Merkez bankası tarafından faiz 200 baz puan düşürülmesi, dolar artışına neden oldu. Dolar artış girdi maliyetlerin artmasına sebep oldu. Dolaysıyla enflasyon artmış oldu. Yani alım gücü zayıfladı. Faizin nas olduğu ifade edildi. Evet faiz nasdır. Kim ister yüksek faizden borçlanmayı gitmeyi. Ekonomik denklemin diğer öğeleri faiz indiriminden olumsuz etkilenmiyorsa, faizi mümkünse 0 yapalım. Kimsenin bir itirazı olmaz. Ama düşürülen faiz ekonominin diğer parametrelerini olumsuz etkiliyorsa, faiz indirimi konusunda itidalli olmak gerekir. Söz konusu olan yurtiçi faizlerdir. Yani kurumlar ve kişiler arasındaki para alışverişinden kaynaklı faiz oranıdır. Eğer bir kişi borç para alıp vermiyorsa kendisini faizden korumuş olur. Ama faizi olması gerekenden fazla düşürürseniz, ve bu enflasyona neden olursa bu durumda borç para alıp vermeyen kişileri de dolaylı olarak faizin sonuçlarına dahil etmiş olursunuz. Yani faizin dolaylı sonuçlar tüm halkımıza sirayet etmiş olur. Ayrıca kişiler ve kurumlardan bağımsız olan, ve etkisi tüm halkımıza ilgilendiren dış borç faiz oran üzerinde durmak gerekir. Çünkü ülkemizin dış borçlanma faiz oranı, diğer ülkelere göre oldukça yüksektir. Bana göre dış borç faiz oranı nas olarak, iç borç faiz oranından daha önceliklidir. Çünkü yapılan dış borçlanma direkt olarak halkımızın tamamını ilgilendirmektedir. Hükümetimizin öncelikli olarak dış borç faiz oranını nas olarak görmesi gerekir. Çünkü dış borç faizinin nas olarak vebali daha büyüktür. Eğer hükümetimiz dış borç faiz oranını düşürürse, zaten iç piyasalardaki faiz oran kendiliğinden düşer.
Peki dış borçlanma faiz oran nasıl düşer. bunun için, • Mevcut dış borç ödemelerinin yapılandırmaya ihtiyaç duyulmadan ödenebiliyor olması,
• Merkez bankasının dış borçlanmada teminat konusunda rezervlerinin güçlü olması
• Cari açığın olmaması
• Siyasi istikrar
• Bağımsız kurum sayısının fazla olması-bu bir demokrasi kriteridir. Yani bir ülkede ne kadar bağımsız kurum varsa, demokrasi de o kadar ileridir. Tersi de doğrudur. Bir ülkedeki bağımsız kurum sayısı ne kadar az ise demokrasi de o kadar azdır…vs Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti’nin Denizli’de miting havasında bir toplantısı oldu. Katılım oldukça fazlaydı. Her ne kadar İYİ Partinin oy oranı 20’ nin üzerinde de olsa, bence İYİ Parti bu tür mitingleri, pandemi ortamında olmamızdan dolay yapmamalıdır. Aksi takdirde AKP’nin yaptığı kongreleri eleştirmenin çelişkisi yaşanmış olur. Bu da milletimizde coşkulu bir karşılık bulan İyi Partiye zarar verir. Bu tür toplantılar, mitingler ancak sembolik olarak yapılabilir.