olmamalı. Eğer çocuk konuşulan saatten çok fazla internette kalıyorsa, iradesini kontrol edemiyorsa toplantıda yeniden gündeme getirilmeli. “Kızım, oğlum geçen hafta konuşmuştuk, böyle konuşmamıştık. Eğer kendini kontrol etmekte zorlanıyorsan istersen bilgisayarı kaldıralım. Yok, eğer yapabileceğini düşünüyorsan istersen bir hafta daha dene kendini ayarlamaya çalış. Aksi takdirde bu senin öğrenme sürecini olumsuz etkilediğinden bunu kaldırmak zorunda kalacağım. Ama kaldırmak istemiyorum çünkü bu senin aynı zamanda oynayıp rahatladığın bir yer. Seni anlıyorum. Ama sen bunu yönetebilirsin ben de sana yardımcı olacağım.” Diyerek bir kullanma protokolü oluşturmak. Bu irade eğitimini bir hafta sürdürmekte fayda var. Israrlı takipçilik ile kendini kontrol edebilir duruma gelirler. Dijital araçlar ve internet bir amaç olarak değil araç olarak kullanıldığında hayatımızı kolaylaştırır. Sorun değil aslında bir fırsattır, sadece doğru şekilde kullanabilmek önemlidir.