Dijital araçlardan vazgeçemiyoruz. Öngörüler vazgeçilmezimiz olacağı yönünde. Eğitim alanında da aynı şekilde, eğitim bilimleri ile ilgili araştırmalarda bunu gösteriyor. Mesela araba gibi düşünün, nasıl arabayı bırakacağım at arabasına binmek istiyorum diyemiyorsak aynı şekilde. Araba kullanmanın kuralları var. Belli sınırları var ona göre kullanıyoruz. Dijital araç kullanmak da öyle. Belli güvenlik önlemlerini alır, kemerinizi takarsanız, hız yapmazsanız zarar görmezsiniz.
Biz kendi habitatımızda büyüdük. Bu kadar uyaran yoktu etrafımızda. Her nesil kendi döneminin getirdiği zorluklarla başa çıkmak durumunda kalıyor. Şimdiki nesil için çok fazla uyaran var.

“ÜÇ MİLYON NÖRONAL BAĞLANTI KURULUYOR”

Ruhsal olgunlukları oluşmadan bilgi bombardımanına tutuluyorlar.

İnternet kullanımına olumlu destek, bilinçli ebeveynlik gerektiriyor. Tamamen kopmak gibi bir şey yok. Ebeveynlerin en önemli bilmesi gereken nokta yasaklardan ziyade nasıl kullanacağını bilmek. Bu konularla ilgili yapılan boylamsal araştırmalar var. Bu araştırmalarda bir çocuk ilk üç yaşta saniyede 3 milyon nöronal bağlantı kullanıyor. En hızlı nöron çalışmasının olduğu zamanlar. İlk üç yıl çok değerli. İlk üç yıl televizyon da dâhil uzak tutmak. İleri ki yaşlardaki soyut düşünme becerilerini etkilediği, ön ergenlik döneminde, depresyon, kaygı gibi durumlara etki ettiği söyleniyor. Fakat hiç izletmemek değil. Ebeveyn ile birlikte yapması zira o zaman bir sosyal iletişime geçecek. Bebeklerin, bağlanma döneminde bir ötekinin tepkisine ihtiyacı vardır. Dijital araçlarda hareket var fakat tepki yok.

“NORMALİNİ YAKALAMAYA ÇALIŞMAK GEREKİYOR”

Dört yaş için araştırmalarda ise soyut düşünme becerilerini etkilemiyor. Kazan kaybet oyunlarından ziyade problem çözebileceği oyunlar, çocuklara yönelik programlar tercih edilmeli. Araştırmalar görsel (uzamsal) zekâyı olumlu yönde etkilediğini söylüyor. Korkuyla değil, korkuyla da yaşanmaz onunla nasıl başa çıkılabileceğini bilmek gerek. Sakın oynamayın değil. Size göre oyunlar ve şu kadar saat. Bunun normalini yakalamaya çalışmak gerekiyor. Bu konuyla ilgili ebeveynlerin nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiğini gelecek haftaki yazımda anlatacağım.