Malumunuz son dönem hayatımıza bir şekilde giren, en azından yakınlarımızda birilerinin sürekli bahsettiği bir BİTCOİN gerçeği var. Kimilerinin ben dokunmadığım şeye para yatırmam diyerek baştan reddettiği, kimilerinin evimi arabamı kaybettim dediği, kimilerininse zengin olduğu bir dijital para sistemi.
Peki Bitcoin ve kripto paranın çıkış ve ilerleyiş gerçekliği bunlarla mı sınırlı. Elbette kimliği hala belli olmayan birinin ortaya çıkardığı, bugün devletlerin bile yatırım yaptığı bu dijital para sistemi neyi hedefliyor? Elbette buna tek bir yönden bakmak doğru değil. Dikkat ederseniz bugün enflasyon sorunu yaşayan, mali yapısı sıkıntılı, dolar kurunun altında ezilen devletler tek tek kripto para sistemini öven açıklamalar yamakta. Peki bugün kripto paraya savaş açan ve üzerinde bir baskı oluşturmak için varını yoğunu harcayan devletler hangileri? Başta küresel bir ekonomik güç haline gelen Çin olmak üzere bütün büyük devletler kripto paranın ya direk karşısında yada mesafeli bir yaklaşım içindeler. Buna tezat davranan dünyadaki tek ülke biziz. Dolar kurunun gölgesinde yaşayan bir millet olarak, doların her kafa kaldırmasında cebimizdeki paranın azaldığı gerçeğini yok sayarak, kripto para sistemine dimdik karşı durmaya devam ediyoruz. Bugün ekonomik düzen içerisindeki en önemli rolü oynayan bankacılık sistemi kripto paranın varlığından çok rahatsızlar. Sadece 1 dolar komisyonla milyarlarca dolarlık para transferinin yapılabildiği bu sistemi bankaların sevmesi ve benimsemesi elbette düşünülemez.
Ülkemizde bu sisteme çiftlik bank muamelesi yapılması, halk arasında ise bunun bir yatırım aracı değil iddaa kuponu yaklaşımıyla para yatırılması bu sistemin önündeki en büyük engel. Yatırım yapmanın temel ilkelerini bilmeden derbi maçına üst bastım der gibi, bitcoine yatırım yaptım değil de bitcoin oynuyorum diye tanımlanması bile olaya ne kadar uzak olduğumuzu gösteriyor. Bunun sebebi her zaman olduğu gibi kolay yoldan ve kısa zamanda çok para kazanma isteği tabi. Buda olayı bir yatırım sistemi değil çiftlik bank anlayışına götürüyor.
Ben yatırım tavsiyesi verecek yetkinlikte biri değilim. Ve söylediklerim asla bir yatırım tavsiyesi değildir, ama şahsi fikrime göre bu sistem geleceğin ekonomik yapısının kalbi olacak. Çünkü bankacılık sisteminin halka yüklediği faiz yükü ve bu bankaların doyumsuz kazanç stratejileri yüzünden artık bu sistem çökme noktasına geldi. En ufak bir küresel çalkantıda tüm dünyanın çıkmaza girmesi de işte bunun bir sonucu.
Bugün kürsel piyasalarda doların en büyük güç olmasının sebebi, ticaretin bu para birimi üzerinden yapılması ve bu paranın merkeziyetinin olması. Bu ticari yapı doların sahibini her zaman güçlü kılıyor. Oysaki kripto para sistemi merkeziyetsiz bir yapı, ve ilk bitcoin ağının kurulduğu günden bu yana dünya üzerinde bir mili saniye bile durmadan aralıksız çalışan tek sistem. Bu sistemi duruduracak tek şey tüm dünyada aynı anda elektriklerin kesilmesi. Başka türlü sistemin durması mümkün değil. İşte bir merkezi olmayan tamamen global bu sistem mevcut faiz sisteminin en büyük rakibi. Bu sebeple küresel güçler ve onların gölgesinden çıkamayan ülkeler kripto paraya düşmanca yaklaşıyorlar. Çünkü kripto para sistemi güçlü ve güvenilir dünyaya ekonomik özgürlük vaat ediyor. Bu güvenilirliğe mesafeli bakanlara ise şöyle açıklayayım. Bugün NASA’nın bile hacklenebilir olması, internete açık tüm ağların dışarıdan gelecek saldırılara açık olmasına karşın, kripto para sistemi tek bir noktaya bağlı olmadığı için hacklenebilmesi için tüm dünyadaki blockchain ağına aynı anda giriş sağlanması gerekiyor. Tabi bu giriş için gerekli şifrenin tüm dünyadaki blockchain ağında ilk başladığı andan itibaren sürekli yenilenerek değil eklenerek büyüyen bir şifreleme sistemi sayesinde bu ağın içine sızmak mümkün değil.
Ayrıca madenciliği konusundaki değiştirilemez kurallar dizisine bağlı olan Bitcoin sistemi her geçen yıl azalan üretim sistemi yüzünden her sene değerini arttırmaya devam ediyor. Kısacası ister aklımız alsın ister almasın, ister kabul edelim ister etmeyelim Bitcoin önderliğinde kripto para sistemi geleceği inşaa ediyor. Ve tüm insanlık tarihi boyunca değerli olan altının küresel işlem hacmi 10 trilyon dolarken, sadece 12 yaşında olan Bitcoin ve kripto para sistemi daha şimdiden 2,5 trilyonluk hacme ulaşmış durumda. Geleceği okumak mümkün değil, sadece yorumlayabiliriz. Bu sebeple görüşlerim ve fikirlerim doğrultusunda bundan sonra kripto para piyasası ile ilgili öngörülerimi ve değerlendirmelerimi yayınlamaya devam edeceğim.