Kaliteli zaman, belli bir süre boyunca tüm dikkatinizi ve ilginizi karşınızdaki kişiye odaklamak demektir. Televizyonu kapatarak, telefonu bırakarak; birbirinize bakarak konuşmanız ve dinlemeniz gereklidir. Eşinizin sevgi dili “Kaliteli Zaman” mı? Öyleyse neler yapabilirsiniz?
KALİTELİ SOHBET Ne duyduğunuz önemlidir. Eşiniz tavsiye istemiyor olabilir. Sadece dinlenmek, acısını görmenizi, üzerindeki baskıyı anlamanızı istiyor olabilir. Dinlemek yerine konuşursanız eşinizin desteklenme ve anlaşılma ihtiyacını göremeyebilirsiniz. Tavsiyeler sadece istendiğinde sunulmalı, bunu yaparken üstünlük taslamamalıdır. Kaliteli bir zaman ve sohbet için dinleme becerisi geliştirilmelidir.
Evin dışında olduğunuzda hissettiklerinizi anlatın. Eşinize olaylarla ilgili duygularınızı anlatın. Birkaç hafta içinde duygularınızı anlatırken daha rahat olmaya başlayacaksınız. Günde üç olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak sağlıklı ev için günlük minimum ihtiyaçtır.
Evde nerede en çok oturup sohbet etmek istediğini sorun. Günün olaylarını konuşmak için zaman ayırın. Üç ayda bir birlikte geçmişinize bakın. Çocukluğunuzla ilgili sohbet edin. Çocukluğunuzla ilgili en eğlenceli en acı verici anılar, neler? En iyi ve en kötü öğretmenleriniz kimdi? Ve neden? Ebeveynlerinin seninle gurur duyduğunu en çok ne zaman hissederdin? Çocukluğunda dini nasıl yaşardın?
KALİTELİ EYLEMLER Yıllardır birlikte eşinizle yapmak istediği şeyleri listeleyin. Her ay veya kendinize göre belirlediğiniz bir periyotta bunları yapın. Sadece fiziksel yakınlık değil karşılıklı ilgilinizin de odaklanması gereklidir. En azından biriniz o eylemi yapmak istemeli. Eşinizde sizin için yapmak ister. Futbol sevmiyorsun ama ufkunu genişletmek için birlikte deneyimlemek istediğinizi söyleyin. Piknik, müzik dinlenmek, yürüyüş, bisiklete binin, öğlen yemeği için randevulaşın. Hafta sonu birlikte bir yerlere kaçın. Bütün bunları birbirinize sevginizi ifade etmek için yaptığınızı bilin. Böylece önemli anı bankaları oluşturmuş olursunuz ve yüreğiniz sevgiyle dolar.