Yusuf Suresi, sureler içinde en güzel kıssanın anlatıldığı suredir. Kur’an-ı Kerim’in 12. Suresidir. Mekke’de nazil olmuştur. 111 ayettir.
Bu sûrede Yûsuf Peygamberin hayatta karşılaştığı sıkıntılar ve bunlara sabrederek nasıl başarıya ulaştığı anlatılmakta ve inananlar için faydalı öğütler, önemli mesajlar verilmektedir. Kur’an’da baştan sona kadar bir tek konuyu anlatan tek sûre budur.
Bugünkü yazımızda rüyasını babası Yakup Peygamber’e anlatan Yusuf Peygamber’e, babasının önemli bir nasihatini anlamaya çalışacağız.
Koyu daha iyi anlayabilmek için Yusuf Suresinin 4-6. Ayetlerini bilmek gerekiyor:
“Yusuf henüz çocukken rüyasında on bir yıldız ile güneş ve ayın kendisine secde ettiğini görmüş ve rüyasını babasına anlatmıştı. Babası, rüyadaki yıldızların Yusuf’un kardeşlerini, güneş ve ayın ise anne ve babasını temsil ettiğini, hepsinin ona secde etmesinin ise bir gün onun huzurunda divan duracakları anlamına geldiğini anlatmış ve kardeşlerine bu rüyayı öğrendikleri takdirde, Yusuf’u kıskanabileceklerini düşünerek ona:
“Yavrucuğum! Sakın bu rüyayı kardeşlerine anlatma! Olur ki şeytana uyup da sana bir fenalık ederler. Bilirsin, şeytan insanın azılı düşmanıdır, ona olmadık kötülükler yaptırır” diye uyarmış ve ardından şöyle demişti:
“Gördüğün rüyadan anlaşılan o ki, Allah seni peygamber olarak seçecek, sana ilâhi emirleri en doğru şekilde kavrama kabiliyeti bahşedecek, tıpkı daha önceki ataların İbrahim ve İshak’a verdiği nimetleri peygamberlikle taçlandırdığı gibi sana ve ailemize verdiği nimetleri de peygamberlikle şereflendirecektir. Kuşku yok ki, rabbinin ilim ve hikmeti sonsuzdur. Kime peygamberlik vereceğini, kimin neye layık olduğunu en iyi o bilir.” (Yusuf Suresi 4-6)
“Ey Muhammed! Anlatmakta olduğumuz bu kıssada senin için çok önemli dersler vardır. Bu kıssada kardeşlerinin, Yusuf’a kurdukları tuzaklar nasıl boşa çıktıysa Mekkeli müşriklerin sana ve mü’minlere karşı kurdukları tuzaklar da öyle boşa çıkacaktır. (Yusuf Suresi 7)
Yusuf Peygamber, babasını dinlemiş ve rüyasını kardeşlerine anlatmamış ama onlar yine Yusuf’u kıskanmış ve onu bir kuyuya atarak, ondan kurtulmaya çalışmışlardır. Size tavsiyem bu yazı sayesinde, Yusuf suresini ve tefsirini okumanızdır. Günümüze verdiği mesajları iyi anlamaktır.
Aslında Yakup Peygamber, “Yavrum, rüyanı kardeşlerine bile anlatma derken ne demek istemiş olabilir? Hiç düşündünüz mü?
Ya da gelin hep beraber düşünelim.
1. Aldığın arabanın, evin resmini çekip sosyal medyada paylaşma! Dostların seni kıskanabilir.
2. Yavrum, o tombiş yanaklı, badem gözlü, nur yüzlü çocuklarının da resmini paylaşma! Haset edenler, kıskananlar, kem gözle bakanlar olabilir.
3. Çıktığın tatilleri, gördüğün yerleri, yediğin yemekleri, aldığın eşyaları da paylaşma! Kimilerinin nefreti artabilir.
4. Eşinin de resmini paylaşma! Kem gözlere sahip olanlar görebilir. Kimin hangi niyetle paylaştığın resmi beğendiğini bilemezsin!
5. Düğün resimlerini de paylaşma!
6. Rüyanı da paylaşma, riyanı da paylaşma!
Yusuf Suresini okudukça alınacak derslerin günümüze ne kadar yansıdığını görebilirsiniz. Bu maddeleri düşündükçe artırabilirsin. Şimdi kendinizi Yakup Peygamber gibi baba yerine koyun ve ardından Yusuf Peygamber yerine koyun. Sizin üzerinize titreyen, koruyan ve kollayan bir babanız var. Ama babanız sizi çok seviyor diye, sizi kıskanan, çekemeyen 11 kardeşiniz var. Siz onların içinde ay gibi güneş gibi parlıyorsunuz. Ama sizinle gurur duyucak kardeşler yerine, sizi yok etmek isteyen ve sizi yok edince babalarının ilgisini çekmek isteyen 11 kardeş var.
Evet, Yusuf suresinde Yusuf’un kendi rüyası, mahkumların rüyası ve melikin rüyası anlatılıyor.
Bir de üç gömlekten bahsediliyor. Kanlı gömlek, yırtılmış gömlek ve kokulu gömlek.
En iyisi siz elinize bir Kur’an-ı Kerim meali ve tefsiri alın. Bismillah diyerek, Yusuf Suresini okuyun.
Cuma’nın rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun.