Karacasu’yu ‘tanıtalım’ der dururuz. Gelenler gidenler hep bunu söylemiştir. Gelecekler de bunu söyleyecektir. Ama nasıl? Kendimce gördüğüm tanıtım yanlışlarını yazıp yapılması gerekenleri dile getiriyorum. Karacasu, tanıtıma bütçe ayıracak kadar büyük bir ilçe değildir. Bence tanıtıma hiçbir bütçe ayrılmamalıdır. Karacasu’nun para harcamadan ilgi çekecek hikayeleri vardır, bunlara değer verilmelidir. Daha önce bazı sohbetlerde söylediğim önerileri burada da siz Karacasu halkında aktarmak istiyorum.
*
- Aydın Eski Valisi Yavuz Selim Köşger ve Vali Yardımcısı Hulusi Arat’a bu öneriden bahsetmiştim. Yapılması gereken en önemli iş; Karacasu sınırlarında bir film ya da dizi projesinin hayata geçmesini sağlamaktır. Çok sayıda film olabilecek hikaye mevcut ilçemizde. Ara Güler’in Afrodisias’ı bulması bile başlı başına film konusudur. Uzatmamak için burada yazmıyorum ama bir çırpıda aklıma gelen pek çok konu vardır. Afrodisias’taki mitolojik öyküler bile uzun ya da kısa metraj film haline getirilmeye müsaittir. Karacasu’ya dair öykülerin, ilçeye ait farklı fotoğrafların, dekor olarak kullanılabilecek mekanların dokümanları birer dosya yapılıp başta İstanbul olmak üzere film ve dizi şirketlerine gönderilmelidir. Film ve dizi sektörü yeni hikaye arayışındadır. Bu fırsat kaçırılmamalıdır. Sadece dosya hazırlayarak devasa bir tanıtım olanağı uzak değildir.
*
-Karacasu dışında bir yerde üretilmeyen gelin testisi başlı başına bu ilçenin kaderini değiştirecek değerli bir hikayeye sahiptir. Bir zamanların tektaşı olan, evlilik hazırlığı yapan çiftlerin birbirine hediye ettiği “Gözüm senden başkasını görmez” anlamı taşıyan gelin testisinin hikayesi standart bir hale kavuşturulmalı ve herkesin aynı hikayeyi anlatması sağlanmalıdır. Bu hikaye kadın-erkek ilişkilerine gönderme yapmasıyla tüm zamanlarda hiçbir zaman eskimeyecek, evrensel bir şekilde tüm ülkelerde ilgi çekebilecek bir hikayeye sahiptir. Karacasu hiç vakit kaybetmeden bu konuya kafa yormaya başlamalıdır. Gelin testisi ve hikayesi Karacasu adıyla devlet nezdinde de resmiyet kazanmalı, başkalarının kullanımı izne bağlı hale getirilmelidir. Gelin testileri hikayesiyle birlikte televizyon kanallarının gündüz kuşağı kadın programlarına gönderilmelidir. Bu yayınları sunanlar bu değerli üründen yayınlarda bahsedeceklerdir. Programın dekorlarından biri haline getirecekleri su götürmez bir gerçektir. Trilyonlar harcasanız yapamayacağınız tanıtımı bu şekilde yapabilirsiniz.
-Yukarıdaki iki madde olmazsa olmazdır. İlçenin kaderini değiştirecek unsurlardır. Bunun yanında biraz daha detaya inecek olursak şunları da ekleyebilirim.
*
-Afrodisias, Karacasu merkez ve çömlek atölyelerinde grupların bir arada fotoğraf çekebileceği “Hatıra” alanları yapılmalıdır.
*
-Çömlek, seramik, keramik, çömlek atölyesi, kerne, tezgah, torna… Tabirlerin tek bir aynı olması mesajı ileten konumunda bizlerin aynı dili konuşması çok önemlidir. Başta çömlek konusu olmak üzere teknik tabirler standarda kavuşturulmalıdır. Herkes aynı sözcüklerle konuşmalıdır.
*
-Çömlek atölyelerine gelen gezginlerin girip çömlek yapabileceği vakit geçirebileceği tezgahlar oluşturulmalıdır. Çömlek yapmanın, çamurla uğraşmanın strese iyi gelen terapi özelliği bilinen bir gerçektir. Çömleğin bu özelliği öne çıkarılmalıdır. Farklı bir deneyim olmasıyla toplumun her kesiminin ilgi göstereceği ve sağlık turizmine de dahil edilecek bu özellikten faydalanılmalıdır.
*
-Afrodisias Dünya Kalıcı Mirası Listesinde bulunan Aydın’ın tek, Ege Bölgesinin 3, Türkiye’nin 19 değerinden biridir. Bu yönüyle Karacasu, Aydın’da ilk sırada gelmesi gereken bir ilçedir. Ancak yerel yöneticilerinin ilgisizliğinden dolayı Dünya Kalıcı Mirası Listesine girdiğinden bu yana görmesi gereken ilgiyi görmemiştir. 2017’de bu listeye giren Afrodisias’a hiçbir bakan gelmemiştir. Yine yerel yöneticilerin bu konuda yönlendirici olmamasından dolayı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu gelmemiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelmemiştir. 2017’den bu yana Aydın’a gelen her bakanın uğramadan gitmeyeceği bir yer olması gerekirken İl ve ilçe teşkilatlarının sahip oldukların değerler karşısında yeterli düzeyde bilinç sahibi olmamalarından dolayı bu gerçekleşmemiştir. Karacasu tarihi ile ilgili kitapları okurken Başbakanların, bakanların, milletvekillerinin, genel başkanların ilçeye geldiklerini anlatan fotoğraflarını çok sık görürüz. Ancak günümüzde bunlardan çok uzaktayız.
*
-Dedebağ Keşke Hayrı yaklaşık 740 yıldır yapılıyor. Binlerce kişi katılıyor. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinden bile eski. Ancak Dedebağ’ı sadece Karacasu’yla bağı olanlar biliyor. Bu etkinliğe de Cumhurbaşkanının ya da hiç değilse bir bakanın gelmesi bugüne kadar sağlanamaz mıydı? Siyasi figürlerin gittiği yerler ana haber bültenlerine girer, haber kanallarında gün içinde defalarca gösterilir. Bu bedava reklam olanağından faydalanmak için artık beklenmemelidir. Adımlar atılmalıdır. Dedebağ hayrından önce AK Parti İlçe Başkanı yanına il başkanını da alıp Ankara’ya gitmeli Cumhurbaşkanını ve bakanları tek tek davet etmelidir. Aynı davet Afrodisias için de geçerlidir.
*
-Aydınoğulları Beyliğinin kurucusu Mehmet Bey’in babası Aydın Bey’in Türbesinin Karacasu’da bulunması, bu beyliğin ilk adımlarının Karacasu’dan atılması ilin Türkleşmesi yolunda Karacasu’yu Aydın’da öne çıkarmaktadır. Bu özellik yapılacak çalışmalarla Aydın halkına ve yöneticilerine anlatılmalıdır. Bu konuda araştırma yapan akademisyenler vardır ve bunların kaynaklarından yararlanılmalıdır.
*
-Karacasu’yu tanıtıcı materyallerden oluşan dosyalar gezmeye meraklı kişilerin okuduğu seyahat dergilerine gönderilmelidir.
*
-Afrodisias Tanıtım Festivali adı altında yıllardır yapılan etkinlikler için belli sanatçılarla konser anlaşması yapılırken anlaşmaya Karacasu pidecilerinde pide yemek, çömlek atölyelerini ziyaret etmek, Afrodisias’ı gezmek, Kahvederesinde çay içmek maddelerinden en az birkaçı eklenmelidir. Ünlü bir sanatçının çömlek tezgahına oturup testi yapmasının ya da ünlü bir güzelin güzellik tanrıçası Afrodit’in kenti Afrodisias’ı gezmesinin magazinsel değeri vardır. Televizyon kanallarında haber olabilecek malzemeler yaratılmaya çalışılmalıdır. Yoksa sadece şarkı söyleyip halkı eğlendirsin diye verilen binlerce liraya yazıktır. Maksat sadece eğlenmekse bunu ilçenin yerel sanatçıları çok daha iyi yapar.
*
-Adnan Menderes Üniversitesini kazanıp Aydın genelindeki her öğrencinin en az bir kere Afrodisias’ı ziyaret etmesi sağlanmalıdır. Öğrenciler turizm elçileridir.
-Karacasulu olup ülke içi ya da dışında yaşayan gurbetçilerin ilçeyle bağları kuvvetlendirilmelidir. Belli dönemlerde ilçeye ağırlayıp aidiyetlerini arttırmak gerekmektedir. Onlar da bu ilçenin dışarıdaki tanıtım elçileridir.
-Karacasu halkının Afrodisias’ta daha fazla vakit geçirmesinin önü açılmalıdır. Afrodisias Antik Kenti yöneticileri halkla daha fazla iç içe olmalıdır. Karacasu halkı elindeki değeri bilecek ki ilçesini tanıtacak.
-Tanıtıma dolaylı olarak katkı sağlayabilecek ilçeye dair sözlü kültür unsurları, deyimler, şiirler, destanlar, hikayeler, şarkılar, türküler araştırılıp yazıya geçirilmelidir.
-İlçenin kaynakları boşa harcanmamalıdır. Tanıtım yapılacaksa bunlarla yapılmalıdır.
-Televizyonların özellikle Avrupa logolu mikrofonlarıyla gelenlere özellikle dikkat edilmelidir.
-Nerede, ne zaman yayınlandığı, kaç kişiye ulaştığı bilinmeyen yayınlara, programlara gereksiz harcamalar yapılmamalıdır.